“Αυτά είναι ανοησίες”

“Εχει εμφανισθεί μία ψευδοσυζήτηση, που φέρνει σε αντίθεση την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική λιτότητα. Αυτά είναι ανοησίες”, “ανταπάντησε” η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στην επικριτική στάση της Γαλλίας, για την εμμονή της στην πολιτική της λιτότητας, εκφράζοντας τη λύπη της για την “έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στους παράγοντες” της ευρωζώνης και προειδοποιώντας κατά της “μετριότητας”.

Σε ομιλία της στην ομοσπονδία οικογενειακών επιχειρήσεων,

η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η κρίση στην ευρωζώνη δεν μπορεί να επιλυθεί και μόνο με την “καταπολέμησή της στη ρίζα της” , δηλαδή αντιμετωπίζοντας την “υπερχρέωση και το χάσμα ανταγωνιστικότητας”.

Παράλληλα, η κ. Μέρκελ απέρριψε τη λύση των ευρωομολόγων τονίζοντας ότι η Γερμανία “δεν θα αφεθεί να υιοθετήσει πρόωρες λύσεις, όπως τα ευρωομόλογα” ή το κοινό ταμείο εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων στην Ευρώπη.

“Ο κίνδυνος που προέρχεται από τις πρόωρες προτάσεις αμοιβαιοποίησης του χρέους είναι η απόκρυψη των διαφορών οικονομικής ισχύος ανάμεσα στις χώρες με την ισοπέδωση των επιτοκίων δανεισμού των χωρών”, προειδοποίησε. “Οποιος το αποκρύπτει αυτό τείνει προς τη μετριότητα. Και η μετριότητα δεν πρέπει να γίνει ο κανόνας στην ευρωζώνη”, επισήμανε η γερμανίδα καγκελάριος.

Και πρόσθεσε: “Δεν θα υπάρξει αποτελεσματική οικονομική και νομισματική ένωση χωρίς πολιτική ένωση, συνώνυμο εγκατάλειψης της κυριαρχίας. Δεν μπορώ να δεχθώ τα ευρωομόλογα και να αρνηθώ κάθε έλεγχο επί των εθνικών προϋπολογισμών” .

Επίσης, επανέλαβε τη θέση της υπέρ του αυστηρού δημοσιονομικού ελέγχου στην ευρωζώνη, που θα επιτρέπει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ακυρώνει τους μη ισορροπημένους εθνικούς προϋπολογισμούς, “αλλά αυτό”, όπως είπε “δεν αρέσει σε ορισμένες χώρες”.

Τέλος,  όπως ανέφερε το μέλλον της Ευρώπης “αποφασίζεται εντός των προσεχών μηνών, αυτήν την χρονιά”.

Keywords
Τυχαία Θέματα