ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ

Τα νέα μέτρα που συζητήθηκαν χθες, με τον υπουργό Οικονομικών, νέες πηγές χρηματοδότησης και οι τρόποι εξοικονόμησης πόρων θα τεθούν στο επίκεντρο της συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη με τους Δημάρχους. 

Το πακέτο των προτάσεων του νέου υπουργού Εσωτερικών αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος. Ο Ε. Στυλιανίδης πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη συνάντησή του με το Διοικητικό Συμβούλιο των δημάρχων της χώρας.

Στην εξειδίκευση των όσων συζητήθηκαν χθες μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών και του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα σχετικά με την εξοικονόμηση πόρων αναμένεται να προχωρήσει σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει με τους δημάρχους η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Το υπουργείο φαίνεται να έχει προετοιμάσει σχέδιο σύμφωνα με το οποίο δε θα καταβάλει αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις σε πολίτες, καθώς θα μεταφέρει το συντελεστή δόμησης σε άλλα οικόπεδα των δικαιούχων. Ταυτόχρονα το υπουργείο εξετάζει, στο πλαίσιο των αλλαγών του θεσμικού πλαισίου για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, να επιβάλλει υψηλότερο χρηματικό ποσό στα παράβολα που απαιτούνται για την ανανέωση των αδειών παραμονής των νομίμων αλλοδαπών.

Πάντως οι δήμαρχοι αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ενημερωθούν για τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η Κυβέρνηση. Κυρίως επικεντρώνουν τη προσοχή τους στις νέες περικοπές που επίκεινται στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ένα ανοιχτό ζήτημα, το οποίο φαίνεται να συζήτησε χθες ο Ε. Στυλιανίδης με τον Γ. Στουρνάρα, αφορά στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ με τα 300 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για χρήματα τα οποία είχε δεσμευθεί ότι θα αποδοθούν στην αυτοδιοίκηση ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης και τα οποία «εκ παραδρομής» δεν είχαν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2012 για τους ΟΤΑ.

Σε περίπτωση που η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφασίσει τελικά να μην αποδοθούν  τα 300 εκατ. ευρώ, τότε σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών αυτά  θα πρέπει τουλάχιστον να συνυπολογισθούν στην εξοικονόμηση πόρων από το υπουργείο Εσωτερικών το 2012.

Πέραν των οικονομικών στη συνάντηση οι δήμαρχοι αναμένουν από τον υπουργό Εσωτερικών απαντήσεις σε θέματα όπως η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την υλοποίηση του προγράμματος αυτεπιστασίας στους δήμους, ο προγραμματισμός των προσλήψεων στους δήμους για το 2012, η χρηματοδότηση της μεταφοράς των μαθητών και ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στην κοινωνική πολιτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα