Euractiv: Ο Ολι Ρεν, πιθανός υποψήφιος για το «Alde»

Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα ευρωπαϊκής ενημέρωσης Euractiv.com αναφέρει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat, ο Όλι Ρεν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την ηγεσία της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014.

Ερωτηθέντες από τη Euractiv, οι συνεργάτες του Επιτρόπου δεν διέψευσαν της δηλώσεις περί πιθανής υποψηφιότητας.

«Υπογραμμίζουμε τη σταθερή αφοσίωση

του Αντιπροέδρου Ρεν στην Ευρώπη. Εξαρτάται από τον ίδιο τον Αντιπρόεδρο αν θα αποφασίσει την συμμετοχή του στις εκλογές. Δεν έχει ωστόσο ληφθεί ακόμα καμία απόφαση».

Η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη θα συνέλθει το Νοέμβριο (28 Νοεμβρίου) στο Λονδίνο για να καταρτίσει τη λίστα των υποψηφίων της.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τη φινλανδική ιστοσελίδα YIeUutiset, την ενδεχόμενη υποψηφιότητα Ρεν στηρίζουν και τα δυο φινλανδικά κόμματα που ανήκουν στη Συμμαχία (Centre Party, Swedish Peopleʼs Party).

Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα είναι αυτομάτως υποψήφιοι για τη θέση του επόμενου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπενθυμίζει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, ο επόμενος Πρόεδρος της Επιτροπής θα οριστεί με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Αν και τα εκλογικά αποτελέσματα του ALDE στις προηγούμενες εκλογές (84 ευρωβουλευτές σε σύνολο 736) δεν του δίνουν πολλές ελπίδες να ανταγωνιστεί τους δυο μεγάλους πολιτικούς σχηματισμούς (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα/ 265 ευρωβουλευτές και Σοσιαλιστές/ 184 ευρωβουλευτές), ο υποψήφιός του έχει ελπίδες να αναδειχθεί ως η συμβιβαστική λύση στην περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αναδείξει ένα «καθαρό» νικητή μεταξύ της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς. Οι δυο μεγάλες πολιτικές ομάδες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα επιλέξουν τον υποψήφιό τους για την Προεδρία της Επιτροπής εγκαίρως προκειμένου να προκαλέσουν και το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων. Εξαιρετικά πιθανός υποψήφιος θεωρείται ο Γερμανός Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς από την πλευρά των Σοσιαλιστών, σημειώνει το δημοσίευμα.

Ο Ρεν, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι ο μοναδικός Επίτροπος που έχει «προωθηθεί» από τη διοίκηση Barroso II ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και de facto Υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο Ρεν ωστόσο χρειάζεται τη στήριξη των κομμάτων που συμμετέχουν στο ALDE. Τα κόμματα αυτά προέρχονται από διάφορες χώρες όπου ο Ρεν έχει χαρακτηριστεί ως «ιεροκήρυκας της λιτότητας» και δεν θεωρείται πραγματικά φιλελεύθερος.

Η υποψηφιότητα του Ρεν θα εκνευρίσει πιθανότατα τουλάχιστον δυο πολιτικούς «βαρέων βαρών», σχολιάζει το δημοσίευμα. To νυν επικεφαλής του ALDE Γκι Φερχόφσταντ ο οποίος είναι φίλος του Ρεν και επιπλέον θεωρείται ο «φυσικός» υποψήφιος του ALDE. Και τον ίδιο το Φινλανδό Πρωθυπουργό Γιρκι Κατάινεν του οποίου το κόμμα ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και πιθανότατα θα είναι επικεφαλής της λίστας της κεντροδεξιάς πολιτικής οικογένειας στις επικείμενες ευρωεκλογές. Θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να «επιτραπεί» να είναι επικεφαλής δυο εκ των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του ευρωκοινοβουλίου δυο πολιτικοί από την ίδια χώρα, τονίζει το δημοσίευμα.

Στην προηγούμενη θητεία του ως Επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης, ο Ρεν «γοήτευσε» τους οικοδεσπότες του στις υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες παίζοντας ποδόσφαιρο σε φιλικούς αγώνες. Η τωρινή του ιδιότητα ωστόσο δεν του επιτρέπει να χρησιμοποιεί παρόμοια «δημοσιοσχετίστικα κόλπα», σχολιάζει το δημοσίευμα.

Πηγή: Real

Keywords
Τυχαία Θέματα