Merrill Lynch: Να αποσυρθεί το 500ευρω

Την απόσυρση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ προτείνει η επενδυτική τράπεζα Merrill Lynch.

Ο λόγος της πρότασης σχετίζεται με την εκτίμηση ότι αφενός είναι «υπερτιμημένο» και αφετέρου ότι η κυκλοφορία του σχετίζεται με «μαύρο» χρήμα και εγκληματικές δραστηριότητες.

Η πρόταση έρχεται με αφορμή έκθεση της ΕΚΤ που δείχνει ότι μόνο το εν τρίτο

των χαρτονομισμάτων αυτών βρίσκεται σε κυκλοφορία και χρησιμοποιείται σε συναλλαγές ενώ τα υπόλοιπα αποθηκεύονται.

Η αξία των 500ευρων, σύμφωνα με την Merrill Lynch, που βρίσκονται σε κυκλοφορία αυξήθηκε από 30 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2002, σε 300 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2011. Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, με την απόσυρση των χαρτονομισμάτων αυτών θα ενισχυθεί η ζήτηση για το ευρώ και οι προσπάθειες για έξοδο από την κρίση.

Επισημαίνεται ότι αναλυτής της τράπεζας, ο κ. Αθανάσιος Βαμβακίδης, εκτιμά ότι η απόσυρση όλων των 500ευρων εντός ενός μηνός – με ανταλλαγή με άλλα χαρτονομίσματα από τις τράπεζες – θα έχει πολλά οφέλη καθώς οι κάτοχοι «μαύρου» χρήματος δεν θα προλάβουν να το «ξεπλύνουν» με αποτέλεσμα να καταφέρουν να γίνουν αντιληπτοί.

Τα «αδήλωτα» 500ευρα θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία των τραπεζών, ώστε να καλύψουν έξοδα ανακεφαλαιοποίησης των ίδιων, του ESM ή και για την εξυπηρέτηση του χρέους της περιφέρειας της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα