«ΤΣΕΚΟΥΡΙ» ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ

«Μαύρη τρύπα» 1,340 δισ. ευρώ στα έσοδα αποτυπώνεται στα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού για το εννιάμηνο. Στο κόκκινο τα Ταμεία, ψαλίδι 2 δισ. στις δημόσιες επενδύσεις.  

Του Βαγγέλη Δουράκη

Την «παρτίδα» σώζει το «χοντρό» ψαλίδι στις δαπάνες δημοσίων επενδύσεων που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, αλλά και τα «κέρδη» που κατέθεσαν στα κρατικά ταμεία Γαλλία και Φιλανδία τα οποία προέκυψαν από διακράτηση ελληνικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών

τους. Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 2 δισ. ευρώ.

Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ήδη απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών επιχορηγήσεων και είναι χαρακτηριστικό ότι το 9μηνο, το ΙΚΑ έχει λάβει ήδη μέχρι τον Σεπτέμβριο ποσό 3,15 δισ. ευρώ, όταν για ολόκληρη την χρονιά είχε προϋπολογιστεί να λάβει 3,65 δισ. Μάλιστα, σε σχέση με πέρυσι τα ποσά που έχει αντλήσει είναι αυξημένα κατά 15 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα τα χρεολύσια βραχυπρόθεσμου δανεισμού (οι ανάγκες δηλαδή για έντοκα) έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι κατά 119,1%, αποτυπώνοντας έτσι και τις υποχρεώσεις που θα βρει μπροστά του -μέσα στους επόμενους 6 μήνες- το Κράτος.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

«Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το εννιάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2012, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 12.720 εκατ. ευρώ, και το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο σε 2.070 εκατ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερο έναντι των στόχων του ελλείμματος για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 13.531 εκατ. ευρώ και του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα ύψους 2.879 εκατ. ευρώ. Σημαντικά βελτιωμένο παρουσιάζεται επίσης τόσο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού όσο και το πρωτογενές έλλειμμα και έναντι του εννιαμήνου του προηγούμενου έτους κατά 7.381 και 3.999 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Έτσι, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένο κατά 36,7% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 36.700 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση έναντι του στόχου (38.040 εκατ. ευρώ) κατά 1.340 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 34.142 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2012, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 567 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για το 2012 (34.709 εκατ. ευρώ) του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2013.

Η υστέρηση έναντι του στόχου αποδίδεται, κατά το μεγαλύτερο μέρος, στο πρόωρο κλείσιμο των διαχειριστικών καταστάσεων των τελωνείων της χώρας κατά το μήνα Σεπτέμβριο καθώς και στην παράταση για την πληρωμή υποχρεώσεων στις Δ.Ο.Υ. έως τις 3 Οκτωβρίου 2012 που θα έχουν ως συνέπεια την εμφάνιση εσόδων του Σεπτεμβρίου τον μήνα Οκτώβριο.

Τμήμα της ανωτέρω απόκλισης από τους στόχους εννιαμήνου καλύφθηκε από την είσπραξη 201 εκ. € περίπου από τη Γαλλία και τη Φινλανδία ως μεταφορά αποδόσεων από την διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στα

Keywords
Τυχαία Θέματα