“Άμεση λύση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας”

Στο πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ανήγγειλε άμεση λύση, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Α. Παπαγεωργίου, στο συνέδριο του Εκόνομιστ. Παράλληλα, τόνισε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος, με επανεξέταση του μοντέλου λειτουργίας της αγοράς το οποίο,σε κάποια σημεία δεν λειτούργησε και χρειάζεται τροποποιήσεις.

Επίσης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών, Α.Καλλιτσάντσης αναφέρθηκε

στον κίνδυνο περικοπών στην ηλεκτροδότηση, κατάρρευση της αγοράς και μπλακ άουτ αν δεν αντιμετωπισθεί το ζήτημα της ρευστότητας. Συμπλήρωσε την ανάγκη για δομικές και διοικητικές στρεβλώσεις στην αγορά, στις οποίες περιέλαβε τα τιμολόγια λιανικής, τα οποία όπως είπε δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, τις υψηλές χρεώσεις για τη χρήση των δικτύων μεταφοράς, το έλλειμμα του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που κυμαίνεται στα 200 εκατ. ευρώ, κ.α. Προτεραιότητα έδωσε στη διασφάλιση της ρευστότητας, ενώ ζήτησε  πενταετές πρόγραμμα αντιμετώπισης των στρεβλώσεων.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Α. Ζερβός, επισήμανε την πρόταση για σύνδεση των τιμολογίων του ηλεκτρικού με τις τιμές χονδρικής (που απορρέει και από τις υποχρεώσεις του μνημονίου).
Συμπλήρωσε ότι η επιχείρηση ανέλαβε χωρίς αντάλλαγμα και με ρυθμιζόμενα τιμολόγια το κόστος ηλεκτροδότησης των πελατών εταιριών που έκλεισαν, ενώ υπογράμμισε ότι η ζημιά της επιχείρησης από τη μέθοδο υπολογισμού της τιμής απορρόφησης της ενέργειας ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν στο τεχνικό ελάχιστο φθάνει στα 250 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα