Ανάδοχοι για την αύξηση κεφαλαίου αναμένονται και στην Τράπεζα Πειραιώς

Και η Πειραιώς αναμένεται να αποκτήσει αναδόχους κατά την αύξηση κεφαλαίου της, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες. Και αυτό γιατί το ποσό της αύξησης που μένει να καλυφθεί, δηλαδή τα 160 εκατ. ευρώ, καλύπτεται, τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί ήδη από διεθνή funds.

Στην κατεύθυνση αυτή ήδη έχει γίνει προεργασία, μεταξύ άλλων διεθνών οίκων, με τη Deutsche Bank, όσο και από την ίδια την διοίκηση, η οποία

ξεκινά παρουσιάσεις και road show την επόμενη εβδομάδα σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη με κύριο φορέα τον Άνθιμο Θωμόπουλο.

Βασικό πλεονέκτημα της Πειραιώς η καθαρή θετική της θέση, αλλά και η γιγάντωσή της, καθώς το ενεργητικό της ξεπέρασε τα 100 δισ ευρώ. Από εδώ και πέρα το ενδιαφέρον για τους μετόχους θα κριθεί από τους όρους της αύξησης, καθώς τα δεδομένα, όπως δείχνουν στην περίπτωση της Alpha, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Δηλαδή τη σχέση των νέων μετοχών σε σχέση με τις παλαιές, καθώς και το reverse split που αναμένεται να πραγματοποιηθεί.

Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η εικόνα για το ποιοι θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, οπότε σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα οριστούν και οι ανάδοχοι της όλης διαδικασίας. Από την τράπεζα εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία.

Τον τόνο θα δώσουν αυτή την εβδομάδα οι εξελίξεις στην Alpha Bank και, κυρίως, με την αποτίμηση των δικαιωμάτων για τη συμμετοχή στην αύξηση μετά το κόψιμο. Δηλαδή, τη χρονική περίοδο που βρίσκεται πολύ κοντά, οπότε και η μετοχή της Alpha θα διαπραγματεύεται χωρίς το σχετικό δικαίωμα, ενώ το δικαίωμα θα αρχίσει να διαπραγματεύεται στη χρηματιστηριακή αγορά.
Σημειώνεται η σημαντική άνοδος της μετοχής της Alpha τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς και μετά την επίσημη ανακοίνωση των όρων της αύξησης.

Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, είχε ανακοινωθεί ότι η γενική συνέλευση των μετόχων προχώρησε σε έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 7,335 δισ ευρώ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της τράπεζας, κ. Μιχάλη Σάλλα, το 10% των ιδιωτικών κεφαλαίων που απαιτούνται προκειμένου η τράπεζα να παραμείνει ιδιωτική υπερκαλύφθηκε, καθώς συγκεντρώθηκαν 570 εκατ. ευρώ και στόχος είναι να καλυφθούν και τα υπόλοιπα, μέχρι τα 733 εκατ. ευρώ, ώστε να μην εκδοθούν μετατρέψιμες ομολογίες CoCos.

«Αίσθησή μου είναι ότι θα καλυφθεί το σύνολο του ποσού, θα πετύχουμε και αυτόν τον στόχο», είχε τονίσει ο πρόεδρος του ομίλου Μιχάλης Σάλλας και επισήμανε ότι η επίτευξη της θετικής καθαρής θέσης, κατόπιν των κινήσεων στις οποίες προέβη η Τράπεζα Πειραιώς, ωφελούν το ελληνικό δημόσιο (το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) κατά 3 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα η τράπεζα διαθέτει καθαρή θέση 800 εκατ. ευρώ.

«Οι μέτοχοι αγοράζουν με θετική αξία και το όφελος όλων είναι τεράστιο», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ο κ. Σάλλας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από αυτό, η Millenium BCP είχε ανακοινώσει ότι θα στηρίξει με 400 εκατ. ευρώ την αύξηση της Πειραιώς στο πλαίσιο της συμφωνίας απορρόφησης της Millenium Bank απ’ την δεύτερη. Άλλα 170 εκατ. ευρώ θα τοποθετήσει η Societe Generale στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη Geniki Bank.

Η Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο να εξειδικεύσει τους όρους της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένης της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών.

Επίσης ενέκρινε και το reverse split της μετοχής στο πλαίσιο της δρομολογημένης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Εξουσιοδότησε δε το Διοικητικό Συμβούλιο για την εξειδίκευση των μεταβολών στον αριθμό των μετοχών και της ονομαστικής αξίας τους. Η σχέση ανταλλαγής πιθανότατα να είναι 10 προς 1 ή 15 προς 1.

Ο κ. Σάλλας ανέφερε ότι στις 20 Μαϊου αναμένεται η έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Ενημερωτικού Δελτίου και χρειάζονται δυο εβδομάδες για τη διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων συμμετοχής. Επομένως, η αύξηση πιθανότατα θα υπερβεί χρονικά το τέλος Μαΐου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας, με την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, τα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς θα φθάσουν κατ’ εκτίμηση στα 9,2 δισ. ευρώ και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα ξεπεράσει το 14%.

Παράλληλα τονίζει ότι η Γενική Συνέλευση αποτελεί ορόσημο στην πορεία της τράπεζας διότι:

- Οι αποφάσεις των μετόχων της, επιβεβαιώνουν την στρατηγική επιλογή να διατηρήσει η τράπεζα τον ιδιωτικό της χαρακτήρα και να συμβάλει αποφασιστικά στην προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

-Από την περυσινή Γενική Συνέλευση έως σήμερα, δηλαδή σε διάστημα ενός έτους, ο Όμιλος της Τράπεζα Πειραιώς διπλασίασε τα μεγέθη του και την παρουσία του στην τραπεζική αγορά. Το ενεργητικό ανέρχεται σήμερα σε 102,6 δισ ευρώ από 46,3 δισ ευρώ πέρυσι, οι καταθέσεις σε 54,8 δισ ευρώ από 19,0 δισ ευρώ και οι καθαρές χορηγήσεις σε 67,4 δισ ευρώ από 32,6 δισ ευρώ πέρυσι.
-Παράλληλα, η σημερινή καθαρή θέση της Τράπεζας προ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ξεπερνά τα €800 εκατ. (pro forma), ενώ πέρυσι η Τράπεζα ήταν σε αρνητική καθαρή θέση εξαιτίας του PSI.
-Τα τελευταία 15 χρόνια, η Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποίησε 20 επιτυχημένες εξαγορές-συγχωνεύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.
-Μετά την απόκτηση των δραστηριοτήτων της πρώην ΑΤΕ bank, την 27.7.12, η Πειραιώς ως κατεξοχήν Τράπεζα στήριξης της αγροτικής οικονομίας επεξεργάσθηκε και προωθεί μέτρα μεγάλης σημασίας για την αναδιάρθρωση και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Ενδεικτικά αναφέρονται τα προγράμματα «συμβολαιακής γεωργίας», τα οποία ξεκίνησε ανά κλάδο προϊόντος, εξασφαλίζοντας ρευστότητα και μείωση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες.
-Την 14.12.12 ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Geniki Bank, ελληνικής θυγατρικής της Societe Generale με ενεργητικό 2,5 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό όχι μόνο ενίσχυσε τη Geniki Bank κατά 350 εκατ. ευρώ, αλλά καλύπτει και την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 170 εκατ. ευρώ.
-Την 26.3.13, η Τράπεζα Πειραιώς επιλέχθηκε για την απόκτηση των δραστηριοτήτων της Cyprus Popular Bank, της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας στην Ελλάδα. Η άμεση ενέργεια για την απορρόφηση αυτών των δικτύων προστάτευσε τις καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
-Την 22.4.13, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην εξαγορά της Millennium Bank στην Ελλάδα με ενεργητικό 5 δισ ευρώ. Η εξαγορά της Millennium εξασφαλίζει τη συμμετοχή της μητρικής της B.C.P. στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με 400 εκατ. ευρώ.

Τέλος, σύμφωνα με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης, κατόπιν σχετικής προτάσεως του κ. Σάλλα, η τράπεζα Πειραιώς παύει να χρηματοδοτεί επιχειρήσεις που έχουν ανασφάλιστους και αδήλωτους εργαζόμενους.
Κατά τις εργασίες της γενικής συνέλευσης ο Πρόεδρος της τράπεζας εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση μεσοπρόθεσμα.

«Καταβάλλεται μια μεγάλη προσπάθεια από την κυβέρνηση για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και την επανάκτηση της εμπιστοσύνης στο εξωτερικό. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα τα καταφέρουμε. Γι αυτό άλλωστε καλούμε Έλληνες και ξένους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα καθώς και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών παρέχει τη δυνατότητα ενίσχυσης της χρηματοδότησης της οικονομικής δραστηριότητας και παγιοποιεί την εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα που αποτελεί προϋπόθεση για ταχύτερη έξοδο από την κρίση. Χρειάζεται πάντα να προσβλέπουμε στο μέλλον και να διορθώνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Εκτιμούμε ότι η ελληνική οικονομία θα περάσει εντός του έτους σε φάση πρωτογενούς πλεονάσματος και έτσι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και τη ρύθμιση του χρέους. Η προοπτική αυτή θα σηματοδοτήσει την αναστροφή της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, να ξανανοίξουν δουλειές και να καταπολεμήσουμε τη μεγάλη ανεργία», είπε ο κ. Σάλλας.

Πηγή: newmoney.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα