Υπέρ του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους η Κίνα

15:17 6/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Την ίδια στιγμή δε, που εξέφραζε την υποστήριξή του στην δημιουργία ενβός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ο κινέζος πρόεδρος δήλωνε υπέρ του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ και του απόλυτου σεβασμού των εύλογων ανησυχιών του, όσον αφορά στην ασφάλεια.

Αναλυτικά, και σύμφωνα με το πρώτο σημείο του σχεδίου Ξι, «η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους με πλήρη αυτοκυριαρχία, βάσει των συνόρων του 1967, και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, συνιστά αναφαίρετο δικαίωμα του λαού της Παλαιστίνης, και αποτελεί το κλειδί της επίλυσης του Παλαιστινιακού», όπως αναφέρει σχετική

ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία αναδημοσιεύεται από το κρατικό πρακτορείο Xinhua.

Ωστόσο, «την ίδια στιγμή το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και οι εύλογες ανησυχίες τους όσον αφορά την ασφάλεια, πρέπει να χαίρουν απόλυτου σεβασμού».

Βάσει του σχεδίου, «οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι ο μοναδικός δρόμος για ειρήνη μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ». Άμεση προτεραιότητα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να είναι η διακοπή του εποικισμού παλαιστινιακών εδαφών, ο τερματισμός της βίας κατά αμάχων, η άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, και η διευθέτηση του ζητήματος των παλαιστίνιων κρατούμενων σε ισραηλινές φυλακές.

Τέλος, σημειώνεται πως αρχές όπως «γη για ειρήνη» πρέπει να «τηρηθούν ρητά».
Ο κινέζος ηγέτης θα συναντηθεί και με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ερωτηθείς για την ταυτόχρονη παρουσία Αμπάς και Νετανιάχου στην Κίνα, ο παλαιστίνιος ηγέτες υπογράμμισε πως αυτό αποτελεί «μια καλή ευκαιρία για να ακούσουν οι Κινέζοι και τις δύο πλευρές».

Keywords
Τυχαία Θέματα