ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΑΠΟΔΟΜΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

12:40 2/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Σαφές μήνυμα προς τους Σαμαρά-Βενιζέλο απέστειλε χθες το Μέγαρο Μαξίμου με τη διαρροή του εγγράφου, στο οποίο περιγράφονται πλήρως όλες οι «μνημονιακές» υποχρεώσεις της Ελλάδας που πρέπει να προωθηθούν ως τα τέλη Ιουνίου.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στο έγγραφο του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού

περιγράφονται νέα σκληρά μέτρα (βλ. «Η ΚΑΤΑ… ΛΟΥΚΑ ΛΙΣΤΑ») που θα εντείνουν την ύφεση, θα μειώσουν περαιτέρω τα εισοδήματα των πολιτών και θα οδηγήσουν αρκετούς ακόμη στην ανεργία. Επίσης, πρόκειται για μέτρα που θα απειλήσουν «με το καλημέρα» τη συνοχή της κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία θα προκύψει από τις κάλπες της 6ης Μαΐου, όπως όλα δείχνουν. Αυτά σε ό,τι αφορά το μετά τις εκλογές. Ωστόσο, το συγκεκριμένο έγγραφο επηρεάζει και προεκλογικά, αφού ακυρώνει προκαταβολικά την «άλλη» οικονομική πρόταση του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τις όψιμες δεσμεύσεις Βενιζέλου περί σταδιακής «απαγκίστρωσης» από το Μνημόνιο.

Εκνευρισμός

Η διαρροή του εγγράφου προκάλεσε πυρετό διαβουλεύσεων και αρνητικές αντιδράσεις κυρίως στη Συγγρού, αλλά και στην Ιπποκράτους. Στη ΝΔ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μίλησαν για «προεκλογικό χτύπημα κάτω από τη ζώνη», καθώς το έγγραφο διέρρευσε την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς υποσχόταν από το Λαύριο μείωση της ανεργίας στο… μισό σε 3 χρόνια, αλλά και κατακόρυφη ανάπτυξη της οικονομίας κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Αρκετά «γαλάζια» στελέχη του επιτελείου Σαμαρά ανησυχούν ότι το συγκεκριμένο έγγραφο, αν πάρει διαστάσεις (μετά και τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου) θα είναι αρκετό για να ανακόψει τη μικρή δυναμική που φέρεται να εμφανίζει η ΝΔ, αφού θα ακυρώσει στα μάτια των αμφιταλαντευόμενων ψηφοφόρων την υποσχεσιολογία Σαμαρά περί «άλλου δρόμου».

Ο συγκεκριμένος «γαλάζιος» φόβος εντείνεται έτι περαιτέρω από τα ποιοτικά ευρήματα των μετρήσεων, που δείχνουν πως, ό,τι κι αν πει ο Αντώνης Σαμαράς προεκλογικά περί «εναλλακτικών ισοδύναμων μέτρων», λίγη σημασία έχει. Αυτό διότι, όπως φαίνεται από τις μετρήσεις, το «αντιμνημονιακό» προφίλ του προέδρου της ΝΔ επλήγη βαθύτατα –και μάλλον ανεπανόρθωτα- από την πολιτική κυβίστησή του στη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο 2, όταν διέγραψε βουλευτές του κόμματός του με την… ακριβώς αντίθετη επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε για τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη.

Ανάμεικτα συναισθήματα

Η δημοσιοποίηση του εγγράφου με τις μνημονιακές υποχρεώσεις του Ιουνίου προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στο ΠΑΣΟΚ. Στελέχη κοντά στον Ευάγγελο Βενιζέλο προσπαθούσαν να δουν τη… θετική πλευρά του πράγματος και υποστήριζαν ότι το συγκεκριμένο έγγραφο επαναφέρει στην πραγματικότητα την προεκλογική ατζέντα. Ωστόσο,  υψηλόβαθμοι κομματικοί παράγοντες της Ιπποκράτους εκτιμούν ότι τέτοιες διαρροές στο παρά 5’ της εκλογικής αναμέτρησης δε θα έχουν ως κύριο αποτέλεσμα το «ψαλίδισμα» των ποσοστών της ΝΔ, αλλά την έκρηξη της δύναμης της Αριστεράς. Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών φοβούνται μήπως τελικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ακόμη κι αν αποφασίσουν να συγκυβερνήσουν, δε διαθέτουν τ

Keywords
Τυχαία Θέματα