Βενιζέλος: Δεν θέλουμε εκλογές, αλλά δεν τις φοβόμαστε

Επέμεινε δε, ότι αυτό πρέπει να γίνει στη βάση της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης και στον τρόπο λειτουργίας της. «Απευθύνομαι στη ΝΔ. Είναι κανείς που δεν καταλαβαίνει ότι συνεργαζόμαστε από ανάγκη; Ότι κάνουμε συμβιβασμούς που προϋποθέτουν ειλικρίνεια, αμοιβαίο σεβασμό και ισοτιμία;», διερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος, επαναφέροντας ερωτήματα που είχε θέσει και χθες με ανακοίνωσή της

η Ιπποκράτους.

«Εάν κάποιοι νομίζουν ότι ήρθε η ώρα τώρα, ότι αυτή ήταν η προτεραιότητα, να παίξουμε ένα παιχνίδι δύναμης, ένα μπρα ντε φερ στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κάνουν λάθος γιατί υποτιμούν το ΠαΣοΚ, το εσωτερικό του, τη δύναμη και την ιστορία του», προειδοποίησε, στέλνοντας το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές. «Πιστεύουν κάποιοι αφελώς, προκλητικά και ανιστόρητα ότι το ΠαΣοΚ φοβάται τις εκλογές. Το ΠαΣοΚ δεν θέλει εκλογές γιατί δεν χρειάζεται η χώρα εκλογές. Αλλά δεν τις φοβάται. Είναι τεράστια διαφορά. Το ΠαΣοΚ δεν έχει μάθει να ρίχνει κυβερνήσεις , έχει σαφή προτάγματα και προτεραιότητες και θα κάνει λάθος όποιος τα υποτιμήσει», είπε, χαρακτηρίζοντας ‘ μυωπική και αλαζονική’ τυχόν άλλη προσέγγιση. Ζήτησε λοιπόν εκ νέου άμεση συνάντηση των τριών αρχηγών για να συζητήσουν ακριβώς τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. « Μαθήματα δεν δεχόμαστε από κανέναν, ούτε εκβιασμούς. Το ΠαΣοΚ είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας, πρωτίστως όμως της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», είπε.

Ο κ. Βενιζέλος προϊδέασε για την συνάντησή του με τον Φώτη Κουβέλη αμέσως μετά ότι γίνεται για να συντονίσουν τις ενέργειές τους, καθώς «έχουμε κάθε λόγο να έχουμε κοινή στάση οι δυνάμεις που δεν ανήκουν στη Δεξιά», όπως υποστήριξε. «Η πρόταση νόμου για μη κύρωση της ΠΝΠ είναι η ομόλογη ενέργεια για την κύρωση του νομοσχεδίου που καταθέτει η κυβέρνηση. Θέτουμε τους κοινοβουλευτικούς όρους με έναν απόλυτα ανοικτό τρόπο», σημείωσε, εξηγώντας πως το σχέδιο νόμου για την ΕΡΤ δεν είναι η απάντηση στο ερώτημα ‘ποια δημόσια τηλεόραση’. Αυτό κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να το απαντά ένα επιχειρησιακό σχέδιο πριν από το νομοσχέδιο.

Σημειώνοντας ότι συγκάλεσε εκτάκτως το Πολιτικό Συμβούλιο και την ΚΟ γιατί έχει δημιουργηθεί σκηνικό πολιτικής και θεσμικής κρίσης, θύμισε τη στάση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012 και το κόστος που κατέβαλε η χώρα για τη διενέργεια διπλών εκλογών. Συνέχισε με αιχμές κατά του πρωθυπουργού, που εμφανίζεται να διορθώνει τα λάθη του παρελθόντος, εκπέμποντας την εικόνα ότι αυτός καθαρίζει. Έβαλε λοιπόν τα πράγματα στη θέση τους, σημειώνοντας ότι «στην κρίσιμη ψηφοφορία του Νοεμβρίου για τα μέτρα το ΠαΣοΚ στάθηκε όρθιο με δυσκολίες, δεν μετακύλησε τις ευθύνες του σε κανέναν άλλο. Βάζουμε πλάτες με κόστος παρόλο που βλέπουμε το τρίπτυχο: Η «καλή» ΝΔ, ο «καλός πρωθυπουργός» που διορθώνει λάθη» και που «καλώς δεν μετείχε στις ευθύνες για την ψήφιση του πρώτου προγράμματος», ο «συμπαθής εταίρος» δηλαδή η ΔΗΜΑΡ, και τρίτον, το ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε να πετύχει η προσπάθεια, δεν την χαρίζουμε σε κανέναν, αλλά πρέπει να εκπληρώνει και ορισμένες προϋποθέσεις».

Κατόπιν τούτου, μίλησε για δυσλειτουργίες της κυβέρνησης και έθεσε εκ νέου θέμα επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας. «Πόσο δύσκολο είναι να πούμε ότι θα επικαιροποιήσουμε την προγραμματική συμφωνία, δηλαδή ότι δεν αντέχει η χώρα άλλα μέτρα και ότι χρειάζεται κούρεμα χρέους; Πόσες φορές θα συζητήσουμε για το θέμα της δημόσιας διοίκησης; δεν πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάτι και να το εφαρμόσουμε; Υπάρχει γραπτή συμφωνία εδώ και εβδομάδες μεταξύ των τριών αρχηγών. Βεβαίως πρέπει να εκπληρώνουμε όρους για την καταβολή των δόσεων. Ποιος μπορεί να αντισταθεί στην ανάγκη για συνολική μεταρρύθμιση στο δημόσιο μέσω αξιολόγησης δομών και προσώπων. Αλλά είναι άλλο η δημόσια διοίκηση και άλλο οι μεταρρυθμίσεις στους δημόσιους οργανισμούς», είπε, εμπλέκοντας σε αυτό το κλίμα το ζήτημα της ΕΡΤ. Για αυτήν δεν αρνήθηκε την ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων, αλλά «είναι άλλη η ουσιαστική μεταρρύθμιση και άλλη η ξαφνική υπαγωγή του μεγάλου προβλήματος της ΕΡΤ στις συγκυριακές και τρέχουσες ανάγκες για μείωση των εργαζομένων στο κράτος», είπε, θυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είχε ετοιμάσει ολοκληρωμένο σχέδιο.

Αιχμές άφησε και για την επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση στο θέμα του κλεισίματος της ΕΡΤ, αλλά και για τον όλο χειρισμό, διερωτηθείς αν είναι δυνατό να εκδίδεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου χωρίς υπογραφές όλων των υπουργών και χωρίς να υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ αυτής…

«Είμαστε καλόπιστοι», συνέχισε, «σηκώνουμε πολλά βάρη, αλλά υπάρχει ένα όριο που είναι όριο θεσμικό, δημοκρατικό, πολιτικό, αξιοπρέπειας». Τόνισε δε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, όχι όμως τεχνασμάτων και προχειροτήτων. «Το όριο με την αποφασιστικότητα είναι πολύ λεπτό. Δεν πρέπει να γλιστρήσουμε σε αυταρχισμούς», συνέχισε, τονίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι υπέρ της σταθερότητας, υπέρ του σχεδίου ανασυγκρότησης, καθώς έχει αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β.

Keywords
Τυχαία Θέματα