Celebrities και «Ακτιβισμός» Προσφορά ή αυτοπροβολή; – Γιατί τους «κράζει» ο κόσμος;

Ο όρος ακτιβισμός προέρχεται από τον διεθνή γαλλικό όρο «Activisme».

Είναι σχετικά σύγχρονος όρος που αφορά την κοινωνικοπολιτική φιλοσοφία και ως έννοια ανάγεται γενικά στη ρεαλιστική σκέψη και τον εθελοντισμό. Στο χώρο των επωνύμων ο όρος «Ακτιβισμός» εκφράζεται υπό την μορφή κινητοποιήσεων και άσκησης πίεσης για άμεσες και ρεαλιστικές λύσεις των διαφόρων κοινωνικών προβλημάτων.

Του Βαγγέλη Παπαδόπουλου

Σήμερα ο ακτιβισμός έχει κερδίσει δεκάδες αν όχι και εκατοντάδες διεθνείς αστέρες από το χώρο του κινηματογράφου, της μουσικής, του αθλητισμού ακόμα και σε ορισμένες περιπτώσεις, όσο και αν αυτό μοιάζει παράλογο, ακόμα και από το χώρο της πολιτικής, καθώς οι ακτιβιστές επιρρίπτουν ευθύνες για τα προβλήματα της κοινωνίας στους πολιτικούς.

Μάλιστα ο ακτιβισμός σήμερα τείνει τα όρια του «φαινομένου» και να λαμβάνει αποστάσεις από τον πρωταρχικό του σκοπό, γεννώντας αμφίβολα αισθήματα στην κοινωνία για τα πρόσωπα που τον εκφράζουν καθώς για πολλά πρόσωπα γίνεται λόγος πως εμφανίζονται ως ακτιβιστές όχι κατ ουσία αλλά για την προσωπική τους προβολή εφόσον τα λεγόμενα τους και το τρόπος ζωής τους απέχουν όσο η δύση από την ανατολή!

Ωστόσο στο διεθνές στερέωμα υπήρξαν προσωπικότητες που με αγνότητα και καθαρότητα εκφράστηκαν για την κοινωνική ανισότητα, την καταβαράθρωση των ανθρωπινών αξιών και την λεηλασία του περιβάλλοντος, χωρίς να διεκδικήσουν «δάφνες και κορώνες» και εκφράζοντας πλήρως την έννοια του ακτιβισμού χωρίς καν οι ίδιοι να αισθάνονται ακτιβιστές.

Σήμερα ίσως ο ποιο «καθαρός» και κορυφαίος ακτιβιστής θεωρείται ο Μαχάτμα Γκάντι ο οποίος στην πλούσια και τεράστια δράση του πρέσβευε τις αρχές του μη-τραυματισμού οποιουδήποτε ζωντανού πλάσματος, τη χορτοφαγία, τη νηστεία ως μέθοδο αυτοκάθαρσης και την αμοιβαία ανοχή μεταξύ των μελών των διάφορων καστών και θρησκευτικών κινημάτων. Βρέθηκε ακόμα αντιμέτωπος με τον φυλετικό διαχωρισμό του απαρτχάιντ, ο οποίος εκδηλωνόταν από τους λευκούς εποίκους εις βάρος των ντόπιων έγχρωμων και των Ινδών μεταναστών. Ο ίδιος ο Γκάντι εκδιώχθηκε από την αίθουσα του δικαστηρίου επειδή αρνούνταν να βγάλει το παραδοσιακό ινδικό τουρμπάνι ενώ ακόμη μία φορά δέχθηκε βία από οδηγό ταχυδρομικής άμαξας λόγω του ότι αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση του σε κάποιον Ευρωπαίο επιβάτη. Αυτή η κατάσταση τον οδήγησε να δραστηριοποιηθεί πολιτικά, υπερασπιζόμενος τα ανθρώπινα δικαιώματα των συμπατριωτών του και γενικά της ανθρωπότητας.

Άλλος γνήσιος «γνήσιος ακτιβιστής» χαρακτηρίζετε ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ. Μια προσωπικότητα, όσο και του Γκάντι, που χρειαζόμαστε δεκάδες φύλλα για να γράψουμε, καθώς ο αγώνας και η δράση του κατά των φυλετικών διακρίσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μοιάζουν να μην έχουν τέλος , ενώ μέχρι και σήμερα αποτελούν την βάση της έμπνευσης εκατομμυρίων ανθρώπων που αγωνίζονται για κοινωνική δικαιοσύνη. Θεωρώντας ότι το έργο του Κινγκ, λίγο πολύ, είναι γνωστό, για το πόσο μοναδικά ξεχωριστό και τεράστιο ήταν θα αναφέρουμε ότι μέχρι και την ημέρα του θανάτου του από το FBI και την CIA θεωρούνταν ως ο «πιο επικίνδυνο νέγρο της χώρας» και παρότι το –πολιτικό κατεστημένο- αρχικά τον χαρακτήρισε προδότη των ΗΠΑ αρκετά χρόνια μετά τον θάνατο του (θυμίζουμε ότι δολοφονήθηκε για την δράση του και τα πιστεύω του σε μπαλκόνι ξενοδοχείου στο Μέμφις το 1968) η 3η Δευτέρα του Ιανουαρίου έχει θεσπιστεί και γιορτάζεται ως η ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ και αποτελεί εθνική εορτή των Η.Π.Α.

Ακόμα μια τεράστια προσωπικότητα που «προέταξε στήθη» για τα προβλήματα της ανθρωπότητας είναι αυτή του Τζον Λένον. Άγγλος μουσικός και ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος των Beatles. Εκτός από την επιτυχημένη μουσική του σταδιοδρομία, διακρίθηκε επίσης ως ακτιβιστής του 20ου αιώνα, υιοθετώντας έντονη δράση σε κοινωνικά ζητήματα, ειδικότερα ως ηγετική μορφή του κινήματος ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Η μουσική του επηρέασε πολλούς δημιουργούς και θεωρείται από τους πιο δημοφιλείς και πολυδιασκευασμένους τραγουδοποιούς.

Στον αντίποδα υπάρχουν σήμερα πρόσωπα που η δράση τους, αν και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσει να ασκεί πίεση, εντούτοις ερχόμενη σε αντιδιαστολή με την προσωπική τους ζωή τίθεται εν αμφιβόλο καθώς η άνεση και η πολυτέλεια που την διακρίνει δεν συνάδει με την έννοια του ακτιβισμού παρότι οι ίδιοι δείχνουν να επιθυμούν να καταγραφούν από τα ΜΜΕ και κυρίως στη συνείδηση του κόσμου ως ακτιβιστές και άτομα που «τις νύχτες δεν κοιμούνται» αναλογιζόμενοι την ανθρώπινη δυστυχία, την οικολογική καταστροφή και την οικονομική εκμετάλλευση.

Τρανταχτό παράδειγμα αμφίβολης αταβιστικής δράσης αποτελεί η «Βασίλισσα της ποπ» Μαντόνα η περιουσία της οποίας εκτιμάτε σε 650 εκατομμύρια δολάρια, την ώρα που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Μαλάουι, που δεν είναι καν στον πάτο της λίστας, είναι 860 ευρώ που σημαίνει πως αν πραγματικά ενδιαφέρεται θα μπορούσε αντί να υιοθετήσει έναντι μάλιστα αμοιβής ένα παιδί από την χώρα αυτή θα μπορούσε να την βγάλει από την οικονομική δυστυχία για πολλά χρόνια χωρίς προσωπικές στερήσεις και η ακτιβιστική της δράση να μην περιορίζεται σε μηνύματα μέσω των τραγουδιών της και στα «κολοδάχτυλα» που απευθύνει προς τους πολιτικούς στις συναυλίες της που αμί τι άλλο φουσκώνουν ήδη την παχυλή περιουσία της και δικαίως γεννά ερωτήματα για το κατά πόσο είναι αγνή η πρόθεση της να βοηθήσει το ανθρώπινο γένος.

Μια προσωπικότητα που επίσης δεν έχει πείσει για ειλικρινή αισθήματα προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο είναι αυτή του Ντέιβιντ Μπέκαμ ο οποίος απευθύνει συνεχώς θερμές εκκλήσεις προς πάσα κατεύθυνση, για τα 170 εκατομμύρια παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα σίτισης σε όλο τον κόσμο δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Έχοντας τέσσερα παιδιά, μου είναι δύσκολο να κοιτάξω ένα πεινασμένο παιδί στα μάτια και να μην συγκινηθώ. Δεν μπορώ να μένω άπραγος ξέροντας πόσες απλές και χωρίς κόστος λύσεις μπορούν να αλλάξουν τις ζωές των παιδιών». Ο καλοπληρωμένος πάντως διεθνής αστέρας του ποδοσφαίρου που –σπαράσσει- για τα πεινασμένα παιδάκια «τσέπωσε» 1.5 εκατομμύρια δολάρια πουλώντας τα δικαιώματα του γάμου του το 1999 σε γνωστό περιοδικό.

Κάποια προσωπικότητα του κινηματογράφου που δείχνει να έχει «σηκώσει μανίκια» και να ασχολείται σοβαρά με τον ανθρώπινο πόνο, τον διαχωρισμό και τα δικαιώματα, είναι αυτή του Σον Πεν ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά και θαρραλέα ενάντια στην κυβέρνηση του Τζορτζ Γ. Μπους και κατά του πολέμου στο Ιράκ. Το 2002 συμμετείχε στη σκηνοθεσία μιας σπονδυλωτής ταινίας με τίτλο 11’9″01 September 11 που εξιστορούσε τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Το μη ορατό αλλά εντυπωσιακό μέρος της ταινία είναι ότι κάθε κομμάτι της, είναι σκηνοθετημένο από σκηνοθέτες διαφορετικής εθνικότητας ως μήνυμα συνεργασίας και ισότητας.

Από την διεθνή πολιτική σκηνή η προσωπικότητα που ξεχωρίζει για ακτιβιστική δράση που τον οδήγησε ακόμα και σε Βραβείο Νόμπελ είναι ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ ο οποίος με προσωπικές δαπάνες έχει ιδρύσει έναν αριθμό, μη κερδοσκοπικών οργανισμών, για την καταπολέμιση της κλιματικής αλλαγής και έχει συμβάλει στα μέγιστα για την καθιέρωση στην «Ώρα της Γης».

Διεθνής προσωπικότητες που έχουν υψώσει φωνή διαμαρτυρίας, τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα είναι δεκάδες. Ανάμεσα σε αυτές μπορούμε να συγκαταλέξουμε την αδικοχαμένη Πριγκίπισσα Νταϊάνα, Την Μητέρα Τερέζα ακόμα και τον Τσάρλι Τσάπλιν. Σήμερα σε αυτούς που προσπαθούν να επιδείξουν ακτιβιστή και ανθρωπιστική δράση συγκαταλέγονται οι Μέλ Γκίμποσον, Μπράντ Πιτ και Αντζολίνα Ζολι, Ρήτσαρτ Γκηρ ακόμα και ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ με ποικιλόμορφες δωρεές σε διάφορα ανθρωπιστικά ιδρύματα στις οποίες προχωρά όταν ξεσπά κάποιο σκάνδαλο γύρω από το… όνομα του!

Είναι αλήθεια και γεγονός πως όσο υπάρχει ανθρώπινη δυστυχία, οικολογική καταστροφή και οικονομική ανισότητα θα πρέπει να υπάρχουν φωνές που θα διατρανώνουν τα δίκαια των ανθρώπων, και μάλιστα φωνές που διαθέτουν κύρος και δύναμη έναντι την απλών πολιτών που εναρμονισμένοι οι πάντες σε ένα κοινό αγώνα μπορούν να φέρνουν λύσεις, ίσως όχι όσες πρέπει, μα σίγουρα μπορούν έστω να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, μακριά από φαινόμενα πλουτισμού εκμεταλλευόμενοι ακόμα και την ιδέα του ακτιβισμού που σίγουρα και πέρα από κάθε αμφιβολία έχει να προσφέρει πολλά!

The post Celebrities και «Ακτιβισμός» Προσφορά ή αυτοπροβολή; – Γιατί τους «κράζει» ο κόσμος; appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα