Ζητείται… συντονισμός στον ΣΥΡΙΖΑ

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Βούτση για θετική ψήφο στην τροπολογία περί την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην Κουμουνδούρου. Παρότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέρασε σχεδόν αβρόχοις ποσί την δοκιμασία της ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή (με εξαίρεση το «παρών» της Ζωής Κωνσταντοπούλου και την

απουσία του Μανόλη Γλέζου), η εσωκομματική αντιπολίτευση προειδοποιεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν προτίθεται να σέβεται τη «γραμμή» σε κάθε δύσκολη ψηφοφορία -τουλάχιστον εάν δεν έχει προηγηθεί αναλυτική και εξαντλητική διαβούλευση στα αρμόδια όργανα του κόμματος.

«Δεν είμαστε μαντρί»

Στην κλειστή συνεδρίαση που διεξήχθη χθες στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας έγινε δέκτης έντονων παραπόνων, από όλες τις πλευρές και τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, για τον τρόπο λήψης αποφάσεων. Μάλιστα, αρκετοί βουλευτές «ξόρκισαν» τη «λογική του μαντριού», στηλιτεύοντας το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο να λαμβάνει η ηγεσία του κόμματος αποφάσεις, χωρίς προηγουμένως να έχει προηγηθεί συζήτηση είτε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, είτε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Όπως προαναφέρθηκε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε κύματα κριτικής και παραπόνων, εξ ου και στην δευτερολογία του -που δεν δημοσιοποιήθηκε- επιχείρησε να καθησυχάσει τους βουλευτές, διαβεβαιώνοντάς τους πως «υπάρχει ανάγκη ενός νέου τρόπου συντονισμού και δράσης για όλους μας». Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε πως θα συγκαλεί πολύ συχνότερα τα όργανα και, κυρίως, πως δε θα λείπει κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων -όσο, τουλάχιστον, τού το επιτρέπει το πρόγραμμά του.

Τα πυρά των βουλευτών δεν στόχευσαν μόνο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και στενούς συνεργάτες του, που ανήκουν στον πολύ στενό ηγετικό πυρήνα της Κουμουνδούρου. Εξάλλου, οι βουλευτές ανέφεραν δύο παραδείγματα, στα οποία υπήρξε διαφωνία αλλά και αιφνιδιασμός. Το πρώτο ήταν η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την τροπολογία Μιχελάκη για τη Χρυσή Αυγή και το δεύτερο η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια και τη σύμβαση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Μάλιστα, ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, δεν έκρυψε τη διαφωνία του ιδίου και της «Αριστερής Πλατφόρμας» με αμφότερες τις αποφάσεις, αν και κράτησε χαμηλούς τόνους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα