Υπάρχει ανάγκη ίδρυσης υπουργείου ίντερνετ;

«Το ίντερνετ είναι για μας κάτι καινούργιο», δήλωνε πριν λίγο καιρό η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ προκαλώντας ειρωνικά σχόλια στο διαδίκτυο και ειδικά στο twitter. Η ψηφιακή τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στην καθημερινή ζωή των γερμανών πολιτών. Για τους πολιτικούς όμως η ενασχόληση με τέτοιου είδους ζητήματα είναι καινούργια υπόθεση. Ειδικοί στις νέες τεχνολογίες και ακτιβιστές

του ίντερνετ ζητούν εδώ και καιρό τη δημιουργία ενός υπουργείου ειδικά για το διαδίκτυο. Σήμερα ότι αφορά το ίντερνετ βρίσκεται στη δικαιοδοσία του υπουργείου Πολιτισμού και Μέσων Ενημέρωσης, το οποίο όμως επικεντρώνεται περισσότερο σε ζητήματα πολιτισμού, παρά νέων τεχνολογιών.

Η υπόθεση παρακολουθήσεων της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας NSA ενίσχυσε τη θέση εκείνων που ζητούν μια διαφορετική -και προπαντός θεσμική- αντιμετώπιση των ζητημάτων γύρω από το ίντερνετ. Σε αυτούς ανήκει και ο Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, πρώην εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών σε ζητήματα διαδικτύου: «Το αργότερο μετά την υπόθεση NSA όλοι συνειδητοποίησαν ότι το ζήτημα ίντερνετ είναι σημαντικό για το παρόν και το μέλλον. Η ψηφιακή τεχνολογία έχει μπει σε όλους τους κοινωνικούς τομείς, όπως τα MME και την Παιδεία. Βρισκόμαστε σε μια ενδιαφέρουσα μεταβατική περίοδο».

Στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες συζητούν στην υποομάδα «Ψηφιακή Ατζέντα» για την στρατηγική της επικείμενης συγκυβέρνησης σε ζητήματα ίντερνετ. Η απόφαση για την ίδρυση υπουργείου Διαδικτύου θα ληφθεί ωστόσο σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Ο Μάρκους Μπέκενταλ, εμπειρογνώμων στην ειδική επιτροπή που δημιούργησε η κυβέρνηση Μέρκελ για ζητήματα «ψηφιακής κοινωνίας» θεωρεί ότι θα πρέπει άμεσα να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις: «Θέλουμε τη μεταρρύθμιση στο δίκαιο πνευματικών δικαιωμάτων έτσι ώστε να ενισχυθούν τα δικαιώματα των χρηστών; Ή μήπως ζητούμενο είναι μια αυστηρότερη εφαρμογή της νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα; Θέλουμε τελικά περισσότερη αστυνόμευση στο διαδίκτυο έτσι ώστε οι παρακολουθήσεις των μυστικών υπηρεσιών να είναι πιο αποτελεσματικές ή μήπως επιθυμούμε την διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα και που θα έπρεπε να ανήκει στις προτεραιότητες μιας κυβέρνησης;»

Ανοιχτό παραμένει ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει τελικά η νέα κυβέρνηση σε ζητήματα διαδικτύου. Γεγονός πάντως είναι ότι κυρίως για νέους πολιτικούς το ίντερνετ έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί terra incognita. «Εμείς που δραστηριοποιούμαστε σε ζητήματα διαδικτύου δεν είμαστε “σπασίκλες” που βρίσκονται στο περιθώριο», λέει ο σοσιαλδημοκράτης Λαρς Κλίνγκμπαϊλ και υπόσχεται ότι «ο αγώνας για να βρεθεί το ίντερνετ στο επίκεντρο πολιτικών αποφάσεων θα συνεχιστεί».

Πηγή: deutsche welle

Keywords
Τυχαία Θέματα