Αυξανόμενες επενδύσεις στην Ελλάδα με αέρα Τουρκίας!

Ύστερα από ερώτηση που έθεσε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ στη Βουλή με θέμα τα τραπεζικά τούρκικα δάνεια που χορηγούνται στη Θράκη και στα Δωδεκάνησα ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας ανέφερε σε έγγραφο του το οποίο διαβιβάστηκε μετέπειτα στη βουλή, ότι «οι υφιστάμενοι εποπτικοί και ελεγκτικοί

μηχανισμοί του κράτους όπως για παράδειγμα ο έλεγχος που ασκεί η Τράπεζα της Ελλάδος σε ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα συνιστούν τις θεσμικές δικλείδες ασφαλείας που παρέχουν τα εχέγγυα για τη σύννομη και διαφανή λειτουργία των διαφόρων αλλοδαπών επενδύσεων».

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων με βάση κάποια δημοσιεύματα ισχυρίστηκε ότι η Ziraat Bank που δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και έχει υποκαταστήματα σε Αθήνα, Ξάνθη, Κομοτηνή θα χορηγήσει δάνεια σε σχέδια επιχειρήσεων σ’όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν επενδύσεις. Ο υφυπουργός Εξωτερικών έδωσε την έγγραφη απάντηση του στο βουλευτή λέγοντας ότι η επιδίωξη συνεργασίας με γειτονικές χώρες συμπεριλαμβανόμενης και της Τουρκίας συνιστά πολιτική επιλογή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων. Τονίζει επίσης, ότι τη τελευταία δεκαετία έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό οι ελληνοτουρκικές επιχειρηματικές και εμπορικές σχέσεις συνεργασίας στη χώρα μας αλλά και έχει αυξηθεί σημαντικά ο όγκος του διμερούς εμπορίου μετά το 2000 (συγκεκριμένα από 978,2 εκατ. δολάρια το 2000 σε 4 δις. το 2011).
Αξίζει να σημειώσουμε, ότι έχει αναπτυχθεί η ελληνική επενδυτική δραστηριότητα στη τούρκικη αγορά η οποία υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 6 δις δολάρια. Οι Τούρκικες επενδύσεις στην Ελλάδα υπολογίζονται στα 22 εκατ. ευρώ και αναμένεται ν’αυξηθούν στο μέλλον.
Ο κ. Κούρκουλας υπογραμμίζει ότι οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα θα δώσουν μία ανάσα στην οικονομία της χώρας και γι’αυτό το λόγο είναι ευπρόσδεκτες εφόσον βέβαια, πληρούν ορισμένα οικονομικά δεδομένα ή κριτήρια. Διαβεβαίωσε, ότι το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί, καταγράφει και αξιολογεί όλες τις πιθανές εξελίξεις που εμπεριέχονται στο χώρο των επενδύσεων. Γνωρίζουν την εικόνα που κυριαρχεί στη περιοχή της Θράκης και αν χρειαστεί μπορούν να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο με θεμελιώδη παράγοντα το εθνικό συμφέρον και όχι τον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης.

Keywords
Τυχαία Θέματα