ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΞΗΣ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάλεσε εμμέσως τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν τα σκληρά νέα μέτρα, θέτοντας το δίλημμα για το κόμμα του: «Θέλουμε να δικαιωθεί η πολιτική μας ή παραδεχόμαστε ότι ήταν λάθος»; 

Στην πρώτη περίπτωση, είπε, το αποτέλεσμα θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας, και το ΠΑΣΟΚ

πρέπει να είναι στρατηγικός εγγυητής της Ελλάδας, στη δεύτερη περίπτωση, δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Ο πρόεδρος του κόμματος επανέλαβε πολλές φορές την ανάγκη τα νέα μέτρα να μην είναι οριζόντια, αφήνοντας αιχμές για όσους άλλαξαν ρητορική πριν και μετά τις εκλογές, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ τασσόταν εξ αρχής υπέρ της παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής, της λήψη των μέτρων σε δύο φάσεις, ώστε σε περίπτωση βελτίωσης των δημοσιονομικών δεδομένων να μην χρειαστεί η λήψη των μέτρων στη δεύτερη διετία, καθώς και της συνοδείας τους από αναπτυξιακά και κοινωνικά μέτρα.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, κάλεσε να «κλείσει» πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και πάντως πριν από τις αμερικανικές εκλογές, χωρίς όμως αυτό να σημάνει -όπως τόνισε- παράλληλα κάμψη της διαπραγματευτικής προσπάθειας. Αντίθετα, ζήτησε γρήγορη εκταμίευση της δόσης, ώστε να αλλάξουν άμεσα τα επίπεδα ρευστότητας στο εσωτερικό.

Αφήνοντας σαφείς αιχμές εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, ο υποστήριξε πως το κόμμα είναι ευρύχωρο και ανοικτό, αλλά δεν χωρούν προσωπικές στρατηγικές. Αναφερόμενος στην κυβέρνηση Σαμαρά, είπε πως ναι μεν «δεν κυβερνούν μόνοι», αλλά ούτε το ΠΑΣΟΚ κυβερνά μόνο –αναφερόμενος σε όσα του καταλογίζονται- τασσόμενος σαφώς υπέρ της ανάγκης προγραμματικών συγκλήσεων και διαμηνύοντας πως «κανείς δεν θα μας φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων».

Ο Ευαγ. Βενιζέλος έκανε σαφές άνοιγμα προς τη ΔΗΜΑΡ, μιλώντας για στρατηγική συνεργασία και συμπόρευση, ενώ αντίθετα ξεκαθάρισε ότι το μέτωπο του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρό, εξηγώντας πως το δίλημμα που τίθεται σήμερα είναι «η Ελλάδα στο ευρώ ή η Αργεντινή της υποτιμημένης δραχμής». Άσκησε κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ και για τη στάση που υποστήριξε ότι έχει απέναντι στη βία, ενώ πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται απέναντι στο νεοφασισμό, στην άκρα δεξιά και στη Χρυσή Αυγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα