ΤΡΕΧΟΥΝ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί στην Κουμουνδούρου για να καταρτίσουν ένα νέο πρόγραμμα –κυβερνητικό αυτή τη φορά. Ποιες προτάσεις και «ισοδύναμα μέτρα» περιλαμβάνει η πρόταση για το φορολογικό.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η κατάρτιση του νέου προγράμματος εξυπηρετεί δύο βασικούς στόχους του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του: αφενός, να ενισχυθεί η «κυβερνησιμότητα» του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα για κόμμα που διεκδικεί σε τρεις

εβδομάδες να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου και, αφετέρου, να αφαιρεθούν επιχειρήματα από «γαλάζια» και «πράσινα» στελέχη που… ξεσκονίζουν το πρόγραμμα του 2007 και κατηγορούν την Κουμουνδούρου  πως επιδιώκει επανακρατικοποίηση της Ολυμπιακής ή 100.000 διορισμούς στο Δημόσιο.

Νέο φορολογικό

Η κατάρτιση του νέου προγράμματος γίνεται υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Δραγασάκη και οι επιτροπές που έχουν επιφορτιστεί με την συγκρότηση των «κομματιών» του εν λόγω προγράμματος συνεδριάζουν καθημερινά και πυρετωδώς. Η Κουμουνδούρου σχεδιάζει να παρουσιάσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου με αυτό να εκκινήσει, επί της ουσίας, την προεκλογική της εκστρατεία.
Παρότι τα κείμενα τελούν υπό διαμόρφωση και στο επιτελείο Δραγασάκη σβήνουν και γράφουν πυρετωδώς, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr  οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα προβλέπουν ένα άλλο φορολογικό σύστημα, με κατάργηση δεκάδων φοροαπαλλαγών του «μεγάλου κεφαλαίου». Μ’ άλλα λόγια, θα προβλέπεται κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν σήμερα οι εφοπλιστές, ενώ σχεδιάζεται η καθιέρωση και φόρου ακίνητης περιουσίας.

Επίσης, στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα περιλαμβάνεται και η κατάρτιση ενός «περιουσιολογίου», όπου κάθε πολίτης θα είναι  υποχρεωμένος να δηλώσει την περιουσία του –κινητή και ακίνητη, εντός και εκτός Ελλάδας- ώστε να φορολογηθεί αναλόγως, αλλά και να διαπιστώνονται γρήγορα τυχόν «απότομες» αλλαγές περιουσιακής κατάστασης.

Έμφαση θα δοθεί σε ειδικά κομμάτια της φοροδιαφυγής. «Δε θα βγούμε, όπως έλεγε ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου, να υποσχεθούμε ότι θα έχουμε παραπάνω έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, γιατί αυτά ο κόσμος τα έχει ξανακούσει», σημειώνει στέλεχος με κορυφαίο ρόλο στην κατάρτιση του προγράμματος στο matrix24.gr. Εντελώς νέο θα είναι το καθεστώς φορολόγησης του πετρελαίου, ενώ θα γίνει προσπάθεια να μηδενιστεί η φοροδιαφυγή στον «μαύρο χρυσό» (την οποία τα στελέχη της Κουμουνδούρου υπολογίζουν περί τα 2 δισ. ευρώ διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο). Προς αυτή την κατεύθυνση, αναμένεται να προβλέπεται στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και αλλαγή της «ασυλίας» που ισχύει σήμερα για το λεγόμενο ναυτιλιακό πετρέλαιο.

Σε ό,τι αφορά στο τραπεζικό σύστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει πως «όποια τράπεζα χρειάζεται βοήθεια από δημόσια χρήματα, θα δίνει στο κράτος τις αντίστοιχες μετοχές». Μάλιστα, στελέχη της Κουμουνδούρου ήδη επικαλούνται τις κρατικοποιήσεις προβληματικών τραπεζών που είχε προωθήσει ο τέως βρετανός πρωθυπουργός,  Γκόρντον Μπράουν, αλλά και τ

Keywords
Τυχαία Θέματα