Τρομάζει τις τράπεζες το σχέδιο επαναγοράς

Με ανάμεικτα αισθήματα υποδέχθηκαν την χθεσινή συμφωνία οι επικεφαλής των εγχωρίων τραπεζών καθώς όπως εκτιμούν η συμφωνία αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για τη σωτηρία της Ελλάδος ωστόσο όλα δείχνουν ότι οι τράπεζες φαίνεται ότι θα επωμιστούν το μεγάλο κόστος της επαναγοράς.

Η ευθύνη επιτυχίας του προγράμματος βαραίνει την Ελληνική Κυβέρνηση ενώ πληροφορίες η επικεφαλής του ΔΝΤ κ.

Κριστίν Λαγκάρντ συνέδεσε την εκταμίευση των χρημάτων που αναλογούν στο ταμείο από την επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τις 13 Δεκεμβρίου. Με όλα αυτά, και με δεδομένο ότι το πρόγραμμα θα το τρέξει η ελληνική κυβέρνηση, στελέχη τραπεζών δεν βλέπουν σοβαρές πιθανότητες εξαίρεσης των ελληνικών τραπεζών. Το αντίθετο, για να πετύχει το πρόγραμμα, οι όροι του οποίου μάλιστα δεν είναι ιδιαίτερα δελεαστικοί, θα πρέπει να συμμετέχουν όλες οι εγχώριες τράπεζες και πιθανότατα και τα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως σημειώνουν αναλυτές με το χρέος μειωμένο και τη δέσμευση των ευρωπαίων για περαιτέρω στήριξη αν αυτό απαιτηθεί είναι εξαιρετικά αμφίβολο για το κατά πόσο ιδιώτες επενδυτές ή και hedge funds να προχωρήσουν στην πώληση των ομολόγων τους σε τιμή μικρότερη του κλεισίματος της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου (περίπου 35% της ονομαστικής αξίας).

Η απώλεια των ομολόγων, αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί «υποχρεωτικής» συμμετοχής των εγχωρίων τραπεζών, θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση. Με λίγα λόγια -με εξαίρεση ίσως 1-2 τράπεζες- το τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει με ολική «κρατικοποίηση» δηλαδή να περάσει στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητα, εξέλιξη που εξανεμίζει τις ελπίδες των σημερινών μετόχων να ανακτήσουν την περιουσία τους. Θυμίζουμε ότι ήδη οι μέτοχοι των τεσσάρων μεγάλων συστημικών τραπεζών –Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς- μετρούν απώλειες άνω του 95% (σε σχέση με τις τιμές προ κρίσης) ενώ τώρα με την ανακεφαλαιοποίηση κινδυνεύουν να δουν τη συμμετοχή τους να περιορίζεται στο 1/10 της σημερινής. Τι σημαίνει αυτό; Δυστυχώς για τους μετόχους, ότι οι τιμές των μετοχών των τραπεζών μπορεί, από τα σημερινά χαμηλά επίπεδα, να υποχωρήσουν κατά 90%. Χθες η Mediobanca και χωρίς να έχει ενσωματώσει στην ανάλυσή της της χθεσινές εξελίξεις του Eurogroup εξέφρασε την απαισιοδοξία της για τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου δίνοντας τιμές στόχο 0,99 ευρώ για την μετοχή της Εθνικής, τα 0,40 ευρώ για την Eurobank και τα 0,14 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς. Αντίθετα υψηλότερη της τρέχουσας τιμής, τα 2,69 ευρώ, δίνει τιμή στόχο για την Alpha Bank υπογραμμίζοντας τα οφέλη από την συγχώνευση με την Emporiki Bank.

Ασφαλώς όσο δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι λεπτομέρειες και οι ακριβείς όροι του σχεδίου  επαναγοράς τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά και υπάρχουν περιθώρια για διορθωτικές κινήσεις που θα ανακουφίσουν τις επιπτώσεις στις τράπεζες. Ωστόσο με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά και δίχως εναλλακτικές λύσεις η σωτηρία των τραπεζών κ

Keywords
Τυχαία Θέματα