Βενιζέλος: Ο Σαμαράς δεν μπορεί να κυβερνάει μόνος του

20:55 9/6/2013 - Πηγή: Matrix24

«Σε όλες τις κυβερνήσεις συνεργασίας πάντα ο δεύτερος ή ο τρίτος εταίρος έχουν ένα μειονέκτημα. Εμείς φερθήκαμε με πάρα πολύ μεγάλη εντιμότητα και γενναιοδωρία αποδεχόμενοι τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας ως πρωθυπουργό. Όμως έχει δημιουργηθεί η εσφαλμένη εντύπωση στην ίδια την Νέα Δημοκρατία ότι έχει μία κυβέρνηση, η οποία συνεργάζεται με άλλα δύο κόμματα εκτός κυβέρνησης. Δεν είναι έτσι. Δεν υπάρχει η κυβέρνηση χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία

χωρίς το ΠΑΣΟΚ, τόσο απλά» επαναλαμβάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο περιοδικό Crash.

Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτήν τη στιγμή το ανάχωμα για όλα τα κρίσιμα πράγματα είναι το ΠΑΣΟΚ, γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό το οποίο εγγυάται και την κυβερνητική σταθερότητα και τη στρατηγική σταθερότητα της χώρας, από πλευράς προγραμματικού προσανατολισμού της χώρας».

Ερωτηθείς για το αν μπορεί ο κ. Σαμαράς να κυβερνάει μόνος του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντά ότι «Δεν μπορεί, όχι επειδή δεν πρέπει μόνο, αλλά και γιατί δεν μπορεί θεσμικά και αριθμητικά. Και είναι λάθος να νομίζει ο οποιοσδήποτε ότι μπορεί. Για πάρα πολλά χρόνια στο μέλλον, είμαστε υποχρεωμένοι να περάσουμε μέσα από κυβερνήσεις συνεργασίας».

«Στα όρια του κωμικοτραγικού το τριπλό στερεότυπο που έχει επιβληθεί»

Σχολιάζοντας τα χαμηλά αποτελέσματα του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «έχει επιβληθεί από το επικοινωνιακό σύστημα ένα τριπλό στερεότυπο, το οποίο αγγίζει τα όρια του κωμικοτραγικού. Δηλαδή το στερεότυπο ενός πρωθυπουργού ο οποίος «καθαρίζει» αφ’ υψηλού τα θέματα, λες και όλα ήταν κακά και τώρα γίνονται καλά, ενώ εφαρμόζεται η ίδια πολιτική, αυτή που εμείς διαμορφώσαμε και οριστικοποιήσαμε το Φεβρουάριο του 2012. Υπάρχει ένας συμπαθής τρίτος εταίρος, ο οποίος προσφέρει αριστερή κάλυψη στην κυβέρνηση και δεν μετέχει σε παραδοσιακές κυβερνητικές ευθύνες, οπότε τον αντιμετωπίζουμε πολύ ευγενικά, και υπάρχει το συνηθισμένο θύμα, ο αμνός ο αίρων τας αμαρτίας του κόσμου, που είναι το ΠΑΣΟΚ. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί να συνεχιστεί».

«Πολύ καλές οι σχέσεις μας με Σαμαρά»

Ωστόσο δεν παραλείπει να αναφέρει ότι οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό «σε προσωπικό επίπεδο πάρα πολύ καλές, άνετες, ειλικρινείς, αλλά βεβαίως, έχουμε πολιτικές διαφωνίες, διαφορετικές αντιλήψεις». Οπως εξηγεί ο κ. Βενιζέλος: «Ηγούμεθα δύο διαφορετικών πολιτικών χώρων που ανήκουν σε διαφορετικές παραδόσεις, σε διαφορετικές ταυτότητες, ευρωπαϊκές πολιτικές ταυτότητες. Στις Ευρωεκλογές θα είναι πασιφανής η διαφορά και η αντιπαράθεση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Ευρωπαϊκή Δεξιά. Εμείς είμαστε στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά».

Επίσης κάνει λόγο για στροφή Σαμαρά και Δημοκρατικής Αριστεράς σχετικά με το μνημόνιο. «Μπορεί μεν το πρώτο πρόγραμμα του Μαΐου του 2010 να μην ψηφίστηκε με 180 ψήφους, και έτσι η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε την αντιμνημονιακή της περίοδο -φυσικά και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ , της ΔΗΜΑΡ συμπεριλαμβανομένης τότε ήταν επίσης αντιμνημονιακές- αλλά μετά επήλθε η στροφή των 180 μοιρών» τονίζει και συμπληρώνει συγκεκριμένα για τον πρωθυπουργό ότι «έχουμε μία ριζική μεταστροφή, μεταξύ Μαΐου 2010 και Νοεμβρίου 2011, αυτό είναι προφανές».

Για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ με ΔΗΜ.ΑΡ.

Αναφορικά με την συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με την Δημοκρατική Αριστερά ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι:

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουμε μία συνάφεια αξιακή με το χώρο αυτό. Αλλά από εκεί και πέρα, ξέρετε, το ΠΑΣΟΚ είναι ένας χώρος που έχει πολύ μεγάλη ιστορία και κανείς δεν μπορεί να θίγει την αξιοπρέπειά του. (…) Εμείς απευθυνόμαστε στην κοινωνία, είμαστε ανοιχτοί, αλλά δεν θα μπούμε σε μία διελκυστίνδα με τη ΔΗΜΑΡ. Εμείς θα κινηθούμε αυτοτελώς, όπως έχουμε πει, με γενναιοδωρία, ανοιχτοσύνη, αλλά δεν παρακαλούμε κανένα και για τίποτα και δε θα ανεχθούμε καμία προσβολή και καμία μικροαλαζονεία.»

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε όχημα διαμαρτυρίας των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ

Ως δυο διαφορετικά πράγματα αντιμετωπίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, Αλέξη Τσίπρα, συμπληρώνοντας ότι. «Η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρακολουθεί τι συμβαίνει στο ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθεί τι συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ. Προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ως εκλογικό όχημα επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ για να διαμαρτυρηθεί σε μία συγκυριακή αντιμνημονιακή βάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως μηχανισμός διέπεται από τις παλιές αντιλήψεις, της προ της κρίσης αντιλήψεις, από τις συνιστώσες και από μία μετωπική σύγκρουση μεταξύ των οπαδών της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, με τον αβάσιμο και ανιστόρητο ισχυρισμό ότι μπορείς να είσαι στο ευρώ, αλλά μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, να είσαι δηλαδή εκτός μνημονίου. (…)

Ειδικά αναφορικά με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο κοινό νόμισμα ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι «ο διχασμός σε επίπεδο στελεχών και ηγεσίας είναι απόλυτος».

«Ο διπολισμός βολεύει Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ»

Ακόμη συμπληρώνει ότι το στερεότυπο του διπολισμού το οποίο υπάρχει βολεύει το ΣΥΡΙΖΑ και βολεύει και τη Νέα Δημοκρατία σε πολύ μεγάλο βαθμό «και γι’ αυτό πρέπει να τεθεί επί τάπητος και θέτουμε επί τάπητος το ζήτημα του εκλογικού συστήματος. Γιατί εδώ έχουμε μία νέα οικονομία, μία νέα κοινωνία, ένα νέο πολιτικό σύστημα με το παλιό εκλογικό σύστημα».

«Ναι» στην απλή αναλογική

Επιπροσθέτως ο κ. Βενιζέλος τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής. «Νομίζω ότι τώρα δεν υπάρχει άλλη λύση. Η μόνη λύση για να έχουμε συνείδηση της ευθύνης μας» τονίζει.

Ανάγκη να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ε.Ε.

«Εχουμε μιλήσει για χώρες δήθεν «ενάρετες» εντός εισαγωγικών, οι οποίες ως δανείστριες υπαγορεύουν όρους και για χώρες «άσωτες» εντός εισαγωγικών, οι οποίες ως δανειζόμενες αναγκάζονται να αποδεχτούν τους όρους. Γι’ αυτό μιλάω για την ανάγκη να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς».

Για τα στελέχη που αποχώρησαν

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται σκωπτικός προς τα στελέχη που αποχώρησαν από το κίνημα. «Είναι λογικό» λέει, «όταν το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει σχεδόν τα 3/5 της δύναμής του, να έχει και απώλειες σε επίπεδο στελεχών. Υπάρχουν στελέχη τα οποία απομακρύνθηκαν, αλλά είναι τελείως διαφορετικό πράγμα να έχεις πολίτες που διαμαρτύρονται γιατί θέλουν να συνεχιστεί μία συγκεκριμένη αντίληψη η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί μετά τα όσα απεκάλυψε η κρίση για την Ελλάδα ως κράτος, οικονομία και κοινωνία, και είναι άλλο να έχεις στελέχη τα οποία, μάλιστα, διαμόρφωσαν την προσωπικότητά τους μέσα στο ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν χάρη στο ΠΑΣΟΚ και μετείχαν στην άσκηση της εξουσίας και μάλιστα από τη δεκαετία του ‘80, τα οποία να θέλουν να δείξουν ότι είναι αειπάρθενα, ότι δεν έχουν συμμετοχή στη φθορά, ότι δεν έχουν συμμετοχή στην ευθύνη. Άρα, δεν έχουμε νέες αποχωρήσεις στελεχών, απλώς στελέχη τα οποία ούτως ή άλλως έχουν αποχωρήσει προ πολλού και κάνουν τώρα ορισμένες κινήσεις υπενθύμισης της πολιτικής τους ύπαρξής».

Αρνητική εξέλιξη για την Ε.Ε. η συμμετοχή του ΔΝΤ

Αναφορικά με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην διάσωση της Ελλάδας αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζει ότι «είναι μία αρνητικότατη εξέλιξη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μας υπερβαίνει κατά πολύ ως Ελλάδα. Νομίζω ότι εμείς ήμασταν απλώς το πρόσχημα»

«Η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ευρωζώνη είναι το αντίστοιχο με την παρουσία του ΝΑΤΟ στην μεταπολεμική Ευρώπη από πλευράς στρατιωτικής ασφάλειας. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία αμφιβολία ότι αυτή η αρνητική για την αυτονομία της Ευρώπης εξέλιξη, πρέπει να αξιοποιηθεί τώρα αντίστροφα, δηλαδή να τονιστεί ότι είναι ευρωατλαντικό, ευρωαμερικανικό ζήτημα η νομισματική και οικονομική ασφάλεια της Ευρωζώνης.

«Οι ΗΠΑ είναι μέλος της Ε.Ε. μέσω του ΔΝΤ»

Σχολιάζοντας τη στάση των ΗΠΑ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «ενδιαφέρονται πάρα πολύ, κατά τη γνώμη μου, για την ύπαρξη της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ενιαίας αγοράς και για ένα Ευρώ, το οποίο τους επιτρέπει να έχουν πλήρη έλεγχο των νομισματικών ζωνών και έναν πάρα πολύ ισχυρό δυτικό άξονα που να καλύπτει δύο μεγάλες νομισματικές ζώνες. Ούτως ή άλλως, μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στην πραγματικότητα μέλος της Ευρωζώνης και η μεγάλη διαφορά απόψεων, έχει καταγραφεί δημόσια τουλάχιστον δύο φορές. Μία φορά τελευταία στην κοινή συνέντευξη του νέου Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών και του κυρίου Σόιμπλε και μία πρώτη φορά όταν μετείχε ο προηγούμενος Υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών ο Τ. Γκάιτνερ στο Βρόσλαβ στην Πολωνία, στο άτυπο Eurogroup».

Keywords
βενιζελος, σαμαρας, νεα δημοκρατια, νέα, ΠΑΣΟΚ, crash, δημοσκοπηση, ελλαδα, μνημονιο, μαΐου, συριζα, δημαρ, τσιπρας, λύση, συμμετοχή, νατο, ηπα, σόιμπλε, Αντωνης Σαμαρας, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, αποτελεσματα ευρωεκλογων, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, χωρες, γνωμη, δημοκρατια, δημοκρατικη αριστερα, ηπα, οικονομια, προγραμμα, αξιοπρεπεια, γινονται, ευρω, υπαρχει, εξελιξη, ευθυνη, ευρωπη, ζωνες, ιδια, ιδιο, ηνωμενες πολιτειες, η στροφη, κυβερνηση, κομμα, λαθος, λύση, λογο, μαΐου, μπορεις, νατο, ξερετε, παντα, ορια, οχημα, πολωνια, συγκεκριμενα, συμμετοχή, σόιμπλε, ταυτοτητες, φυσικα, φθορα, φορα, ασφαλεια, crash, ειλικρινεις, ενωση, μια φορα, θεματα, βεβαιως, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα