Ύφεση 4,7% το 2013 προβλέπει η Εθνική

Συγκεκριμένα, εκτιμά πως η μείωση του ΑΕΠ κατά το 2013 αντανακλά κυρίως την ισχυρή αρνητική επίδραση από τη σωρευτική συρρίκνωση του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2012 που μεταφέρεται στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του 2013, (δημιουργώντας υφεσιακή επίδραση της τάξης του -3,0% περίπου σε ετήσια βάση) και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου αλλά έντονα υφεσιακού μείγματος δημοσιονομικής προσαρμογής βασισμένο σε νέα

μέτρα που αντιστοιχούν σε    5,2% του ΑΕΠ.

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για αργή αντίδραση των τιμών στις σημαντικές μισθολογικές μειώσεις, κάτι που αντανακλά δυσμενείς συγκυριακές επιδράσεις καθώς και διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της οικονομίας που τώρα όπως επισημαίνεται, αρχίζουν να αλλάζουν.

Σύμφωνα με αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας, τα δημοσιονομικά μέτρα βάσει του χρονισμού εφαρμογής τους και της διάρθρωσής τους (κυρίως περικοπές δαπανών), συνεπάγονται ένα υφεσιακό αποτέλεσμα της τάξης περίπου του -3,7% βάσει ενός εκτιμώμενου δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή (δαπανών και εσόδων) της τάξης της μονάδας, σημαντικά αυξημένου  εξαιτίας της παρατεταμένης  ύφεσης.

Στο δελτίο επισημαίνεται η σημασία της εκταμίευσης της επομένης δόσης, τόσο σε όρους μείωσης της αβεβαιότητας και βελτίωσης του οικονομικού κλίματος αλλά και μέσω βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία.

Συγκεκριμένα, η αναμενόμενη αποπληρωμή άνω των 4 δισ. ευρώ συσσωρευμένων ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, η πιθανή αποδέσμευση περίπου 5 δισ., μέσω περιορισμού του μέσου επιπέδου των εκδόσεων εντόκων γραμματίων, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ροές κεφαλαίων από την ΕΕ και την επιστροφή καταθέσεων προς το τραπεζικό σύστημα λόγω μειωμένης αβεβαιότητας, θα μπορούσαν να μετριάσουν τις υφεσιακές πιέσεις στην οικονομία, αναφέρει χαρακτηριστικά η Τράπεζα στο Δελτίο της.

Και συνεχίζει, εκτιμώντας ότι οι παραπάνω θετικές επιδράσεις θα μειώσουν την ύφεση το 2013 κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το επίπεδο που θα διαμορφωνόταν βάσει της υφεσιακής δυναμικής από το 2012 και των νέων δημοσιονομικών μέτρων για το 2013.

Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας (σε σταθερές τιμές) θα διαμορφωθεί στο -6,7% το 2012 και στο -4,7% για το 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα