Βόμβες Άσμουσεν μετά τον Σόιμπλε

Σύμφωνα με τον τραπεζίτη η κυπριακή κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει τους όρους του προγράμματος, εφόσον εξασφαλίζεται το ποσό που έχει τεθεί ως στόχος. Υποστηρίζοντας παράλληλα ότι δεν ήταν η ΕΚΤ η οποία καθόρισε τους όρους της λύσης.

«Πρόκειται για πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυπριακής κυβέρνησης. Από αυτήν, λοιπόν, και μόνο εξαρτάται εάν επιθυμεί να αλλάξει τη δομή του» δήλωσε ο Γερμανός τραπεζίτης και πρόσθεσε ότι «το σημαντικό είναι να παραμείνει η συμμετοχή

με 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ» και ότι «είναι στο χέρι της κυπριακής κυβέρνησης και της Βουλής να αποφασίσουν για τη δομή».

Αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Eurogroup, ο κ. Άσμουσεν δήλωσε: «Θέλω να τονίσω ότι δεν ήταν η ΕΚΤ που πίεσε γι αυτή την ειδική δομή της συμμετοχής στο σχέδιο διάσωσης που επελέγη. Πρόκειται για αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης».

Σε δηλώσεις του στον Τύπο στο περιθώριο συνεδρίου σήμερα στο Βερολίνο, ο κ. Άσμουσεν επισήμανε ακόμη ότι θεωρεί την Κύπρο συστημικά σημαντική, παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει απολύτως ασφαλής λύση και τόνισε ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της θα επηρέαζε τόσο την Ελλάδα όσο και την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Απαντώντας, πάντως, σε ερώτηση σχετικώς με το εάν οι καταθέτες σε άλλες χώρες έχουν λόγο να ανησυχούν, διευκρίνισε ότι η λύση που επελέγη για την Κύπρο είναι μοναδική, όπως μοναδική είναι και η κατάσταση στη χώρα και στον τραπεζικό τομέα της.

Νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «Εκείνοι που δεν ήθελαν το ‘bail-in’ ήταν η κυπριακή κυβέρνηση, η Κομισιόν και η ΕΚΤ» και υποστήριξε ότι η Γερμανία και το ΔΝΤ ήταν διατεθειμένοι να σεβαστούν την εγγύηση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ. «Ας το εξηγήσουν τώρα οι ίδιοι στον κυπριακό λαό» είπε ο Γερμανός υπουργός.

Αντίθετος στη δήμευση των μικροκαταθέσεων και ο Βεστερβέλε

Λάδι στη φωτιά έριξε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε. Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το περιοδικό «Der Spiegel», ο Βεστερβέλε υποστήριξε ότι «θα ήταν πιο έξυπνο να εξαιρεθούν οι μικροκαταθέτες». Φέρεται να σημείωσε ότι «αυτό που μετράει είναι η συστημική σημασία της χώρας και η βιωσιμότητα του χρέους της».

Η Κύπρος θα αποφασίσει η ίδια τις λεπτομέρειες της χρηματοδότησης της συμμετοχής της στο σχέδιο διάσωσής της, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Διαψεύδει η κυπριακή κυβέρνηση ότι είχε επιλογή για μη κούρεμα των εγγυημένων καταθέσεων

Κατηγορηματικά διαψεύδει η κυπριακή κυβέρνηση ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, βρέθηκε ποτέ μπροστά από την επιλογή για μη κούρεμα των εγγυημένων καταθέσεων, δηλαδή των καταθέσεων ύψους μέχρι 100.000 ευρώ».

Έγκυρη κυβερνητική πηγή, με αφορμή τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, επισήμανε ότι ο κ. Αναστασιάδης «δεν είχε ποτέ αυτή την επιλογή» και πρόσθεσε πως «για το θέμα θα εκδοθεί σύντομα ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών προς αποκατάσταση της πραγματικότητας».

Η Κυβέρνηση, εξάλλου, επεξεργάζεται αναδιαμόρφωση του ποσοστού επιβολής τέλους επί των καταθέσεων με πολύ σοβαρή εκδοχή την υποβολή τέλους κοντά στο μηδέν στις εγγυημένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και αύξηση του τέλους στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα