Ανακαλύφθηκε πλανήτης με διάρκεια έτους 4:15’ ώρες!

Οι ερευνητές του MIT ανακάλυψαν τον πλανήτη με το συντομότερο έτος.

Συγκεκριμένα, μέσω του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler, το οποίο είναι σχεδιασμένο να ανιχνεύει εξωπλανήτες, την ώρα που περνούν μπροστά από τα μητρικά τους άστρα, ανέλυσαν δεδομένα, από τα οποία γνωστοποιήθηκε, πως τα περάσματα του πλανήτη KOI 1843,03, γνωστά στους αστρονόμους ως διαβάσεις, ήταν εξαιρετικά συχνά, ένδειξη ότι το έτος του πλανήτη έχει μικρή διάρκεια.

Οι παρατηρήσεις, αναφέρουν οι ερευνητές στο επιστημονικό έντυπο “Astrophysical Journal Letters”, δείχνουν ότι

ο KOI 1843,03, είναι ο πλανήτης με τη μικρότερη γνωστή περίοδο περιφοράς, δηλαδή το συντομότερο έτος, με διάρκεια μόλις 4 ώρες και 15 λεπτά! Η μικρή διάρκεια περιφοράς, οφείλεται στο γεγονός πως ο πλανήτης βρίσκεται σε εξαιρετικά μικρή απόσταση από το μητρικό του άστρο και κινείται με τεράστια ταχύτητα, περίπου 250 χιλιόμετρα την ώρα. Να σημειωθεί πως συγκριτικά, η Γη, τρέχει γύρω από τον Ήλιο με μόλις 30 χιλιόμετρα την ώρα.

Η μικρή απόσταση του KOI 1843,03 από το μητρικό του άστρο, πιθανότατα έχει και άλλες συνέπειες. Όπως εκτιμά η ερευνητική ομάδα, ο πλανήτης πρέπει να έχει στραμμένη τη μία του πλευρά μόνιμα προς το άστρο, όπως η Σελήνη έχει τη μία πλευρά της μονίμως στραμμένη προς τη Γη. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η περίοδος περιφοράς είναι ίση με την περίοδο περιστροφής. Με απλά λόγια, ένας χρόνος στον συγκεκριμένο πλανήτη, πρέπει να διαρκεί όσο μία ημέρα.

Αλλη συνέπεια της κοντινής απόστασης με το μητρικό του άστρο, είναι η διαφορετική ένταση της βαρυτικής του έλξης, η οποία μπορεί να έχει διαφορετική ένταση σε κάθε περιοχή και να δημιουργεί παλιρροϊκές δυνάμεις.

Ο Ρομπέρτο Σάντσις Οχέδα, μέλος της ερευνητικής ομάδας του MIT, τονίζει πως: “Οταν βρίσκεται κανείς τόσο κοντά στο άστρο, οι παλιρροϊκές αλληλεπιδράσεις γίνονται τόσο ισχυρές ώστε να μπορούν να διαλύσουν τον πλανήτη. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να συγκρατήσει τη μάζα του, είναι να έχει πολύ μεγάλη πυκνότητα”.

Πράγματι, οι υπολογισμοί δείχνουν πως ο KOI 1843,03 έχει μάζα ίση με 0,6 γήινες μάζες, είναι τόσο πυκνός , που πρέπει να αποτελείται κατά 70% τουλάχιστον από σίδηρο, ή ακόμα και από μασίφ σίδερο.

Η αλήθεια είναι πάντως, ότι ο KOI 1843,03 είναι ένας ακόμη “πιθανός πλανήτης”, του οποίου η ύπαρξη δεν έχει επιβεβαιωθεί οριστικά. Αν τελικά δεν υπάρχει, το ρεκόρ του συντομότερου έτους πηγαίνει στον Kepler 87b.

Σύμφωνα με ανεξάρτητη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο “Astrophysical Journal”, η διάρκεια ενός έτους στον πλανήτη Kepler 87b υπολογίζεται στις 8,5 ώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα