Το Πεκίνο ζήτησε από την Πιονγιάνγκ να σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές

13:30 4/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Ο νέος ηγέτης της Βόρειας Κορέας έστειλε στο Πεκίνο τον Τσόι για να εξηγήσει στην κινεζική ηγεσία τις αποφάσεις για την πραγματοποίηση δύο δοκιμών πυραύλων μακρού βεληνεκούς και μίας πυρηνικής δοκιμής από την ανάληψη των καθηκόντων του Κιμ Γιόνγκ-ουν, τον Δεκέμβριο 2011, καθώς και την εκστρατεία απειλών κατά της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών των τελευταίων μηνών, ενέργειες που έφεραν σε δύσκολη θέση την Κίνα. Η κινεζική ηγεσία συμβούλεψε την Πιονγκγιάνγκ να σταματήσει τις πυρηνικές κια πυραυλικές δοκιμές και

να επικεντρώσει στην ανοικοδόμηση της κατεστραμένης της οικονομίας, δήλωσε η κινεζική πηγή, για να λάβει ως απάντηση από τον απεσταλμένο ότι η Πιονγκγιάνγκ θεωρεί το εξοπλιστικό της πρόγραμμα αναγκαίο. Η κινεζική πηγή δεν διευκρίνισε εάν η κινεζική ηγεσία συνόδευσε τις συστάσεις της προς την Πιονγκγιάνγκ με απειλές για κυρώσεις εάν η Βόρεια Κορέα συνεχίσει τις δοκιμές της.

Έπειτα από τις συνομιλίες του με την κινεζική ηγεσία, κατά τις οποίες ο Τσόι είναι πιθανόν ότι συνάντησε και τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, η Βόρεια Κορέα δεσμεύθηκε «να πραγματοποιήσει θετικά βήματα για την ειρήνη», ενώ η Κίνα επανέλαβε την επιθυμία της για «ηρεμία και αυτοσυγκράτηση» στην κορεατική χερσόνησο. «Σύμφωνα με όσα έχω ακούσει από Κινέζους αξιωματούχους και Αμερικανούς αξιωματούχους που μιλούν μαζί τους, μέλη τη κινεζικής ηγεσίας τονίζουν πλέον ότι ο κύριος στόχος είναι ο τερματισμός του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας», δήλωσε η πηγή του πρακτορείου Reuters, πρώην αξιωματούχος της κινεζικής ηγεσίας.

Ο Τσόι επέδωσε επιστολή του Κιμ Γιόνγκ Ουν προς τον Σι Τζινπίνγκ, το περιεχόμενο της οποίας δεν αποκαλύφθηκε από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, ο πρώην αξιωματούχος χαρακτήρισε τον τόνο της «κοφτό». Ο Bορειοκορεάτης ηγέτης υποστηρίζει στην επιστολή του ότι «η παραδοσιακή σχέση φιλίας που δημιουργήθηκε από την παλιότερη γενιά των επαναστατών ηγετών (μεταξύ των δύο χωρών) δεν πρέπει ποτέ να κλονιστεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα