Αποκλειστικά στο Παρασκήνιο του Σαββάτου μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Τα προεκλογικά διλήμματα που έθεσαν οι πολιτικοί αρχηγοί φαίνεται πως πιάνουν τόπο. Στις 25 Μαΐου φαίνεται πως οι Ελληνες πολίτες θα ψηφίσουν υπέρ της πολιτικής σταθερότητας, όπως ζητούν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος χωρίς όμως να δίνουν «λευκή επιταγή» στα κόμματα

του κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι ψηφοφόροι σηκώνονται από τον καναπέ, απαντούν με μεγαλύτερη προθυμία στα ερωτήματα των δημοσκόπων, ανταποκρίνονται και συσπειρώνονται γύρω από τους μεγάλους κομματικούς σχηματισμούς. Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας e-voice, η οποία διενεργήθηκε τις τελευταίες 48 ώρες και δημοσιεύει το Σάββατο το «Π», η διαφαινόμενη συσπείρωση των ψηφοφόρων ωφελεί προφανώς τη Νέα Δημοκρατία σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από την αρχή είχε προβάλει τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα των επερχόμενων δημοτικών, περιφερειακών και, κυρίως, ευρωπαϊκών εκλογών.

Η ΝΔ προηγείται κατά 1,4 ποσοστιαία μονάδα του ΣΥΡΙΖΑ με 22,5% έναντι 21,1%, ενώ αισθητή είναι η άνοδος της Ελιάς (7%), η οποία φαίνεται να κλείνει την ψαλίδα της διαφοράς που μέχρι πρόσφατα τη χώριζε από το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη (7,7%). Σταθερό, σε σύγκριση με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας, παραμένει το ποσοστό της Χρυσής Αυγής 6,4% και του ΚΚΕ (6%), ενώ για τους ΑΝΕΛ το ισχνό 3,6% δεν σηματοδοτεί δυναμική επιστροφής ψηφοφόρων. Πολύ χαμηλή εξακολουθεί να είναι η επιρροή στο εκλογικό σώμα της ΔΗΜΑΡ, η οποία κινδυνεύει να μην εκλέξει ευρωβουλευτή.

Καθώς η προεκλογική ρητορική των αρχηγών των κομμάτων οξύνεται, γίνεται φανερό ότι οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπουν τις τάσεις διαφοροποίησης και τη «χαλαρή ψήφο των ευρωεκλογών», ενώ η Ελιά κερδίζει πόντους, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην αρχή το σκληρό δίλημμα που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ έφτασε πλέον το 62%, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει -υψηλότερη- στο 63,5%, αντλώντας δύναμη από ένα μεγάλο μέρος (16%) των ψηφοφόρων που στις προηγούμενες εκλογές του Ιουνίου 2012 ψήφισε ΠΑΣΟΚ. Ενας στους δέκα ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, τον Ιούνιο του 2012, σήμερα φαίνεται να επιλέγει το Ποτάμι και ακόμη ένας στους δέκα θα ψηφίσει φέτος ΝΔ, προφανώς για να εδραιώσει το επιχείρημα της κυβερνητικής σταθερότητας και προοπτικής.

Αδιευκρίνιστη παραμένει η στάση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, αυτών δηλαδή που δεν ανταποκρίνονται με αμεσότητα στην ερώτηση πρόθεσης ψήφου και απαντούν με μισόλογα ή ασαφείς προτάσεις. Είναι, όμως, χαρακτηριστικό ότι στη νέα δημοσκόπηση της e-voice αναποφάσιστοι δηλώνουν μόλις το 12,3% των ερωτηθέντων έναντι 14,5% της αμέσως προηγούμενης δημοσκόπησης της ίδιας εταιρείας πριν από μία εβδομάδα.

The post Αποκλειστικά στο Παρασκήνιο του Σαββάτου μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα