«Αν με άφηναν να κάνω τις μεταρρυθμίσεις το 1993 δεν θα είχαμε ΔΝΤ»

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, είκοσι χρόνια μετά τη διακυβέρνησή του, εκδίδει βιβλίο για την περίοδο 1990-1993, υποστηρίζοντας τις πολιτικές του θέσεις λέγοντας, πως αν δεν είχε πέσει η κυβέρνηση του, η χώρα δεν θα είχε σήμερα ανάγκη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ μιλάει για πρώτη φορά για τα έργα της κυβέρνησης του,

είκοσι χρόνια μετά τη πτώση της. Διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση μηνύματα για την προώθηση των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Το βιβλίο κάνει εκτενείς αναφορές στην πρωθυπουργία του ίδιου, κατά την περίοδο 1990-1993, ενώ με έμμεσες αναφορές στη σημερινή πολιτική κατάσταση, υπεραμύνεται μιας σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στο χρονικό για το πώς έφθασε η χώρα στη μέγκενη του ΔΝΤ, καθώς ασκεί κριτική, τόσο στον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή όσο και στον διάδοχό του κ. Γ. Παπανδρέου για την πολιτική που ακολούθησαν, η οποία κατά τους ισχυρισμούς του εντός του βιβλίου ήταν αποτέλεσμα να τεθεί υπό αυστηρή επιτροπεία η ελληνική οικονομία. Με εξαίρεση τις αναφορές του για στην πρώτη τετραετία του κ. Κ. Σημίτη, την οποία τη σχολιάζει μάλλον θετικά.

Επίσης αναγνωρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ότι ο κ. Σημίτης στην πρώτη του κυβέρνηση έκανε προσπάθεια να συνεχιστεί η δημοσιονομική πολιτική που ξεκίνησε επί των ημερών του, αλλά κατά τον ίδιο, δυστυχώς, αυτή δεν συνεχίστηκε μετά το 2000. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στα τέλη του μήνα από τις εκδόσεις Εστία.

Ο πρώην πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα σκληρός με τις μετέπειτα κυβερνήσεις, Ασκεί ιδιαίτερα κριτική στις πολιτικές επιλογές που εφήρμοσε ο κ. Παπανδρέου μετά τη νίκη του το 2009, υποστηρίζοντας ότι η στρατηγική του συνέβαλε ώστε να φθάσουμε σήμερα στο χείλος του γκρεμού, αφού δεν ακολούθησε τη δική του συνταγή νοικοκυρέματος και απελευθέρωσης της οικονομίας.

Ο κύριος Μητσοτάκης αποφεύγει να σχολιάσει αυτό που πολλοί λένε, δηλαδή για τις πολλές αναφορές στον σημερινό πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και σε όσα συνέβησαν το 1993. Αν και αφήνει αιχμές, υποστηρίζοντας ότι αν η δική του κυβέρνηση είχε αφεθεί να συνεχίσει το έργο της δεν θα είχαμε φθάσει σήμερα στα πρόθυρα της καταστροφής, ούτε θα είχαμε ανάγκη από την τρόικα και το ΔΝΤ.

Εντύπωση κάνει η διάθεση αυτοκριτικής που έχει ορισμένες φορές το ύφος, κάτι το οποίο δεν συνηθίζεται σε τέτοιου είδους πολιτικά βιβλία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει σφάλματα και καθυστερήσεις σε πτυχές του κυβερνητικού έργου, αλλά και λανθασμένες προτεραιότητες σε κάποιους τομείς που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και να είχε επιτευχθεί καλύτερο αποτέλεσμα

Σχετικά άρθρα:

Κ.Μητσοτάκης: Η Ευρώπη υποχρεούται κάνει όσα είπεΠοιος «γαλάζιος» βουλευτής αρνείται να… ράψει το κοστούμι;

Keywords
Τυχαία Θέματα