REUTERS:Οι Έλληνες αυτοκτονούν και οι βόρειοι από αυτό κερδίζουν!

Toυ Γιάννη Ντάσκα

«Μακάρι να έχει οικονομική κρίση και λιτότητα η Ελλάδα,να την κρατάμε για χρόνια σε αυτή τη λιτότητα χωρίς να πτωχεύει ποτέ γιατί αυτή η κατάσταση μας φέρνει μόνο κέρδη»

Σε αυτή τη θέση συμπυκνώνεται η πολιτική των χωρών της Βόρειας Ευρώπης και διατυπώνεται σχεδόν ανοιχτά από Φινλανδούς επισήμους.

Η Φινλανδία είναι το “δεξί χέρι” της γερμανικής πολιτικής στην ομπρέλα της οποίας είναι ακόμα η Αυστρία,η Ολλανδία αλλά και η Γαλλία

παρά τις επι μέρους της διαφοροποιήσεις.

Κριτήριο κατάταξης στην ομπρέλα αυτή είναι «κέρδη και ζημιές από την κρίση στην Ευρωζώνη»

Για το θέμα αυτό το περίφημο πρακτορείο Reuters δημοσίευσε εκτενή ανάληψη που υπογράφει ο ειδικός αναλυτής του Jan Strupscweski.

Κοντολογίς και σε αριθμούς η ανάληψη καταλήγει ότι τα περίφημα πακέτα στήριξης της Ευρωζώνης είναι συνολικά σε Ελλάδα,Ιρλανδία,Πορτογαλία και Ισπανία κοντά στα 400 δις ευρώ.Προσοχή όμως.Τα χρήματα δεν δίδονται σε μετρητά στις χώρες αυτές αλλά ως εγγυήσεις ,δηλαδή ως υποχρέωση καταβολής μετρητών ΜΟΝΟ αν κάποια απο τις χώρες πτωχεύσει και δεν μπορεί να πληρώσει.Κάτι που δεν συνέβη,ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να συμβεί Πορτογαλία,Ιρλανδία,Ισπανία και κατά τον αναλυτή έχει ελάχιστες πιθανότητες να συμβεί στην Ελλάδα η οποία «τα πάει αρκετά καλά με την πολιτική της λιτότητας»

Προσέξτε τώρα: ο αναλυτής και το πρακτορείο με σειρά δεδομένων καταλήγουν στο συμπέρασμα οτι τα κράτη του ευρωπαϊκού βορρά όχι μόνο δεν έχουν χάσει ούτε σεντ αλλά αντίθετα βγαίνουν κερδισμένα .Ειδικά οι χώρες Γερμανία,Φινλανδία,Αυστρία,Ολλανδία και Γαλλία έχουν γλιτώσει πολλά δις ευρώ απο τη μείωση του κόστους δανεισμού στις αγορές.

«Ακούσια επίπτωση της κρίσης είναι ότι η Φινλανδία ωφελήθηκε σε τεράστιο βαθμό», δήλωσε ο Martti Salmi, γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών της χώρας και συμπλήρωσε: «Προς το παρόν, δεν έχουμε χάσει ούτε 1 σεντς. Ό,τι ισχύει για τη Γερμανία ισχύει και για τη Φινλανδία και είναι πιθανότατο ότι θα βγούμε απο αυτή την κρίση χωρίς να βραχούμε καθόλου!».

Έκθεση της γερμανικής ασφαλιστικής Allianz καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Βερολίνο εξοικονόμησε περί τα 10,2 δισ. ευρώ την περίοδο 2010 - 2012 λόγω του χαμηλότερου κόστους δανεισμού καθώς οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων μειώθηκαν από το 3,39% στο 1,18%. Μία ακόμη έρευνα, του Jens Boysen - Hogrefe, του οικονομικού ινστιτούτου IfW, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο γερμανικός προϋπολογισμός γλίτωσε 8,6 δισ. ευρώ το 2011 και 9,6 δισ. το 2012, λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων της ΕΚΤ, ενώ παράλληλα οι επενδυτές που αναζητούσαν οάσεις ασφαλείας προτίμησαν τη Γερμανία για τις τοποθετήσεις τους. Για το 2013, εκτιμά ότι ο θετικός αντίκτυπος για το γερμανικό προϋπολογισμό θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

«Εάν προσθέσουμε τα πλεονεκτήματα από τα επιτόκια που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2010 - 2012 και από εκείνα που θα απολαύσει η Γερμανία τα επόμενα χρόνια, τότε καταλήγουμε σε ένα συνολικό θετικό αντίκτυπο για τον γερμανικό προϋπολογισμό ύψους 67 δισ. ευρώ», αναφέρει η έκθεση της Allianz και συμπληρώνει: «Αυτό αρκεί για να μειώσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ της Γερμανίας κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες».

MYTH-O-NOMICS
Ο αναλυτής του Reuters επισημαίνει ότι μία βασική αιτία της παρανόησης για τους φορολογούμενους του ευρωπαϊκού βορρά είναι η διαφορά μεταξύ αυτών των πακέτων στήριξης και του πραγματικού δανεισμού. Αναφέρει ότι τα πακέτα στήριξης αφορούν κυρίως εγγυήσεις στους μηχανισμούς στήριξης της ευρωζώνης και σε πολύ μικρότερο βαθμό πραγματικό δανεισμό. Θέτει το παράδειγμα της Φινλανδίας και καταγράφει ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας συνεισέφερε 227 εκατ. ευρώ στον φινλανδικό προϋπολογισμό σε κέρδη που αποκόμισε από τις τοποθετήσεις της σε ομόλογα της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 40% από το 2011. Για το 2013 τα κέρδη υπολογίζονται στα 360 εκατ. ευρώ.

Πέρα από τα διμερή δάνεια ύψους 52,9 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα το 2010, ούτε 1 σεντς από χρήματα φορολογούμενων πολιτών της ευρωζώνης δεν δόθηκε στη χώρα, αλλά ούτε και σε κάποια άλλη από τις χώρες που προσέφυγαν στους μηχανισμούς στήριξης. Όλα τα μετέπειτα πακέτα στήριξης χρηματοδοτήθηκαν από τις αγορές μέσω των μηχανισμών στήριξης της ευρωζώνης.

Είπατε τίποτα; Όταν εδώ και χρόνια γράφουμε για τους μύθους της “κρίσης” έχουμε άδικο;

Καλή ανάσταση απο …κάθε πλευρά!

Keywords
Τυχαία Θέματα