ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Χωρίς ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές, με την εξαίρεση μίας Τουρκικής εταιρείας,  ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου σε τρεις νέες περιοχές της χώρας.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Με δεδομένη την πρόθεση για επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε τρείς νέες γεωγραφικές περιοχές της χώρας (Στερεάς Ελλάδας – Εύβοιας, Κεντρικής Μακεδονίας, και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης) και δημιουργία αντίστοιχα τριών νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου (Ε.Π.Α), η ΔΕΠΑ

έχει προκηρύξει διαγωνισμό, προκειμένου να επιλέξει τους στρατηγικούς συνεταίρους της.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24, στην πρόσκληση για προεπιλογή που απεύθυνε η ΔΕΠΑ, δεν έχει προσέλθει παρά μόνον η Τουρκική εταιρεία ENERGAZ, θυγατρική της STFA, εταιρείας η οποία έχει στην Τουρκία τη διαχείριση δικτύων φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και νερού.

Παράγοντες της αγοράς απέδιδαν την έλλειψη ενδιαφέροντος, αφενός μεν στο ότι η ΔΕΠΑ βρίσκεται υπό αποκρατικοποίηση και συνεπώς υπάρχει αβεβαιότητα, αφετέρου δε στο ότι η προβλεπόμενη απόδοση κεφαλαίων είναι πολύ μικρή, ενώ και οι καταναλωτικές αγορές στις οποίες θα απευθύνονται οι τρεις νέες ΕΠΑ είναι ολιγάριθμες και περιορισμένες.

Η ΔΕΠΑ η οποία στην περίπτωση αυτή λειτουργεί για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, έχει το δικαίωμα να περιμένει την εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι τις 31 Ιουλίου ή να κηρύξει τη λήξη της διαδικασίας. Την απόφαση θα λάβει προφανώς η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όταν οριστούν οι αρμοδιότητες των μελών της.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, για να δημιουργηθούν οι τρεις νέες Εταιρείες Παροχής Αερίου, οι οποίες θα έχουν την ευθύνη για την ανάπτυξη του αστικού δικτύου και την εκμετάλλευσή τους στις τρεις περιοχές της χώρας, θα υπάρξει συνεργασία με εταιρείες – στρατηγικούς επενδυτές που θα αγοράσουν τουλάχιστον 35% της αξίας της αντίστοιχης ΕΠΑ και θα έχουν το management. Το σύνολο των επενδύσεων που απαιτούνται φτάνει τα 156 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα