Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την πρόσβαση στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Με ψήφους 56 υπέρ και 36 κατά πέρασε τελικά η τροπολογία για την πρόσβαση σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο στο θερινό τμήμα της βουλής. Θετικά ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε στη βουλή

βελτιωτική τροποποίηση στη σχετική νομοθετική ρύθμιση, που προωθούσε η κυβέρνηση. Με αυτήν η αρμοδιότητα του καθορισμού των περιπτώσεων πρόσβασης σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο, περνά στην ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και όχι του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, όπως αρχικώς είχε προγραμματιστεί.

Ουσιαστικά ο κ. Σταϊκούρας εξαναγκάστηκε σε τροποποίηση της αρχικής πρότασης, μετά από τις έντονες αντιδράσεις τόσο της αντιπολίτευσης, όσο και βουλευτών εντός της ΝΔ. Το βασικό επιχείρημα είναι πως η τροπολογία ενίσχυε τις εξουσίες του προέδρου της αρχής Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος διώκεται ποινικά για το ζήτημα παραποίησης στοιχείων και δεν έχει απομακρυνθεί από τη θέση του. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ κατέθεσαν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Ενδεικτικά των αντιδράσεων είναι όσα δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, που κάλεσε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, αφού «ο κ.Γεωργίου δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί από μόνος του». Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ είχαν επιφυλάξεις για την τροπολογία, που όμως ήρθησαν από τις βελτιώσεις Σταϊκούρα.

Από την πλευρά του ο κ. Σταϊκούρας, επέμεινε ότι η τροπολογία είναι υπεράνω των προσώπων της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ και ότι βούληση του υπουργείου Οικονομικών είναι η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη διασφάλιση του απορρήτου, καθώς πρόσφατα επιβλήθηκε πρόστιμο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τα ζητήματα διασφάλισης του απορρήτου. Με τη βελτιωμένη τροποποίηση, η διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ περιορίζεται στη διατύπωση γνώμης προς το υπουργείο Οικονομικών κατά περίπτωσιν.

Keywords
Τυχαία Θέματα