ΒΟΗΘΕΙΑ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

20:50 5/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Έκκληση στις Βρυξέλλες να στηρίξουν τα κράτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες απηύθυνε ο Μαριάνο Ραχόι, στον απόηχο της παραδοχής του Ισπανού υπουργού Προϋπολογισμού, ότι οι αγορές έχουν πια κλείσει για τη Μαδρίτη.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός δεν ζητεί -τουλάχιστον όχι ακόμη- οικονομική στήριξη. Καλεί όμως την Ευρώπη «να πει πού πάει για να αποκτήσει ενότητα ότι το ευρώ είναι ένα μη αναστρέψιμο σχέδιο το οποίο δεν κινδυνεύει να στηρίξει τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα». Ζήτησε μεταρρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Κατά τη γνώμη μου χρειάζεται μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση με μια δημοσιονομική αρχή και μια τραπεζική ολοκλήρωση, μια τραπεζική ένωση με ευρωομόλογα, μια εποπτική αρχή για τον τραπεζικό τομέα και ένα ταμείο εγγύησης των ευρωπαϊκών καταθέσεων», σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυτή θα είναι η εισήγησή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς ευχήθηκε να βρει η Ε.Ε. μια «πρακτική λύση» στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ισπανικές τράπεζες. «Η Ισπανία αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Όλα αυτά οδήγησαν τη νέα κυβέρνηση σε ένα οικονομικό πρόγραμμα εξαιρετικά σκληρό», δήλωσε και αφήνοντας καρφιά για την πολιτική λιτότητας, πρόσθεσε: «Θα περίμενε κανείς να πέφτουν τα επιτόκια, αλλά δεν είναι αυτό που συνέβη. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια σημαντική δυσκολία».

Εκτίμησε ότι θα πρέπει να βρεθεί μία λύση εντός των επόμενων εβδομάδων. «Έχουμε αρκετές χώρες που έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες και δεν μπορούν να ανακάμψουν λόγω της απουσίας της ανάπτυξης», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα