ΤΡΕΧΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ποιες είναι οι δέκα προτεραιότητες που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης.

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Φουλάρει για την ολοκλήρωση μεγάλων υποδομών που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε 10 προτεραιότητες της κυβέρνησης στο

συγκεκριμένο τομέα που αφορούν τόσο τα μέσα σταθερής τροχιάς και τα λιμάνια όσο και τους αυτοκινητόδρομους δίδοντας συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα περαίωσης αυτών. Παράλληλα ανακοίνωσε την διενέργεια νέου διαγωνισμού για το αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, καθώς και την επέκταση του αεροδρομίου Μακεδονία.

Ειδικότερα η επέκταση του μετρό της Αθήνας προς την Ανθούπολη αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2013, η επέκταση προς Ελληνικό τον Ιούλιο του 2013 και η επέκταση προς Χαϊδάρι τον Σεπτέμβριο του 2013. Ακολούθως η επέκταση της γραμμής 3: Χαϊδάρι – Πειραιάς προβλέπεταιι να ολοκληρωθεί το 2017, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες. Επίσης η επέκταση του Τραμ στον Πειραιά θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2012 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2015.

Ακόμη προωθείται η ολοκλήρωση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου. Ήδη το τμήμα ΣΚΑ-Τρεις Γέφυρες αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2012 και το τμήμα Πειραιάς – Τρεις Γέφυρες υπολογίζεται να επαναδημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του 2012.

Ταυτόχρονα αναμένεται και η ολοκλήρωση των νέων διπλών σιδηροδρομικών γραμμών: α) Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός (αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2015), β) Αθήνα (ΣΚΑ)-Πάτρα στο τμήμα Διακοφτό-Ροδοδάφνη (αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2015) και η κατασκευή της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Ροδοδάφνη (Αίγιο)- Ρίο, μήκους 27 χλμ. της γραμμής Αθήνα-Πάτρα. (Αναμένεται το αποτέλεσμα της δημοπρασίας).

Παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι πρέπει να διευθετηθεί άμεσα το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, όπου λόγω αρχαιολογικών ερευνών και ορισμένων οικονομικών προβλημάτων του αναδόχου εμφανίστηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στο έργο. Έχει τροποποιηθεί ήδη το χρονοδιάγραμμα, εδώ και ένα χρόνο περίπου, με νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης το Νοέμβριο του 2016. Ως προς την επέκταση προς Καλαμαριά, ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και τους προσεχείς μήνες θα γίνει η ανακήρυξη του αναδόχου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υποδομών η Β΄Φάση του Λιμένα Ηγουμενίτσας πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούλιο του 2013 και η Γ΄ Φάση τον Οκτώβριο του 2016. Ο Λιμένας Πατρών πρέπει να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2016 και ο Λιμένας Λαυρίου (εργασίες που αφορούν στην επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων στο χερσαίο και θαλάσσιο τμήμα) αναμένεται να ενταχθεί στις αρχές του 2013 και να ολοκληρωθεί εντός της προγραμματικής περιόδου.

Οδικοί άξονες

Σε ό,τι αφορά τους οδικούς άξονες η κυβέρνηση προχωρά σε:

α) ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Κό

Keywords
Τυχαία Θέματα