Ανοίξτε καταστήματα, κλειδώστε δικαιώματα

Κανένας πολιτικός, κανένας τοπικός άρχοντας, κανένας συνδικαλιστής δεν έχει το δικαίωμα να καθορίζει το ωράριο λειτουργίας μιας επιχείρησης.

Το ωράριο εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων πρέπει να προστατεύονται. Όχι οι επιθυμίες των καταναλωτών.

Η επιχείρηση, η κάθε επιχείρηση, λειτουργεί για να εξυπηρετεί τους πελάτες της και γι’ αυτό πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πελατών της.

Ένα λογιστικό γραφείο δεν μπορεί να λειτουργεί, σε ωράριο 9 με 5, τις ημέρες πριν την υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Ένας γιατρός δεν φεύγει για σαββατοκύριακο όταν

στην πόλη υπάρχει επιδημία.

Είναι λάθος να καθορίζεται το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων από τους γραφειοκράτες.

Το ωράριο είναι εργαλείο της επιχείρησης. Υπάρχουν επιχειρήσεις που θα είναι πιο αποτελεσματικές και χρήσιμες αν λειτουργούν μόνο τα Σαββατοκύριακα, μόνο το απογεύματα, μόνο συγκεκριμένες ημέρες το χρόνο.

Οι επιχειρήσεις καθορίζουν ποιό είναι το δικό τους συγκριτικό πλεονέκτημα και οι καταναλωτές αποφασίζουν ποιά επιχείρηση είναι βιώσιμη και ποιά πρέπει να καταδικαστεί στην αδιαφορία.

Υπάρχουν κλάδοι με έντονη εποχικότητα που ασφυκτιούν στα στενά γραφειοκρατικά ωράρια λειτουργίας που κάποιος γραφειοκράτης κάπου κάπως κάποτε αποφάσισε να θεσπίσει.

Η ανεργία δεν θα μειωθεί με κλειστά καταστήματα. Θα αντιμετωπισθεί με διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων.

Στην πλούσια Γερμανία, με τον δείκτη ανεργίας να έχει κατρακυλήσει στο 5% , ένας στους πέντε Γερμανούς, δηλαδή 7,4 εκατομμύρια άνθρωποι, απασχολούνται στα επονομαζόμενα «μίνι-τζομπ», θέσεις μερικής απασχόλησης με εξαιρετικά χαμηλές, αμοιβές ύψους 400-450 ευρώ τον μήνα. Οι φοιτητές, οι μητέρες, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες όλοι όσοι θέλουν να προσφέρουν χωρίς να έχουν τη δυνατότητα πλήρους απασχόλησης, βρίσκουν διέξοδο στα ελαστικά ωράρια λειτουργίας των επιχειρήσεων..

Οι τομείς στους οποίους είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες αυτές οι θέσεις μερικής απασχόλησης (mini jobs) είναι στο εμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, την υγεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες.

H Ελλάδα, με 27% ανεργία, επιμένει να ακούει μόνο τις κραυγές βολεμένων συνδικαλιστών…

The post Ανοίξτε καταστήματα, κλειδώστε δικαιώματα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα