Το hangover των …υπερήλικων

Ο Μπάτλερ
The Butler
Του Λι Ντάνιελς. Διάρκεια: 132′
Με τους Φόρεστ Γουίτακερ Όπρα Γουίνφρεϊ, Άλεξ Πετίφερ, Τζον Κιούζακ, Ρόμπιν Γουίλιαμς, Τέρενς Χάουαρντ, Τζέιμς Μάρσντεν, Άλαν Ρίκμαν, Λεβ Σράιμπερ, Τζέιν Φόντα, Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ, Τζέσε Γουίλιαμς, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Μαράια Κάρει, Λένι Κράβιτζ.
Η ταινία είναι εμπνευσμένη από ένα άρθρο στην Washington Post του 2008 και αποτελεί ένα χρονικό

της πραγματικής ζωής του πρώην μπάτλερ του Λευκού Οίκου, Γιουτζίν Άλεν ο οποίος εξυπηρέτησε επτά προέδρους των ΗΠΑ . Η ταινία ξεκινά από το 1926, όπου ένας νεαρός μαύρος προσπαθεί να ξεφύγει από το τυραννικό και φυλετικά διαχωρισμένο Νότο, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής που τελικά θα τον οδηγήσει σε μια ευκαιρία ζωής: να δουλέψει ως μπάτλερ στην Λεωφόρο Πενσυλβάνια νούμερο 1.600.
Εκεί θα γίνει από πρώτο χέρι μάρτυρας των ιστορικών γεγονότων και των εσωτερικών υποθέσεων του Οβάλ γραφείου του Λευκού Οίκου, την ώρα που εξελίσσονταν παράλληλα ο αγώνας για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων. Την ίδια στιγμή, στην προσωπική του ζωή, η σύζυγος του μεγαλώνει τους δύο γιους τους, αλλά η αφοσίωση του μπάτλερ στην Πρώτη Οικογένεια της χώρας, δημιουργεί εντάσεις στο σπίτι. Μέσα από τα μάτια και τα συναισθήματα της οικογένειας , η ταινία ακολουθεί τις αλλαγές στην Αμερική, σε επίπεδο πολιτικών και φυλετικών αλλαγών, ενώ ανιχνεύει πώς ο μαύρος μπάτλερ βιώνει την επίδραση όλων αυτών των σημαντικών γεγονότων, τόσο σαν απλός υπηρέτης όσο και σαν άνθρωπος εκ των έσω.
Αν παραβλέψει κανείς το κυριολεκτικό ξεφάντωμα υπέρ της αστερόεσσας, η παλλόμενη καρδιά αυτής της ιστορίας αφορά τη βαριά κληρονομιά της μισαλλοδοξίας του ρατσισμού και της αδικίας στις ΗΠΑ και εντοπίζεται στον επικό αγώνα Πολιτικών Δικαιωμάτων από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα.

Άρτια αντιρατσιστική ταινία που κλείνει το μάτι στα Όσκαρ και αρκετά χορταστική ως προς το εύρος της αφήγηση, η οποία αναπαριστά εξαιρετικά όλες τις εποχές που διέσχισε χρονικά ο κεντρικός ήρωας. αυτή ταινία. Η ιστορία αναπτύσσεται σε πολλά επίπεδα με την Ιστορία διαρκώς παρούσα , ενώ εξετάζει τις οικογενειακές σχέσεις μεταξύ γονέων και παιδιών καθώς και την προσαρμοστικότητα ενός ατόμου στη δύναμη της θέλησής του.

Ψυχρά και ανάποδα
Frozen
Των Κρις Μπακ, Τζένιφερ Λι. Διάρκεια: 102′
Με τις φωνές των Κρίστεν Μπελ, Τζος Γκαντ, Ιντίνα Μένζελ, Τζόναθαν Γκροφ, Τομ Κέιν
Στα ελληνικά ακούγονται : Βάσια Ζαχαροπούλου, Σία Κοσκινά, Φοίβος Ριμένας, Πάνος Μουζουράκης, Δημήτρης Μάριζας, Κώστας Δαρλάσης, Κώστας Μπακάλης, κ.ά.

Η θαρραλέα και υπεραισιόδοξη πριγκίπισσα Άννα πρέπει να συνεργαστεί με τον Κριστόφ, έναν απότομο, βουνίσιο τύπο, για να ξεκινήσουν μαζί ένα μεγάλο ταξίδι. Σκοπός τους είναι να βρουν την Παγωμένη Βασίλισσα Έλσα, που δεν είναι άλλη από την αδελφή της Άννας, και να λύσουν επιτέλους τα παγωμένα μάγια που ταλαιπωρούν ένα ολόκληρο βασίλειο. Οι δυο ταξιδιώτες θα έρθουν αντιμέτωποι με οριακές τύπου Everest συνθήκες, θα συναντήσουν μυθικά πλάσματα και μαγικά φαινόμενα σε κάθε γωνία. Πολύτιμοι σύμμαχοι τους στον αγώνα θα είναι ο ξεκαρδιστικός χιονάνθρωπος Όλαφ και ένας ψωριάρικος τάρανδος που ακούει στο όνομα Σβεν.

Η ταινία διαθέτει ό,τι χρειάζονται τα Χριστούγεννα για να είναι χαρωπά: κίνηση, χορό, τραγούδια, ζωηρά αστεία, γαλήνη στις καρδιές και χάπι εντ. Μια εμπνευσμένη αλλά χαλαρή προσαρμογή του παραδοσιακού παραμυθιού «Η Βασίλισσα του Χιονιού» που σηματοδοτεί απολαυστικά την επιστροφή των ταινιών της Ντίσνεϋ στην παράδοση των οικογενειακών ταινιών με σταθερές καλλιτεχνικές και ηθικές αξίες, αξιοποιώντας παράλληλα τις δημιουργικές δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας.

Last Vegas
Του Τζον Τερτελτάουμπ. Διάρκεια: 85′
Με τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Μόργκαν Φρίμαν, Μάικλ Ντάγκλας, Κέβιν Κλάιν, Μέρι Στίνμπεργκεν.
Τέσσερις φίλοι από τα παιδικά τους χρόνια μέχρι σήμερα που έφτασαν στα 60 τους θα ταξιδέψουν μέχρι το Λας Βέγκας για το τελευταίο πάρτι εργένηδων αναβιώνοντας ημέρες δόξας μακριά από την καθημερινότητα της ηλικίας τους. Αφορμή, η πρόταση γάμου που κάνει ο ορκισμένος εργένης της παρέας στην τριαντάρα φίλη του. Ωστόσο, μόλις η τετράδα φτάσει στη πόλη του τζόγου και της διασκέδασης, γρήγορα συνειδητοποιεί ότι οι δεκαετίες γλεντιού πέρασαν ανεπιστρεπτί και η φιλία τους δοκιμάζεται με τρόπους που ποτέ δεν φαντάζονταν.
Το Λας Βέγκας είναι όλα τα λεφτά σε αυτή τη ταινία.

Πραγματικός πρωταγωνιστής γεμάτο λάμψη και αίγλη που σχεδόν παραμελεί ότι πίσω από τα φανταχτερά φώτα του υπάρχει μια παραγωγή με κορυφαία ονόματα ηθοποιών του Χόλιγουντ. Δικαίως μάλλον. Γιατί ότι θα μπορούσε να είναι αστείο και συγκινητικό, ή ακόμα και εκρηκτικό γεμάτο από φάρσες και ατάκες παλιού τύπου, καθηλώνεται από τις τρεμουλιαστή φωνές και τα αρθριτικά στα πόδια των πρωταγωνιστών. Αν δεν είναι ένα «Hangover» για υπερήλικες, τότε πρόκειται για το ριάλιτι «Ο παππούς ξεσάλωσε».

Oh Boy
Του Γιαν Όλε Γκέρστερ. Διάρκεια: 83′
Με τους Τομ Σίλινγκ, Μαρκ Χόζεμαν, Φριντερίκε Κέμπτερ, Αντρέας Σρέντερς, Τζούστους Βον Ντόνανι, Αρντ Κλάβιτερ.

O Νίκο πλησιάζει τα 30 και πρόσφατα αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σπουδές του. Ζει για τη στιγμή ενώ οι έννοιες και οι υποχρεώσεις τον αφήνουν αδιάφορο. Περιπλανιέται άσκοπα στο Βερολίνο και με περιέργεια παρατηρεί ότι όλοι γύρω του μοιάζουν να συμπεριφέρονται παράξενα. Και όσο περισσότερο το σκέφτεται τόσο σου φαίνεται ότι δεν είναι οι άλλοι περίεργοι αλλά ο ίδιος.

Μέσα σε μία ημέρα όμως όλα αλλάζουν καθώς αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της μέχρι τώρα στάσης του: χωρίζει με την κοπέλα του, ο πατέρας τού του κόβει το χαρτζιλίκι, ένας ψυχίατρος επιβεβαιώνει την «συναισθηματική ανισορροπία» του, ενώ μια παλιά του αγάπη τον πιέζει να βρεθεί αντιμέτωπος με τις συναισθηματικές πληγές που της προκάλεσε. Ωστόσο, το μόνο που χρειάζεται ο Νίκο είναι απλώς ένας καφές!
Το ντεμπούτο του ταλαντούχου Γερμανού σκηνοθέτη Γιαν Όλε Γκέρστερ συνιστά ένα ασπρόμαυρο κομψοτέχνημα με ζωηρή υπόκρουση ρυθμών τζαζ της Νέας Ορλεάνης. Η δεξιοτεχνία του δημιουργού μέσα από καλοδουλεμένα πλάνα αποδίδει το τέλος της ανεμελιάς της γενιάς των 30άρηδων κατά τη διάρκεια μιας επιφανειακά αδιάφορης μέρας. Η αφήγηση ισορροπεί μαεστρικά ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα, όπως ακριβώς η ίδια η ζωή στο περιβάλλον μιας ευρωπαϊκής διαχρονικής μητρόπολης σαν το Βερολίνο.

Αγνωσία
Agnosia
Του Εουχένιο Μίρα. Διάρκεια: 105′
Με τους Εδουάρντο Νοριέγκα, Μπάρμπαρα Χουέναγκα, Φέλιξ Γκόμεθ, Μαρτίνα Γκέντεκ.

Λίγο πριν τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ο Ισπανός δημιουργός μια πατέντας φακών για μακρινή σκοποβολή ακριβείας δειγματίζει την εφεύρεσή του μια ομάδα επενδυτών , η νεαρή κόρη του θα εκδηλώσει τα πρώτα συμπτώματα μιας σπάνιας νευροψυχολογικής ασθένειας. Αν και τα μάτια και τα αυτιά της είναι σε άριστη κατάσταση, το μυαλό της δεν μπορεί να ερμηνεύσει τα ερεθίσματα που λαμβάνει μέσω αυτών. Ως η μόνη που ξέρει το βιομηχανικό μυστικό που άφησε πίσω του, ο πατέρα της, η αινιγματική νεαρή κοπέλα θα γίνει το θύμα ενός απειλητικού σχεδίου, που σκοπό έχει να αποσπαστούν πληροφορίες μέσα από τη συγχυσμένες της αισθήσεις.

Ποιητικές εικόνες, εξαιρετικά σκηνικά, παράξενες ανατροπές σε ένα παζλ με πολλές λύσεις. Τελικά όμως η ταινία αποδεικνύεται μελόδραμα με φόντο την ιστορική βιομηχανική κατασκοπία. Κανά δυο υπαινικτικές σκηνές υπερφυσικών διαστάσεων δεν αρκούν να τη κάνουν ούτε ιστορία μυστηρίου ούτε θρίλερ καθώς επικεντρώνεται σε περίπλοκα , θολά και απατηλά τεχνάσματα με αποτέλεσμα να πάσχει από παρόμοια σύγχυση με τη αυτή της ηρωίδας.

Γελαστός Πρίγκιπας
Prince Avalanche
Του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν. Διάρκεια:94′
Με τους Εμίλ Χίρς, Πολ Ράντ, Τζόις Πέιν, Λανς ΛεΓκόλτ.

Ένα περίεργο δίδυμο, ο σκεπτικός και αυστηρός Άλβιν και ο αφελής και ανασφαλής αδερφός της κοπέλας του, Λανς , αφήνουν πίσω τους την πόλη για να περάσουν το καλοκαίρι στο δάσος επισκευάζοντας τις γραμμές κυκλοφορίας ενός επαρχιακού δρόμου που έχει καταστραφεί από πυρκαγιά. Καθώς οι δυο τους ξεκινούν το σταδιακό τους ταξίδι μέσα στο εκπληκτικό αυτό τοπίο, ξεδιπλώνεται μία απρόσμενα αστεία αλλά και συγκινητική φιλίας, η οποία αποκαλύπτει ξεχωριστές προσεγγίσεις για το πώς βρίσκει κανείς τον δρόμο του στη ζωή.

Γυρισμένη με φόντο μία άγονη έκταση της καμένης φύσης του Τέξας, η ταινία εξερευνά με έναν φρέσκο και ειλικρινή τρόπο το δέσιμο μεταξύ δύο ανδρών που προσπαθούν να επανορθώσουν μια ανθρώπινη παρέμβαση. Σινεφίλ ριμέικ, βασισμένο στην χαμηλών τόνων ισλανδική ταινία Either Way καταφέρνει να αναμείξει τη σχεδόν κωμική μελέτη χαρακτήρων με τη μελαγχολική ευαισθησία για το τοπίο.

Keywords
hangover, hangover, όπρα γουίνφρεϊ, butler, washington, ηπα, αφοσίωση, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, τομ, everest, Χριστούγεννα, vegas, λας, δραμα, παζλ, καλοκαιρι, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, υπουργειο εσωτερικων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, 600 δις, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, η ζωη, μια ημερα, βερολινο, γωνια, εικονες, ηπα, θριλερ, ονοματα, τραγουδια, φιλια, ωρα, everest, αγαπη, αρθριτικα, αρθρο, αιγλη, αλεξ, αμερικη, ανθρωπος, αννα, αστεια, αυτια, αφελης, αφηγηση, αφορμη, αφοσίωση, γινει, δασος, δυναμη, διδυμο, ευκαιρια, υπαρχει, εκρηκτικο, ελσα, εποχες, επτα, εσωτερικων, ζωη, ζωης, ιδια, κινηση, κωμωδια, λαμψη, λεφτα, λας, λας βεγκας, μαγια, μακρια, ματια, ματι, μυστικο, μυαλο, νικο, ξεφαντωμα, ομαδα, οβαλ, οικογενεια, ονομα, οπρα, όπρα γουίνφρεϊ, παιδικα, παζλ, περιβαλλον, σια κοσκινα, σια, σκηνες, σπιτι, τεξας, τομ, συμπτωματα, φαρσες, φοιβος, φοντο, φοντα, χερι, χρονικα, αυστηρος, αγωνας, δημητρης, δικαιωματα, ελληνικα, φιλοι, ηρωας, κοπελα, καρδιες, καρδια, κωστας, μαυρος, μελετη, washington, πληροφοριες, πληγες, ποδια, σκηνικα, ταξιδι, της παρεας
Τυχαία Θέματα