ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ : Για την καταδίκη των Pussy Riot

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με την καταδίκη του συγκροτήματος Pussy Riot σε φυλάκιση δύο ετών για "χουλιγκανισμό" και "υποκίνηση σε θρησκευτικό μίσος".

Επικεφαλής ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, πολίτες και διεθνείς φορείς χαρακτήρισαν την απόφαση στην πλειοψηφία τους ως "δυσανάλογη" και "υπερβολική" σε σχέση με την πράξη των τριών κοριτσιών.

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με την καταδίκη του συγκροτήματος Pussy Riot σε φυλάκιση δύο ετών για "χουλιγκανισμό" και "υποκίνηση

σε θρησκευτικό μίσος".

Επικεφαλής ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, πολίτες και διεθνείς φορείς χαρακτήρισαν την απόφαση στην πλειοψηφία τους ως "δυσανάλογη" και "υπερβολική" σε σχέση με την πράξη των τριών κοριτσιών.

"Ιδιαίτερα δυσανάλογη" χαρακτήρισε η Γαλλία την καταδίκη σε διετή φυλάκιση των τριών μελών του ρωσικού συγκροτήματος.

"Η σημερινή αυτή ετυμηγορία δείχνει ως ιδιαίτερα δυσανάλογη, αν λάβει κανείς υπόψη του το μέγεθος των κατηγοριών που τους προσάπτονται", δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Βενσάν Φλορεανί, επισημαίνοντας ωστόσο ότι "η διαδικασία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς δεν έχουν εξαντληθεί τα ένδικα μέσα στη Ρωσία και στο Στρασβούργο".

"Υπερβολική" χαρακτήρισε την απόφαση και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ

"Η υπερβολικά σκληρή αυτή ετυμηγορία δεν συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές αξίες του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, υπέρ των οποίων έχει ταχθεί η Ρωσία ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης", δήλωσε η καγκελάριος, σημειώνοντας ότι παρακολουθούσε "με ανησυχία" τη δίκη των μελών του συγκροτήματος.

"Μια δυναμική κοινωνία πολιτών και οι πολιτικά στρατευμένοι πολίτες αποτελούν μια απαραίτητη προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό της Ρωσίας κι όχι μια απειλή για τη χώρα αυτή", πρόσθεσε η καγκελάριος.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε από την πλευρά του, τη "δυσανάλογη" ποινή που επιβλήθηκε από δικαστήριο της Μόσχας σε τρεις γυναίκες μέλη του ρωσικού πανκ συγκροτήματος Pussy Riot και κάλεσε τις ρωσικές αρχές να προχωρήσουν σε μια αναψηλάφηση της δίκης ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση της ελευθερίας της έκφρασης στη χώρα.

"Οι ΗΠΑ ανησυχούν ταυτοχρόνως για την καταδίκη, για τις δυσανάλογες ποινές που επιβλήθηκαν από ένα δικαστήριο της Μόσχας σε μια δίκη κατά των μελών του συγκροτήματος Pussy Riot, και για τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει αυτό στην ελευθερία της έκφρασης στη Ρωσία", αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αντίστοιχη και πιο έντονη ήταν η αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας που έκανε λόγο για "φυλακισμένες συνείδησης". 

Pussy Riot
Keywords
Τυχαία Θέματα