ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ Η… ΤΡΟΙΚΑ

Ραντεβού Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη την Πέμπτη, ένα 24ώρο πριν τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την… αγριεμένη τρόικα. Σήμερα η ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Τα επόμενα βήματα του κυβερνητικού σχηματισμού αναζητούν την Πέμπτη το μεσημέρι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, την ίδια στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας

θα έχει το πρώτο κρας τεστ με την τρόικα. Ο Πρωθυπουργός μετέβαλε τον αρχικό του σχεδιασμό, βάσει του οποίου δεν θα συναντούσε αυτή τη στιγμή τους εκπροσώπους των δανειστών, και αποφάσισε να υπάρξει, την Παρασκευή, νέα συνάντηση μαζί τους (σ.σ. η πρώτη προ ημερών, ήταν ουσιαστικά και η πρώτη του κ. Σαμαρά ως Πρωθυπουργού μετά τη χειρουργική επέμβαση στο μάτι).

Μέσα σε ένα επικοινωνιακό και πολιτικό περιβάλλον στα όρια του… εκβιασμού, η ελληνική πλευρά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός καλούνται να διαμορφώσουν τη στρατηγική τους έναντι των τροϊκανών που μοιάζουν αδιάφοροι για τα ελληνικά επιχειρήματα περί ύφεσης και ζητούν όχι μόνον τα 11,6 δισ του νέου μεσοπρόθεσμου αλλά και την κάλυψη όλων των αστοχιών από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του προγράμματος.

Ο Πρωθυπουργός, που προ ημερών είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πρόεδρο της Ευρ. Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, επιχειρεί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους και να μην υπάρξει κλιμάκωση του ήδη τεταμένου από τις δηλώσεις Ευρωπαίων και τα δημοσιεύματα του τύπου κλίματος. Στόχος είναι η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει ένα εφαρμόσιμο πρόγραμμα, ώστε σε πρώτη φάση να αφοπλίσει την κριτική της τρόικας περί καθυστερήσεων της ελληνικής πλευράς. Ωστόσο, παραμένει αμφίβολο αν ο κυβερνητικός σχηματισμός και οι βουλευτές που τον στηρίζουν θα αντέξουν ένα νέο πακέτο μέτρων, όπως πιθανότατα θα ζητήσουν οι πιστωτές.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, που τύποις συναντώνται για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, θα πρέπει να καταλήξουν όχι μόνον στο πακέτο μέτρων αλλά και στην εφεξής στρατηγική, και μάλιστα των αμέσως επόμενων ημερών καθώς η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά κτυπά κόκκινο. Τα συμπτώματα ασφυξίας εντείνονται από την απόφαση της ΕΚΤ να μην αποδέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για ρευστότητα αλλά και από την προσφυγή της ελληνικής κυβέρνησης στα έντοκα γραμμάτια που στεγνώνουν τις τράπεζες από τα τελευταία διαθέσιμά τους.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η σημερινή ομιλία του κ. Σαμαρά προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, κατά τη συνεδρίαση για την εκλογή του Θαν. Μπούρα ως νέου Γραμματέα της Κ.Ο. Σήμερα αναμένεται και ο ορισμός των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος οι οποίοι και θα είναι οι Μάκης Βορίδης, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Σοφία Βούλτεψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα