Βαθαίνει το ρήγμα ΔΗΜΑΡ-Μαξίμου

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και την αιφνιδιαστική δήλωση Σαμαρά, σύμφωνα με την οποία η διαπραγμάτευση έληξε, η απόφαση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ ήταν ομόφωνη. Το εν λόγω κομματικό όργανο, που συνεδρίασε χθες παρουσία και ορισμένων βουλευτών της ΔΗΜΑΡ,

αποφάσισε από κοινού να επικυρώσει την απόφαση του Φώτη Κουβέλη να μην στηρίξει τα μέτρα της κυβέρνησης, που θα εισαχθούν ως ένα άρθρο στη Βουλή προς ψήφιση την ερχόμενη Δευτέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, απομένει πλέον να αποφασίσει ο κ. Κουβέλης και οι βουλευτές του κόμματος αν θα δηλώσουν «παρών» ή αν θα επιλέξουν να απόσχουν από την ψηφοφορία.

Σενάρια αποχώρησης

Η εν λόγω απόφαση της Αγίου Κωνσταντίνου ήταν μάλλον προβλέψιμη, καθώς ήδη από προχθές, συνομλητές του Φώτη Κουβέλη δεν έκρυβαν την ενόχληση και τη στενοχώρια τους για το «άδειασμα» που υπέστησαν οι ελάσσονες κυβερνητικοί εταίροι (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) από τον πρωθυπουργό, με την εξαγγελία του κ. Σαμαρά ότι η διαπραγμάτευση τελείωσε.
Πλέον, οι σχέσεις των δύο πλευρών μπαίνουν σε τροχιά ρήξης, κάτι που φάνηκε από την επιλογή του κ. Κουβέλη να απόσχει χθες της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις, καίτοι βρισκόταν στο κτήριο της Βουλής. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με πληροφορίες, ήθελε να στείλει ένα σαφές μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ συνεργάτες του κατηγορούσαν, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, τον Αντώνη Σαμαρά για «αυτοκρατορική» και «ναπολεόντεια» συμπεριφορά.
Παράλληλα, στο εσωτερικό του κόμματος έχει ανοίξει η συζήτηση για το αν η ΔΗΜΑΡ πρέπει να μείνει ή να φύγει από την κυβέρνηση. Τα συγκεκριμένα σενάρια, μάλιστα, θέλουν τον Φώτη Κουβέλη να αποσύρει τους υπουργούς που έχει προτείνει και να στηρίζει… ακροθιγώς την κυβέρνηση, παρέχοντας απλώς ψήφο ανοχής, αλλά χωρίς να συμμετέχει στις αποφάσεις ή στις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Την εν λόγω γραμμή εισηγούνται οι «διαφωνούντες» (Ανδρέας Νεφελούδης, Οδυσσέας Βουδούρης, Βαγγέλης Ζορκάδης, Χρήστος Σταυρόπουλος) οι οποίοι, μάλιστα, αισθάνονται και «δικαιωμένοι» από τις εξελίξεις.
Την ίδια στιγμή, ακόμη και συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη παρατηρούσαν χθες με νόημα ότι «ακόμη και ο επίτροπος Όλι Ρεν διέψευσε τον πρωθυπουργό», επικαλούμενοι τις δηλώσεις του εκπροσώπου του επιτρόπου Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, Σάιμον Ο’ Κόνορ, ο οποίος δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση… συνεχίζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα