Τραγωδία με χιλιάδες νεκρούς στο Νότιο Σουδάν

Εχθές, Τρίτη, οι κυβερνητικές δυνάμεις του Νότιου Σουδάν ανακατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Μπορ, πρωτεύουσα της πολιτείας Τζονγκλέι, τον έλεγχο της οποίας είχαν αποσπάσει οι αντάρτες που είναι πιστοί στον Μάκαρ την περασμένη εβδομάδα, την 19η Δεκεμβρίου.

Ο έλεγχος των βόρειων πολιτειών της χώρας, όπου βρίσκονται τα κοιτάσματα πετρελαίου, είναι στρατηγικής σημασίας στόχος για τις δύο πλευρές.

Σήμερα οι αντάρτες εξακολουθούν να ελέγχουν την Μπέντιου, πρωτεύουσα της πολιτείας Γιούνιτι, όπου υπάρχουν

σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου, όμως οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ανακοινώσει ότι είναι έτοιμες να την επανακαταλάβουν.

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα, δήλωσε σήμερα πως χιλιάδες άνθρωποι στο Νότιο Σουδάν έχουν χάσει την ζωή τους στις μάχες που μαίνονται εδώ και περίπου μία εβδομάδα στη χώρα, και στις σφαγές μεταξύ των δυνάμεων που είναι πιστές στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και αυτές που υποστηρίζουν τον αντίπαλό του και πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ.

Ενίσχυση της αποστολής του ΟΗΕ με περίπου 6.000 κυανόκρανους

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την αποστολή περίπου 6.000 κυανόκρανων για να ενισχυθεί η αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν (Minuss) και να της επιτραπεί η καλύτερη προστασία των αμάχων στη χώρα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ομόφωνα την απόφαση 2132 με την οποία αυξάνεται το εγκεκριμένο όριο του στρατιωτικού δυναμικού της Minuss από 7.000 σε 12.500 στρατιώτες. Επίσης βάσει της απόφασης αυτής ο αριθμός των αστυνομικών της αποστολής ανέρχεται εφεξής σε 1.323 άνδρες έναντι 900 που ήταν προηγουμένως.

Η Minuss γίνεται ως εκ τούτου η τρίτη μεγαλύτερη σε αριθμό ανδρών αποστολή διατήρησης της ειρήνης του ΟΗΕ στον κόσμο, έπειτα από αυτές στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στο Νταρφούρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα