Αιμοδιψή ενεχυροδανειστήρια ξεφυτρώνουν απ’ άκρη σ’ άκρη!

Φωτορεπορτάζ: Ευαγγελία Σπηλιωτοπούλου, Κώστας Γονίδης

Επιμέλεια κειμένου: Χάρης Αποστολόπουλος

Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν το ένα πίσω από το άλλο τα ενεχυροδανειστήρια – αφαιμακτήρια, σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ως αποκλειστικό τους σκοπό να απομυζήσουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ από τον δύσμοιρο κοσμάκη!

Πλέον, δεν υπάρχει ούτε γειτονιά στην οποία να μην έχει κάνει την εμφάνιση του

τουλάχιστον ένα ενεχυροδανειστήριο, που συχνά με την ψευδεπίγραφη ταμπέλα “αγοράζεται χρυσός” καλύπτει την πραγματική του ταυτότητα, που δεν είναι άλλη από αυτήν ενός αιμοδιψούς τοκογλύφου. Τα περισσότερα από τα καταστήματα αυτά, δανείζουν χρήματα, προσφέροντας μια πρόσκαιρη ανακούφιση στον λαό, ο οποίος με την υπάρχουσα κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, αποζητά το εύκολο και γρήγορα ρευστό χρήμα, δίχως να πολυνοιάζεται για τον υπέρογκο τόκο που του χρεώνεται ή την υποθήκευση των χρυσών του αντικειμένων. Είτε εισπράξουν τους τόκους, είτε όχι, οι κερδοσκόποι είναι πάντα κερδισμένοι, αφού κατακρατούν τα χρυσαφικά που υποθηκεύτηκαν σε πολύ μικρότερες τιμές από τις ισχύουσες. Οι απατεώνες των ενεχυροδανειστηρίων δηλαδή, εκμεταλλευόμενοι την νομική άγνοια των συμπολιτών που έχουν ανάγκη, θησαυρίζουν εις βάρος τους.

Η μοναδική προϋπόθεση για να “ανοίξει” κάποιος ένα ενεχυροδανειστήριο, είναι απλά να έχει καθαρό ποινικό μητρώο και τίποτα άλλο! Αλλά ακόμα κι αυτό να μην υπάρχει, εύκολα κάποιος “σεσημασμένος ” μπορεί να χρησιμοποιήσει “πλάτες” άλλου, για να μην φαίνεται πως ο ίδιος κινεί τα νήματα. Από τη στιγμή λοιπόν που δεν υπάρχει και κανένας ιδιαίτερα περιοριστικός όρος όσον αφορά τη λειτουργία τους και δεδομένων των συνθηκών που κυριαρχούν, εύκολα καταλαβαίνουμε γιατί ξεπετάγονται αδιάκοπα σε κάθε σημείο της χώρας, ενώ σε ολοένα και περισσότερα καταστήματα μπαίνουν λουκέτα.

Να σημειωθεί πως οι καταγγελίες για εκμετάλλευση των δανειοληπτών είναι αμέτρητες, καθώς επίσης και οι καταγγελίες για εκβιασμούς και επιθέσεις από μπράβους και κυκλώματα της νύχτας, τα οποία συνεργάζονται με τους ενεχυροδανειστές για να απειλούν τα θύματά τους και να σιγοπυρευτούν πως δε θα τους τη σκαπουλάρουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα