SOS γιατρών για την ευρεία χρήση αντιβιοτικών που έχει κάνει τα βακτήρια ανθεκτικά

Λοιμώξεις που δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν προκαλεί η αντίσταση των βακτηρίων στα αντιβιοτικά, προειδοποιούν επιστήμονες του βρετανικού Δημοσίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας, Νταμ Σάλι Ντέιβις, σχολιάζοντας την κατάσταση ανέφερε: «Εάν δεν ληφθούν επειγόντως σκληρά μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο για τον περιορισμό της χρήσης αντιβιοτικών και δεν ανακαλυφθούν νέα αντιβιοτικά, τα συστήματα υγείας θα βρεθούν 200 χρόνια πίσω».

Από τη στιγμή

που οι ασθενείς δεν θεραπεύονται από τις λοιμώξεις με τα υπάρχοντα αντιβιοτικά, αυτό σημαίνει πως τροποποιημένα ανθεκτικά στελέχη βρίσκονται υπό εξέλιξη ή δημιουργούνται εντελώς νέα μικρόβια. Η κ. Ντέιβις τονίζει: «Η αντοχή των μικροβίων στα φάρμακα είναι καταστροφική για την υγεία» και ταυτόχρονα αναζητά τρόπους μέσω της κυβέρνησης προκειμένου να δώσει κίνητρα στις φαρμακευτικές εταιρείες να επενδύσουν στην έρευνα και ανάπτυξη νέων στόχων κατά των μικροβίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Γκάρντιαν», οι περισσότερες εταιρείες έχουν σταματήσει τις προσπάθειες ανάπτυξης νέων αντιβιοτικών καθώς όταν ανακαλύπτουν μία νέα ουσία-στόχο, σε μικρό χρονικό διάστημα τα μικρόβια εξελίσσονται και δεν τα «πιάνει» το φάρμακο.

Το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας, δήλωσε πως πρόκειται να δημοσιεύσει πενταετές πλάνο αντιμετώπισης των μικροβίων, με ειδική αυστηρή σύσταση και ειδική συνταγογράφηση για τη χορήγηση των αντιβιοτικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα