28ο Διεθνές Συνέδριο κλινικής καρδιολογίας

Επιμέλεια: Σοφία Νέτα

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η είσοδος των νέων αντιπηκτικών στα οξέα στεφανιαία επεισόδια, κατά πάσα πιθανότητα θα περιορίσει τη χρήση της ασπιρίνης στο μέλλον, αφού ο αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας που παρατηρείται με τη χρήση των νέων αυτών φαρμάκων (ο οποίος μειώνει το όφελος από τη μείωση των ισχαιμικών επεισοδίων που παρατηρείται με τη χρήση τους) φαίνεται, κατά κύριο λόγο, να οφείλεται στην ταυτόχρονη χρήση της ασπιρίνης.

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Καρδιολογίας

της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόδουλος Στεφανάδης, παρουσιάζοντας τα θέματα του 28ου Διεθνούς Συνεδρίου Κλινικής Καρδιολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα 9-11 Μαΐου και διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ιδρυμα Καρδιολογίας και την Α′ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Στεφανάδης παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της στεφανιαίας νόσου, τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία. Συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της κερκιδικής προσπέλασης κατά τη διενέργεια στεφανιογραφίας, η οποία φαίνεται να είναι το μέλλον στην επεμβατική αντιμετώπιση στα οξέα στεφανιαία σύνδρομα, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται από την υποανάλυση της μελέτης RIVAL στους ασθενείς με STEMI. Σε αυτούς τους ασθενείς, η κερκιδική προσπέλαση συνοδεύτηκε από μείωση κατά 2,2% των θανάτων/εμφραγμάτων ή εγκεφαλικών και κατά 1,9% της ολικής θνητότητας σε σύγκριση με τη μηριαία προσπέλαση.

Επίσης, έγινε αναφορά στα κύρια σημεία της μελέτης FREEDOM, η οποία έδειξε ότι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και πολυαγγειακή στεφανιαία νόσο που αντιμετωπίζονται με αορτοστεφανιαία παράκαμψη παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλότερη επίπτωση θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο, μη θανατηφόρου εμφράγματος ή εγκεφαλικού σε σύγκριση με τους διαβητικούς που υποβάλλονται σε αγγειοπλαστική.

Οι αρρυθμίες
Ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», κ. Γεώργιος Ανδρικόπουλος, αναφέρθηκε στις νεότερες εξελίξεις από τον χώρο των αρρυθμιών. Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί τη συχνότερη αρρυθμία και είναι μια από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο στους Ελληνες. Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας υπάρχουν 200.000 ασθενείς των οποίων ο αριθμός αυξάνει συνεχώς λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Πρόσφατη πανελλήνια μελέτη για την κολπική μαρμαρυγή στη χώρα μας έδειξε ότι το 40% των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή δεν λαμβάνει την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ οι πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας τονίζουν την ανάγκη για έλεγχο του σφυγμού των ατόμων με ηλικία άνω των 65 ετών. Σήμερα υπάρχουν νέα φάρμακα για την κολπική μαρμαρυγή, όπως η δρονεδαρόνη, η ριβαροξαμπάνη και η απιξαμπάνη που όμως ακόμα δεν είναι διαθέσιμα για τους Ελληνες ασθενείς.

Καρδιαγγειακή πρόληψη

Ο διευθυντής της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών, κ. Δημήτριος Ρίχτερ, αναφέρθηκε στην καρδιαγγειακή πρόληψη, που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θέματα για την καρδιαγγειακή προστασία. Είναι, άλλωστε, γεγονός βλέποντας τα δεδομένα των ΗΠΑ πως η μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακά συμβάντα τα τελευταία 20 έτη βασίστηκε κατά 50% στην αλλαγή του τρόπου ζωής πριν από την εμφάνιση του καρδιαγγειακού επεισοδίου και μόνο κατά 50% από την επεμβατική και χειρουργική θεραπεία της στεφανιαίας νόσου, καθώς και τη φαρμακευτική αγωγή μετά από ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο.
Ο επίκουρος καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης τόνισε τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της υπέρτασης και επισήμανε ότι οι υπερτασικοί χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου τείνουν να έχουν αυξημένο, σχεδόν σε διπλάσια επίπεδα, καθημερινό στρες και μεγαλύτερο επιπολασμό υπέρτασης. Αυτά τα ευρήματα χαρακτηρίζουν επίσης και τους ανέργους, γεγονός που με την αύξηση των επιπέδων της ανεργίας μπορεί να λάβει σημαντικές διαστάσεις οδηγώντας μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού στην ανάπτυξη υπέρτασης.

Νέο εμβόλιο κατά μηνιγγιτιδόκοκκου

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος συνήθως εκδηλώνεται αιφνιδίως, χωρίς προειδοποιητικά σημεία, σε κατά τα άλλα υγιή άτομα με μη αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου. Προσβάλλει, κυρίως, βρέφη, νήπια, καθώς επίσης εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Τo βακτήριo που προκαλεί τη νόσο (Neisseria Meningitis ή μηνιγγιτιδόκοκκος) διακρίνεται σε οροομάδες. Πέντε οροομάδες, οι Α, B, C, W-135 και Y, προκαλούν την πλειονότητα των περιστατικών μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η νόσος που οφείλεται στην οροομάδα Β (MenB) ευθύνεται για την εκδήλωση των περισσότερων περιστατικών στις αναπτυγμένες χώρες. Η εξέλιξή της είναι ταχύτατη και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο σε διάστημα 24 – 48 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων.

Από τις πέντε οροομάδες, με τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούμε να προστατευτούμε από τις τέσσερις (A, C, W-135, Y). Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, το 90% των κρουσμάτων οφείλεται στην οροομάδα Β, για την οποία μέχρι τώρα δεν υπήρχε διαθέσιμο εμβόλιο. Ωστόσο, με το νέο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β (Bexsero) η κατάσταση αυτή αλλάζει. Το εμβόλιο αναπτύχθηκε μετά από 20 χρόνια πρωτοποριακής έρευνας με τη χρήση της βραβευμένης προσέγγισης «Reverse Vaccinology», η οποία περιλαμβάνει την αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β. Το Bexsero αποτελεί το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β και ενδείκνυται για τον εμβολιασμό έναντι του μηνιγγιτιδικόκκου Β. Το εμβόλιο έχει επιδείξει μέχρι σήμερα εξαιρετική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ: Νέα τεχνική για την απώλεια μαλλιών

Η εξειδικευμένη τεχνική HOS-2, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Αθήνα, αποτελεί το πρώτο προϊόν στον κόσμο που εγκρίθηκε από τον FDA (Εθνικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) ως ιατρικό προϊόν αποκατάστασης των μαλλιών για τις περιπτώσεις απώλειάς τους λόγω ιατρικών καταστάσεων (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία).
Η νέα τεχνική υπερτερεί κατά πολύ σε σχέση με την περούκα παθήσεων. Την τεχνική εφαρμόζει αποκλειστικά η κλινική μαλλιών ΒERGMANN KORD στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η υπεροχή αυτή έγκειται στη διασφάλιση των ακόλουθων πλεονεκτημάτων για τον ασθενή:
· Ο ασθενής μπορεί να διατηρήσει την αρχική εικόνα των μαλλιών του (όπως ήταν πριν από την έναρξη των θεραπειών), καθώς η τεχνική εξασφαλίζει απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα που δεν έχει καμία διαφορά από τα δικά του μαλλιά προ θεραπείας και, επομένως, δεν γίνεται αντιληπτό.
· Εχει μόνιμη εφαρμογή των νέων μαλλιών (δηλαδή, το hair system παραμένει τοποθετημένο όλο το 24ωρο και δεν αφαιρείται όπως οι περούκες).
· Ο ασθενής μπορεί να περιποιείται τα νέα μαλλιά όπως ακριβώς και τα φυσικά (λούσιμο, χτένισμα, βαφή κ.λπ.).
· Υπάρχει η δυνατότητα οικονομικής κάλυψης της εξειδικευμένης τεχνικής HOS-2 από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

«ΑΣ… ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ»
Η εκστρατεία με τίτλο «ΑΣ… ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ» έχει ήδη πραγματοποιηθεί με επιτυχία σε πέντε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας (Ιωάννινα, Ηράκλειο, Λάρισα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη), όπου περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι ενημερώθηκαν για τη νόσο. Ως αποτέλεσμα, σημαντικός αριθμός πολιτών που εντόπισαν συμπτώματα της Αγκυλοποιητικής Σπονδυλαρθρίτιδας (ΑΣ) μέσα από τα ειδικά έντυπα που συμπλήρωσαν, επισκέφθηκαν ρευματολόγο για να αξιολογηθεί η κατάστασή τους.
Πολλοί Ελληνες σήμερα υποφέρουν από τη νόσο και δεν το γνωρίζουν. Η ΑΣ είναι μία χρόνια συστηματική φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλλει κυρίως τη σπονδυλική στήλη και συνήθως ξεκινά με έντονο πόνο στη μέση και δυσκαμψία (δυσκολία κίνησης). Εάν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί σωστά, η νόσος μπορεί να εξελιχθεί και να προκαλέσει σημαντικό βαθμό αναπηρίας.

Πλήττει κυρίως τους νεαρούς ενήλικες από 15 έως 40 ετών και η συχνότητα εμφάνισής της είναι τριπλάσια στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες. Μεταξύ των συμπτωμάτων της είναι ο πόνος στη μέση ή τη ράχη που βελτιώνεται με την κίνηση και επιδεινώνεται με την ανάπαυση, και συχνά ξυπνά τον πάσχοντα τις πρώτες πρωινές ώρες, αναγκάζοντάς τον να σηκωθεί από το κρεβάτι για να νιώσει καλύτερα.

Δυσκαμψία

Χαρακτηρίζεται, επίσης, από πρωινή δυσκαμψία, η οποία ομαλοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά επανέρχεται εάν το άτομο παραμείνει για αρκετή ώρα ακίνητο. Ωστόσο, το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι η ΑΣ αντιμετωπίζεται, εάν διαγνωστεί έγκαιρα από ειδικό ρευματολόγο και σε συνδυασμό με σωστή φαρμακευτική αγωγή και καθημερινή άσκηση ο ασθενής μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.

Η Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης για την ΑΣ πραγματοποιείται με την πρωτοβουλία των ρευματολογικών κλινικών των πανεπιστημίων Κρήτης, Ιωαννίνων, Πατρών, Θεσσαλίας, της ρευματολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» και της κλινικής παθολογικής φυσιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), τον Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης, την Ενωση Ασθενών Νότιας Ευρώπης «Agora» και με την ευγενική χορηγία της MSD.

Υποστήριξη σε ευπαθείς ομάδες

H Επιστημονική Επιτροπή του προγράμματος «Σύμμαχοι Υγείας», σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε στην Ιατρική Σχολή, παρουσίασε το εθελοντικό πρόγραμμα ιατρο-ψυχο-κοινωνικής φροντίδας του Πανεπιστημίου Αθηνών «Σύμμαχοι Υγείας». Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής καθηγητής κ. Γιάννης Τούντας τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «‘‘Οι Σύμμαχοι Υγείας’’ αποτελούν πρόγραμμα εθελοντικής μη-κερδοσκοπικής προσφοράς ιατρικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας σε απόρους, ανασφάλιστους και άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού του λεκανοπεδίου Αττικής, από μέλη ΔΕΠ, επιστημονικούς συνεργάτες, καθώς και από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, που θα υλοποιηθεί από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με τα Τμήματα Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής και ΦΠΨ (Τομέα Ψυχολογίας) του ΕΚΠΑ.

Κάλυψη αναγκών

Πρωταρχικός σκοπός του προγράμματος είναι να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για ιατρο-ψυχο-κοινωνική φροντίδα ατόμων που, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν επαρκώς την ιδία συμμετοχή τους σε αυτές. Επιπρόσθετα, οι ‘‘Σύμμαχοι Υγείας’’ αποσκοπούν στην ενίσχυση δημόσιων υπηρεσιών (π.χ. δημοτικά πολυϊατρεία, πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» κ.ά.) παρέχοντας εθελοντική εργασία και προσφέροντας δωρεάν αγαθά και υπηρεσίες, λειτουργώντας συμπληρωματικά και σε συνεργασία με τους επίσημους φορείς υγείας και πρόνοιας και όχι ανταγωνιστικά ή υποκαθιστώντας αυτούς. Για τον σκοπό αυτόν, οι ‘‘Σύμμαχοι Υγείας’’ θα συνάπτουν προγραμματικές συμφωνίες συνεργασίας με ενδιαφερόμενους δήμους του Λεκανοπεδίου Αττικής, καθώς και με άλλους φορείς που παρέχουν ανθρωπιστική ιατρο-ψυχο-κοινωνική φροντίδα. Οι συμβαλλόμενοι δήμοι και φορείς θα προσδιορίζουν τις ανάγκες και τους δημότες ή τα άτομα που θα είναι αποδέκτες των προσφερόμενων υπηρεσιών των ‘‘Συμμάχων Υγείας’’, στο πλαίσιο των ως άνω προγραμματικών συμφωνιών αποκλειστικά αφιλοκερδώς».

Keywords
οφείλεται, αθηνα, μαΐου, ιδρυμα, freedom, νέα, ηπα, εμφάνιση, υγιή, ελλαδα, fda, κυπρος, hair, system, πονοσ, ιωαννινα, ηρακλειο, λαρισα, πατρα, θεσσαλονικη, κρητη, εταιρεία, ενωση, agora, msd, προσφορες, δεπ, εκπα, συμμετοχή, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, θεματα πανελληνιων, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, χωρες, δωρεαν, εγκεφαλικο, εκπα, εργασια, ηπα, ιατρικη, καθημερινη, οξεα, πλαισιο, προγραμμα, τα νεα, ωρα, fda, αγωγη, αυξηση, απωλεια, αρρυθμια, ασφαλιστικα ταμεια, ατομο, βαφη, γεγονος, γινεται, δεπ, διαστημα, δυνατοτητα, εγινε, εθελοντικη εργασια, υπαρχει, εκστρατεια, εμβολια, εμβολιο, εντυπα, εμφάνιση, εξελιξη, επιτυχια, εταιρεία, ετη, ετων, ευρωπη, ζωη, ζωης, υγιή, ιδια, ηλικια, υπηρεσιες, ιδρυμα, εικονα, κινηση, κυρια, κολπικη μαρμαρυγη, λογο, μαΐου, μαλλια, μειωση, νηπια, ξυπνα, οφελος, οφείλεται, συγκεκριμενα, συμμετοχή, σοφια, συχνοτητα, συμπτωματα, φαρμακα, φυσικα, φυσικο, χριστοδουλος, κωνσταντινος, ωρες, ασφαλεια, δημοτικα, εφαρμογη, ενωση, επεισοδια, freedom, hair, χωρα, ιατρικο, κρεβατι, μελετη, msd, ομαδες, πονοσ, ριχτερ, system, θεματα, υγειας, υπεροχη
Τυχαία Θέματα