10 δισ. η οικονομική βοήθεια στην Κύπρο

Στα 10 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσει η οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο ώστε η Λευκωσία να μπορέσει να ξεπεράσει τα πολλά δημοσιονομικά προβλήματα που την ταλανίζουν.

Σύμφωνα με το Reuters, οι διεθνείς δανειστές σκοπεύουν να δώσουν στη μεγαλόνησο μέχρι 10 δισ. ευρώ, αρκετά λιγότερα από ότι αναμενόταν και υπολογιζόταν αρχικά. Το κενό που δημιουργείται από την εν λόγω

απόκλιση θα κλείσει πιθανότατα από τη φορολόγηση των καταθέσεων των κυπριακών Τραπεζών.

Στο Eurogroup που έλαβε χώρα σήμερα στις Βρυξέλλες και στο οποίο συμμετείχε και η επικεφαλής του Δ.Ν.Τ. Κριστίν Λαγκάρντ, συζητήθηκε διεξοδικά το πρόβλημα της Κύπρου και πιο συγκεκριμένα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της αλλά δεν είναι σίγουρο εάν οι υπουργοί Οικονομικών των 17 κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα καταλήξουν σε κάποια απόφαση σήμερα αφού το θέμα της Κύπρου έχει κάποιες ιδιαιτερότητες καθώς η Λευκωσία έχει πολύ στενές οικονομικές σχέσεις με τη Μόσχα, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει αποφασιστικά στην ανακούφιση του προβλήματος.

Η Ρωσία έχει δανείσει ήδη 2,5 δισ. ευρώ στην Κύπρο και ενδεχόμενη παράταση στην αποπληρωμή του συγκεκριμένου δανείου ή μείωση των τόκων θα διευκόλυνε πολύ την κατάσταση.

Τέλος, η Γερμανίδα Καγκελάριος κ. Α. Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της ότι “κατά την άποψή μου, το να αφήσουμε την Κύπρο να λύσει το πρόβλημά της με τις δικές της δυνάμεις και εμείς απλά να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει, δε θα ήταν υπεύθυνη στάση”.

Keywords
Τυχαία Θέματα