Αμεσος κίνδυνος για τον «κουμπαρά» των Ελλήνων

Του Δ. Κεμπέ

Σε ιστορικό μεταίχμιο βρίσκεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η τράπεζα-σημείο αναφοράς για εκατομμύρια Έλληνες. Η παρατεταμένη ακυβερνησία σε συνδυασμό με την πολιτική ασάφεια αλλά και τις παρασκηνιακές ενέργειες της κεντρικής τραπεζικής αρχής συνθέτουν ένα ιδιότυπο σκηνικό αδιερεύνητων προθέσεων από την πλευρά του Δημοσίου για την πορεία του ιστορικού

χρηματοπιστωτικού ομίλου. Πριν από δύο εβδομάδες, το Τ.Τ. και η Αγροτική Τράπεζα πήραν παράταση για δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων τους μέχρι τις 31 Μαΐου και τούτο γιατί η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα υπαχθεί στην ανακεφαλαιοποίηση ή θα τεμαχιστεί και θα δοθεί βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα. Και τούτο παρά το γεγονός ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πέρασε πρώτο με επιτυχία από τον έλεγχο της BlackRock, έχει 12 δισ. ευρώ καταθέσεις, 9,2 δισ. ευρώ δάνεια κυρίως προς δημοσίους υπαλλήλους και υγιείς επιχειρήσεις, ενώ το προσωπικό του διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο κατάρτισής του και την άρτια αποδοτικότητα σε επίπεδο προϊοντικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας, η μοναδική ζημιά που έχει υποστεί το Τ.Τ. προέρχεται από το PSI και ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ. Το Δημόσιο, στην προσπάθειά του να αντεπεξέλθει στην κάλυψη των ανελαστικών του δαπανών (μισθούς, συντάξεις κ.λπ.) υποχρέωνε την κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζα να προβαίνει σε μαζικές αγορές ελληνικών ομολόγων, τα οποία «κουρεύτηκαν» προκαλώντας την υψηλή ζημία, η οποία δεν αντιστοιχεί στα οικονομικά μεγέθη της τράπεζας, στην κεφαλαιακή της επάρκεια και στο εύρος των δραστηριοτήτων της. Επί δεκαετίες, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διακρίνεται για το ποιοτικού επιπέδου χαρτοφυλάκιο δανείων και για τις καταθέσεις του (σ.σ. «ο κουμπαράς των Ελλήνων»), παρά ταύτα, όμως, οι κυβερνώντες και η ΤτΕ αντί να διασφαλίσουν την ευρωστία του επέλεξαν να την εκμεταλλευτούν.

Ο μόνος τρόπος σήμερα για να ξεπεραστεί το μείζον πρόβλημα βιωσιμότητας είναι η υπαγωγή του Τ.Τ. στο ΤΧΣ, όπως θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα με τις τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς. Στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής αποφασίστηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων με ποσό 18 δισ. ευρώ από τα 25 δισ. ευρώ συνολικά που θα χορηγήσει ο EFSF. Παρά το γεγονός ότι το Τ.Τ. πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη (σ.σ. εξαιρουμένων των ζημιών από το PSI ύψους 3 δισ. ευρώ), εντούτοις οι λαμβάνοντες τις αποφάσεις σε πολιτικό και τραπεζικό επίπεδο επιλέγουν να βάλουν το Τ.Τ. στην ίδια μοίρα με την Αγροτική, η οποία αντιμετωπίζει εντελώς διαφορετικά προβλήματα, πολύ πιο σοβαρά και δισεπίλυτα λόγω του κακού χαρτοφυλακίου που έχει σχηματιστεί από τα προηγούμενα χρόνια. Όπως προκύπτει από τη μετάθεση της ημερομηνίας του χρόνου έκδοσης των αποτελεσμάτων, η παρούσα κυβέρνηση θέλει να περάσει το θέμα στην επόμενη, αρνούμενη να αναλάβει το κόστος (κοινωνικό και οικονομικό) εκποίησης του ιστορικού Ταμιευτηρίου.

Το υπουργικό

Όσον αφορά στην κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού για το μέλλον των τραπεζών, σύ

Keywords
Τυχαία Θέματα