Τσεχία: Ορκίστηκε η μεταβατική κυβέρνηση

Το «ηχηρότερο» όνομα στη νέα δεκαπενταμελή κυβέρνηση –που ορκίστηκε λίγο πριν από το μεσημέρι ενώπιον του Τσέχου προέδρου και η οποία αποτελείται κυρίως από υπερκομματικούς τεχνοκράτες– είναι εκείνο του πρώην πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης στο διάστημα 2009-2010, Γιαν Φίσερ, ο οποίος αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών.

Επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται ο γνωστός πρώην διπλωμάτης καριέρας Γιαν Κόχουτ, ενώ του υπουργείου Εσωτερικών θα ηγείται ο Μάρτιν Πέτσινα. Και οι δύο είχαν διατελέσει

υπουργοί στη μεταβατική κυβέρνηση του Γιαν Φίσερ.

Το υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει ο στρατηγός Βλαστιμίλ Πίτσεκ, ο οποίος είναι ο μόνος από τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης που συμμετείχε και στην προηγούμενη κυβέρνηση του Πετρ Νέτσας, ενώ επικεφαλής του υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου τίθεται ο πρώην γενικός διευθυντής των χαλυβουργείων του Τρίνετς, στη Βόρεια Μοραβία, Γίρι Τσιέντσαλα.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, η νέα κυβέρνηση έχει περιθώριο 30 ημερών να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, κάτι που αναλυτές θεωρούν δύσκολο, καθώς ήδη με την ανακοίνωση ανάθεσης της εντολής στο Γίρι Ρούσνοκ, τα τρία δεξιά κόμματα του απελθόντα κυβερνητικού συνασπισμού, τα οποία διαθέτουν οριακή πλειοψηφία 101 εδρών στο σύνολο των 200, είχαν διαμηνύσει πως θα την καταψηφίσουν.

Και αυτό διότι τα ίδια είχαν ζητήσει να συνεχίσουν το έργο τους προτείνοντας στον πρόεδρο Ζέμαν ως πρωθυπουργό την πρόεδρο της Βουλής Μιροσλάβα Νέμτσοβα, κάτι που όμως, κατά την άποψη του Τσέχου προέδρου θα αποτελούσε απλά και μόνον μια αντικατάσταση του Πετρ Νέτσας και θα παρέτεινε τη ζωή της παραπαίουσας κυβέρνησής του.

Άλλοι αναλυτές θεωρούν πως τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι ενδείξεις ότι η νέα κυβέρνηση Ρούσνοκ συγκεντρώνει πιθανότητες να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ χαρακτηρίζουν παράδοξο το γεγονός πως ακόμη και αν αυτή δεν εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή, μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά της.

Μόνη προϋπόθεση είναι η αντικατάσταση του πρώτου εντολοδόχου σχηματισμού κυβέρνησης με άλλον, χωρίς να τίθενται χρονικοί περιορισμοί από το Σύνταγμα, κάτι που σημαίνει ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα οδηγήσει τελικά τη χώρα στις εκλογές, των οποίων η κανονική ημερομηνία διεξαγωγής είναι ο Μάιος του 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα