ΒΟΥΤΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ το ευρώ υποχωρεί σε νέο χαμηλό επίπεδο 4μήνου, έπειτα από την υποβάθμιση 16 ισπανικών τραπεζών από τον οίκο Moody’s και την υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο Fitch.

Όλα σε πτώση

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών FTSEurofirst 300 κατέγραφε απώλειες 0,9% μετά το άνοιγμα των αγορών, οι οποίες περιορίσθηκαν

στη συνέχεια στο 0,65%.

Οι τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών αναμένεται, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, να κλείσουν με τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο δείκτης μετοχών IBEX του ισπανικού χρηματιστηρίου υποχώρησε κατά 2,2%, επιστρέφοντας στα επίπεδα που ήταν το 2003, μετά την ανακοίνωση του Moody’s.

Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε κατά 0,2% στα 1,2674 δολάρια, έχοντας χάσει 4,1% από την αρχή του Μαΐου.

Τα χρηματιστήρια υποχωρούν και εκτός της Ευρώπης, όπως υποχωρούν γενικά και οι τιμές των επενδυτικών προϊόντων υψηλότερου κινδύνου. Να θυμίσουμε ότι και η Wall Street βρέθηκε σήμερα σε πτωτική τροχιά.

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν την τρέχουσα εβδομάδα οι τιμές εμπορευμάτων -όπως ο χρυσός και το πετρέλαιο- και νομίσματα, όπως το ευρώ και το αυστραλιανό δολάριο.

Το «απάγγειο» των γερμανικών ομολόγων 

Αντίθετα, οι τιμές των γερμανικών ομολόγων αυξάνονται σε νέα υψηλά επίπεδα, καθώς θεωρούνται πιο ασφαλή καταφύγια για τους επενδυτές. Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησε στο χαμηλό επίπεδο του 1,396% και των 2ετών γερμανικών ομολόγων στο επίσης χαμηλό 0,028%.

«Οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται ακόμη σε μία πολύ μοιρολατρική διάθεση, εξ αιτίας της Ελλάδας και του πιθανού ντόμινο», δήλωσε ο διευθυντής του επενδυτικού ταμείου (hedge fund) Hampstead Capital, προσθέτοντας ότι κατά την άποψή του «είναι πολύ πιθανόν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να παρέμβει πριν η κατάσταση φύγει εκτός ελέγχου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα