Τουρκία: Μισή συγνώμη στους διαδηλωτές

16:53 4/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Ωστόσο δικαιολόγησε τη βία των τελευταίων ημερών εκτιμώντας πως τα όργανα της τάξης έπρεπε να περιορίσουν τα εξτρεμιστικά στοιχεία που διείσδυσαν στις πορείες.

Οι αρχικές πορείες ήταν «δικαιολογημένες και σύννομες» δήλωσε ο Αρίντς και πρόσθεσε ότι «η βία εναντίον των πολιτών που διαδήλωσαν για την προστασία του περιβάλλοντος ήταν λάθος και άδικη…γι’ αυτό και απολογούμαι στους διαδηλωτές».

«Όμως δεν πιστεύω ότι πρέπει να απολογηθούμε σε αυτούς που προκάλεσαν καταστροφή σε δημόσια περιουσία και επιχείρησαν να περιορίσουν την ελευθερία των πολιτών στους δρόμους» υπογράμμισε ο ίδιος

Δήλωσε

πρόθυμος να συναντηθεί με εκπροσώπους όσων αντιδρούν στην ανέγερση του εμπορικού κέντρου στην πλατεία Ταξίμ και φυσικά ζήτησε των τερματισμό των κινητοποιήσεων που όπως τόνισε έχουν καταληφθεί από «εξτρεμιστικά στοιχεία».

Δύο οι νεκροί-Στους δρόμους και τα συνδικάτα

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Αρίντς προσπάθησε να ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου και να κατευνάσει τα πνεύματα καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα και με το σημαντικότερο συνδικάτο, το KESK, που εκπροσωπεί 240.000 εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, να κηρύττει διήμερη απεργία. Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι ακόμη ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του ανεβάζοντας έτσι των αριθμό των θυμάτων σε δύο.

Σήμερα όπως έγινε γνωστό ένας 22χρονος άνδρας εξέπνευσε την Δευτέρα στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί όταν δέχτηκε σφαίρα στην διάρκεια διαδήλωσης στα νότια της Τουρκίας.

«Ο Αμπντουλάχ Κομέρτ τραυματίστηκε σοβαρά (…) από τα πυρά ατόμου που δεν έχει αναγνωριστεί», μετέδωσε το δίκτυο επικαλούμενο ανακοίνωση της τοπικής διοίκησης της επαρχίας Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Η ανακοίνωση πρόσθετε ότι ο 22χρονος εξέπνευσε αργότερα στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον βουλευτή του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Χασάν Ακγκόλ, τον οποίο επικαλείται το NTV, ο Κομέρτ ήταν μέλος της νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Χθες ανακοινώθηκε ότι εξέπνευσε ο 20χρονος Μεχμέτ Αϊβαλίτας, μέλος σοσιαλιστικής οργάνωσης ο οποίος είχε παρασυρθεί στην Κωνσταντινούπολη από οδηγό ταξί.

«Την ευθύνη φέρει η πολιτική εξουσία που επιχειρεί να εμποδίσει βίαια τους ειρηνικούς διαδηλωτές, τους οποίους αποκαλεί πλιατσικολόγους» δήλωσε χθες ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα όπως έγινε γνωστό στην απεργία που κήρυξε για σήμερα και αύριο η Συνομοσπονδία Συνδικάτων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK) θα μετάσχει αύριο και η συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων DISK. Σε ανακοίνωση της συνομοσπονδίας καλούνται τα μέλη της να συγκεντρωθούν στα κεντρικά της γραφεία στο Σισλί της Κωνσταντινούπολης, για να ακολουθήσει πορεία προς την πλατεία Ταξίμ.

Χιλιάδες οι τραυματίες

Και ενώ οι διαδηλώσεις συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα, το τουρκικό παράρτημα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των τραυματισμένων διαδηλωτών ξεπερνά τους 2.800 και όπως τονίζει αρκετοί από αυτούς είναι σοβαρά. Παράλληλα αναφέρει ότι έχουν συλληφθεί 791 από τους οποίος οι 500 έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης ανέφερε ότι ο αριθμός των τραυματισμένων διαδηλωτών ανέρχεται στους 64 ενώ έκανε λόγο για 244 τραυματίες αστυνομικούς.

Ο Αρίντς υπογράμμισε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις «εκτελούν το καθήκον τους με αυτοθυσία» ενώ καταφέρθηκε εναντίον των ξένων μέσων ενημέρωσης χαρακτηρίζοντας «εχθρική τη στάση τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα