ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΟ

09:30 4/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής, η Opel δημιούργησε ένα μοντέλο που εγκαινιάζει νέους κανόνες στην αυτοκίνηση, σαν μία βιώσιμη λύση που σέβεται το περιβάλλον και τον καταναλωτή, δίνοντας μία νέα διάσταση στην έννοια «mobility». 


Το Ampera κινείται συνεχώς με ηλεκτρισμό. Μία ισχυρή μπαταρία ιόντων λιθίου 16 kWh τροφοδοτεί μία προηγμένη μονάδα ηλεκτροκίνησης

111 kW/150  ίππων που προσφέρει αυτονομία 40 – 80 χλμ. αποκλειστικά με ηλεκτρική λειτουργία με μηδενικούς ρύπους -ανάλογα με τη διαδρομή, το οδηγικό στιλ και τη θερμοκρασία- με μία πλήρη φόρτιση. Σύμφωνα με τον κανονισμό ECE R101 για τη μέτρηση της κατανάλωσης και των εκπομπών CO2, το Ampera καταναλώνει κάτω από 1,6 λ. /100 χλμ. και εκπέμπει λιγότερο από 40 γρ./ χλμ. CO2.

Στο δρόμο, το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης Voltec του Ampera προσφέρει ζωηρές επιδόσεις και μία απαράμιλλη οδηγική εμπειρία. Η άμεση ροπή των 370 Nm επιτρέπει επιτάχυνση από στάση στα 100 χλμ. σε περίπου 9 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 161 χλμ. /ώρα.

Χάρη στο προηγμένο σύστημα επέκτασης της αυτονομίας του Ampera, οι οδηγοί μπορούν να απολαμβάνουν το ταξίδι χωρίς να ανησυχούν ότι θα ακινητοποιηθούν εξ αιτίας μιας άδειας μπαταρίας. Το Ampera προσφέρει όλα τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα και τις ζωηρές επιδόσεις ενός οχήματος μπαταρίας χωρίς κανένα από τα μειονεκτήματα.

Επαναστατική όσο το σύστημα Voltec είναι και η εντυπωσιακή σχεδίαση του Ampera. Κομψές, αεροδυναμικές γραμμές συνθέτουν μία καμπίνα η οποία καταργεί τα συμβατικά όργανα και χειριστήρια και εφοδιάζεται με έγχρωμες οθόνες υψηλής ευκρίνειας και λειτουργίες αφής. Η πρακτικότητα είναι ένα από τα ατού του αυτοκινήτου. Η διάταξη των πέντε θυρών παρέχει εύκολη πρόσβαση για τέσσερις επιβάτες, ενώ τα πίσω καθίσματα αναδιπλώνονται πλήρως διαμορφώνοντας χώρο αποσκευών 310 λ.

Οδηγούμε στην Ελλάδα το νέο Opel Ampera

Τι προέκυψε από την οδηγική εμπειρία στους δρόμους του Ναυπλίου; Κινείται χωρίς πρόβλημα μόνο με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και είναι εξαιρετικά αθόρυβο. Επιταχύνει από στάση όπως κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο: τάχιστα. Η άνεση και η λειτουργία της ανάρτησης είναι σωστή, το τιμόνι διαθέτει σχετικά άμεση αίσθηση, με το αυτοκίνητο να προσφέρει κατά βάση εμπιστοσύνη στις περισσότερες συνθήκες κίνησης, χωρίς πλεύσεις και λοιπές παρενέργειες. Βέβαια τα ηλεκτρονικά φροντίζουν για την τάξη σε κάθε περίπτωση δημιουργώντας ένα εξαιρετικά ασφαλές σύνολο.

Συνήθεια απαιτεί το πεντάλ των φρένων, το οποίο λόγω και της ανάκτησης ενέργειας προσφέρει μια πιο ιδιαίτερη λειτουργία. To Opel Ampera αποτελεί χωρίς αμφισβήτηση ένα μοναδικό αυτοκίνητο. Η τεχνολογία του πηγαίνει το θέμα «ηλεκτροκίνηση» ένα βήμα παραπέρα και είναι βέβαιο ότι αυτή θα είναι μόνο η αρχή. Ωστόσο η τιμή, λίγο πάνω από τις 40.000 ευρώ, σίγουρα προβληματίζει τον υποψήφιο αγοραστή…

Keywords
Τυχαία Θέματα