Άλλαξε το κλίμα στην Ευρώπη, αποκλείεται η Grexit

Του Δ. Κεμπέ

Και ξαφνικά το κλίμα άλλαξε. Όπως ακριβώς το είχαμε προβλέψει, καθώς δεν χρειάζεται κανείς να ανακαλύψει την πυρίτιδα, όταν από τη μία πλευρά βλέπει τον πρωθυπουργό να κρατά το στόμα του κλειστό, πριν από τις συναντήσεις του με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ, και από την άλλη τους κερδοσκόπους και τους κατευθυνόμενους επενδυτικούς οργανισμούς να προεξοφλούν καταστροφολογώντας την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ήταν προφανές

ότι το έκαναν επειδή είχαν συνηθίσει δυόμισι χρόνια τώρα να ποντάρουν στη χρεοκοπία της χώρας και να κερδίζουν δισεκατομμύρια στα CDS και τη δευτερογενή αγορά τίτλων. Μόνο που η σούπα τους χάλασε και επισήμως πλέον οι Eυρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν ότι ενδεχόμενη Grexit (έξοδος από το ευρώ) θα επιδρούσε δραματικά στη συνοχή της ευρωζώνης.

Ισπανοί και Γάλλοι
Μετά τη Μέρκελ και τον Ολάντ ήλθε η σειρά του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, η χώρα του οποίου αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, να πει ότι το ευρώ και η οικονομική ενοποίηση είναι «μη αναστρέψιμα», πράγμα που υπογράμμισε μετά τη συνάντησή του με τον Χέρμαν βαν Ρομπάι. Τόνισε, επίσης, πως μια έξοδος της Ελλάδας ή άλλης χώρα από το ευρώ «θα ήταν συλλογική αποτυχία της Ευρώπης». Το μέλλον της Ελλάδας είναι «αδιαμφισβήτητα» εντός ευρώ ανέφερε και ο Ρομπάι. Και οι δύο αξιωματούχοι αρνήθηκαν πως γίνονται συνομιλίες για (πλήρη) ισπανική διάσωση, με τον Ρομπάι να σημειώνει πως κάτι τέτοιο θα ήταν μόνο απόφαση της Μαδρίτης. Ο Ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε την ΕΕ σε ταχύτερα βήματα περαιτέρω οικονομικής ενοποίησης, με πρώτο και πιο σημαντικό την άμεση προώθηση της τραπεζικής ένωσης. Επείγουσα χαρακτήρισε την τραπεζική ένωση και ο πρόεδρος της ΕΕ, λέγοντας πως οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα παρουσιαστούν τον Σεπτέμβριο με στόχο η ένωση να έχει πάρει σάρκα και οστά τον Δεκέμβριο. «Θα κάνουμε ό,τι είναι προς το συμφέρον των Ισπανών» περιορίστηκε να απαντήσει ο Μαριάνο Ραχόι σε ερώτηση για το εάν η Μαδρίτη πρόκειται να ζητήσει πλήρη διάσωση από την ΕΕ. Τέτοια απόφαση θα ήταν αρμοδιότητα της ισπανικής κυβέρνησης, ανέφερε από την πλευρά του ο Ρομπάι, επισημαίνοντας πως η Ισπανία έχει προχωρήσει σε βαθιές και δύσκολες μεταρρυθμίσεις.
Την ίδια ώρα, σε έκθεσή του ο κορυφαίος γαλλικός τραπεζικός κολοσσός της Societe General ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει υψηλή πιθανότητα να λάβει την επόμενη δόση, η επιμήκυνση των δανείων δεν είναι σίγουρη (μέτρια πιθανότητα), νέα χρήματα δεν θα δοθούν, αλλά η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ, καθώς οι πιθανότητες είναι πολύ χαμηλές. Σημειώνει, μάλιστα, πως η επίδραση από μια παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ χαρακτηρίζεται ως «αλλαγή παιχνιδιού».

Οι Γερμανοί
Από κοντά πλέον είναι και οι Γερμανοί που, ενώ μέχρι την περασμένη εβδομάδα καταστροφολογούσαν σε επίπεδο κορυφής, πλέον έχουν ανακρούσει πρύμνα και λένε ότι η Μέρκελ, εκτός από τις οικονομικές διαστάσεις του προβλήματος της Ελλάδας, όφειλε να λάβει εξαρχής υπόψη της και τους γεωπολιτικούς κινδύνους που θα ανέκυπταν από μια ενδε

Keywords
Τυχαία Θέματα