«Ξεχείλωσαν» πάλι τα μέτρα, πάνω από τo 1,5 δισ. ευρώ

Του Βαγγέλη Δουράκη

Με τις ημερομηνίες ορόσημα να πλησιάζουν, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και οι εκπρόσωποι των πιστωτών είναι αναγκασμένοι να βρουν την «χρυσή τομή» για το πακέτο των πρόσθετων μέτρων του 2014: Η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει σε Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ μέτρα που τελικά ξεπερνούν τα 1,5 δισ. ευρώ!!

Από αυτά τα 800 εκατ. τα «καλύπτουν» παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας, για αυτό και οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα έχουν «ραντεβού» μετά τον Γιάννη Στουρνάρα και

με τον Γιάννη Βρούτση.

Συγκεκριμένα, το υπ. Εργασίας έχει ετοιμάσει «πακέτο» που προβλέπει:

- Αντιμετώπιση της απόκλισης μεταξύ δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών, κάτι που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση 350 εκατ. ευρώ

- Νέες ρυθμίσεις χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που υπολογίζεται να αποφέρουν 170 εκατ. ευρώ

- Κοινή είσπραξη εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό όφελος 140 εκατ. ευρώ. Ίσως πρόκειται για το πρώτο βήμα εφαρμογής ενιαίου συστήματος επικουρικής ασφάλισης με οδηγία «να εξομοιωθούν οι κρατήσεις για όλους τους εργαζόμενους και να καταβάλλονται ενιαίες παροχές σε όλους».

- Συμψηφισμός των οφειλών στον ΟΓΑ με τις καταβαλλόμενες αγροτικές επιδοτήσεις, που θα βάλει στα ταμεία σχεδόν 85 εκατ. ευρώ και

- Μείωση της ανασφάλιστης εργασίας λόγω εντατικοποίησης των ελέγχων με όφελος 55 εκατ. ευρώ

Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι από το συνολικό ποσό των 800 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται πως θα είναι το δημοσιονομικό όφελος από τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις η τρόικα κάνει αποδεκτά τα 600 εκατ. ευρώ… και αυτά με αρκετούς αστερίσκους.

Το «πακέτο» συμπληρώνουν πέρα από τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας και παρεμβάσεις, όπως:

- Αύξηση των φορολογικών εσόδων χάρη στη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και Διοίκησης, κατά 300 εκατ. ευρώ. Εδώ η ελληνική πλευρά προσπαθεί να πείσει τους πιστωτές ότι τα έσοδα ουσιαστικά από φοροδιαφυγή θα είναι 381 εκατ. ευρώ.

- Αυστηρή εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου, κάτι που θα εξοικονομήσει 60 εκατ. ευρώ, ποσό που μπορεί και να ανέβει υψηλότερα εάν επεκταθεί και στις ΔΕΚΟ. Η μείωση των αποδοχών -ώστε να προσαρμοστούν στις «οροφές» του ενιαίου μισθολογίου- θα γίνει στο προσωπικό 15 φορέων του Δημοσίου. Μεταξύ αυτών είναι ο ΕΟΦ και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου «ξηλώθηκε» η διοίκηση με σκοπό να συμμορφωθούν και οι άλλοι.

- Αντιμετώπιση αποκλίσεων στις δαπάνες των εποπτευόμενων φορέων των υπουργείων: Εδώ ουσιαστικά πρόκειται για «ψαλίδι» κατά 100 εκατ. ευρώ σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που δεν έχουν καταθέσει προϋπολογισμούς.

- Νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών (ιδίως σε Υγεία-Παιδεία), θα αποφέρουν σχεδόν 40 εκατ. ευρώ. Είναι «κομμάτι» αποφάσεων που εκκρεμούν από την εποχή του Θόδωρου Πάγκαλου! Η πρώτη κίνηση έγινε με την απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να κλείσει το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, καθώς δεν είχε αντικείμενο από την ημέρα που οι αυτοκινητόδρομοι και τα διόδια πέρασαν στους ιδιώτες.

Επιπλέον η Κυβέρνηση σχεδιάζει την περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ ώστε να καλύψει την «τρύπα» που προέκυψε με τη μείωση των τελικών εσόδων από το νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιόκτητων Ακινήτων.

Ο συνολικός λογαριασμός «φουσκώνει» πλέον σε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, με την Αθήνα να επιχειρεί να αποφύγει με αυτό τον τρόπο «οριζόντια μέτρα».

Τα χρονικά περιθώρια για να βρεθεί «χρυσή τομή» στενεύουν, καθώς στις 21 Νοεμβρίου πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισμός και στις 22 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Eurogroup με αντικείμενο τους προϋπολογισμούς των χωρών- μελών και ο Αντώνης Σαμαράς θα δει την καγκελάριο Μέρκελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα