Βελτιώσεις στις άδειες κρατουμένων

Στην Επιτροπή είχε κληθεί ο καθηγητής εγκληματολογίας Νέστωρ Κουράκης, ο οποίος επισήμανε ότι το μείζον πρόβλημα είναι η καλύτερη οργάνωση της υπηρεσίας των φυλακών και η έλλειψη υποδομών.

Ο κ. Κουράκης χαρακτήρισε απαραίτητο το θεσμό των αδειών, σημειώνοντας την ανάγκη να αναζητηθεί η χρυσή τομή προκειμένου και «η κοινωνία να ανοίγει ένα δρόμο στον κατάδικο» αλλά και να προστατεύεται από τις περιπτώσεις που δημιουργούν πρόβλημα όπως οι έμποροι ναρκωτικών ή οι μορφές του οργανωμένου εγκλήματος που πολλές φορές βγαίνουν με άδεια από τις φυλακές και επαναδραστηριοποιούνται.

«Θάλαμο

αποσυμπίεσης που αν δεν υπήρχε θα σημειώνονταν εκρήξεις» χαρακτήρισε τις άδειες ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Ο κ. Μπρακουμάτσος είπε ακόμη ότι σήμερα οι κρατούμενοι ανέρχονται σε 13.000 εκ των οποίων το 66% είναι αλλοδαποί και ότι υπάρχουν περιπτώσεις αποφυλακίσεων πριν τη διεξαγωγή της δίκης. Παράλληλα πρότεινε να γίνει Σχολή για διευθυντές και προσωπικό σωφρονιστικών καταστημάτων με εισαγωγικές πανελλήνιες εξετάσεις.

Στην ειδική Μόνιμη Επιτροπή είχε κληθεί και ο Ευτύχιος Φυτράκης, ειδικός επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος τόνισε ότι τα κρατητήρια της Αστυνομίας έχουν μετατραπεί σε φυλακές και ότι οι κρατούμενοι δεν είναι μόνο 13.000.

Ο κ. Φυτράκης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει «ποταμό» καταδικαστικών αποφάσεων από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επικαλέστηκε την περίπτωση των φυλακών των Ιωαννίνων που οι καταδικαστικές αποφάσεις κόστισαν 450.000 ευρώ, «χρήματα με τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερες οι συνθήκες κράτησης», όπως δήλωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα