Αισιόδοξος για την Ελλάδα ο Ράιχενμπαχ

Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε με θέμα Eξαγωγές εφαλτήριο ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση», υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών και άλλων φορέων που σχετίζονται με τις εξαγωγές, σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, σημείωσε τα εξής:

«Η δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών είναι πολύ μεγάλη. Η χώρα είναι σε γόνιμη γεωγραφική θέση, με πολλά υποσχόμενους νέους επιχειρηματίες και στελεχιακό δυναμικό με πολλά προσόντα. Αυτό που απομένει είναι να ολοκληρωθούν οι δομικές και διαρθρωτικές αλλαγές. Ήδη έχει γίνει το πρώτο βήμα όσον

αφορά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και μία σημαντική συνεισφορά είναι η διαχείριση του εργασιακού κόστους η οποία πρέπει θα συνεχιστεί για να γίνουν οι όροι ανταγωνιστικότητας ακόμη καλύτεροι τα προσεχή χρόνια».

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Ράιχενμπαχ, οι στρατηγικές για τις εξαγωγές έχουν τεθεί και δείχνουν ότι τα οφέλη είναι μπροστά μας. Η προώθηση των ελληνικών προϊόντων και η διευκόλυνση των εξαγωγικών διαδικασιών είναι οι δύο τομείς στους οποίους εστιάζεται η προσπάθεια αλλαγών και γι’ αυτή την προσπάθεια ήδη εργάζονται τεχνικά κλιμάκια.

Γνωστοποίησε, ακόμα, ότι υπάρχει χάρτα στόχευσης με συστάσεις για τις ελληνικές αρχές και ότι οι εκθέσεις που συντάχθηκαν το Απρίλιο του 2012 προς το υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης τόνιζαν τις καθυστερήσεις που υπάρχουν και πρέπει να εξαλειφθούν, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί η χώρα μας με τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Σε ότι αφορά στα τελωνεία σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει μείωση γραφειοκρατίας κατά 50% και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες που πολύ σπάνια χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, όπως τη Τελωνειακή Μεσιτεία, που, όπως εκτιμά ο ίδιος, θα μπορούσε να προσφέρει πολλά.

Επίσης, γνωστοποίησε ότι διοργανώνονται από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ομάδα Δράσης δύο εργαστήρια για τις εξαγωγές στην Αθήνα στις 19 και 20 Ιουλίου 2012, προκειμένου να τεθεί το στίγμα των προτεραιοτήτων στην υπάρχουσα κατάσταση.

Στο τέλος πρόσθεσε πως απαιτείται στενή συνεργασία μεταξύ κράτους και επιχειρήσεων: «Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των εξαγωγών το πρώτο τρίμηνο του έτους δείχνει ότι πρέπει να αλλάξουμε δομές, να γίνει ανταγωνιστικό το κράτος και να προσαρμοστεί και ο επιχειρηματικός κόσμος στις νέες συνθήκες. Να προωθήσει συνεργασίες και να στοχεύσει σε καινοτομικά προϊόντα. Ένα ολιγομελές σχήμα διυπουργικού χαρακτήρα με αντικείμενο τις εξαγωγές είναι η καλύτερη λύση για την διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα