Αρχιεπίσκοπος Αμερικής σε Ομπάμα: Όχι άλλα δάκρυα για τους αθώους

Σε βαρύ κλίμα διοργανώθηκε ο εορτασμός της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Λευκό Οίκο.

Παρόλο που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ήταν «μουδιασμένος» από τη βομβιστική επίθεση στο Μαραθώνιο, ο ίδιος και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποδέχθηκαν τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και την Ελληνοαμερικανική Ομογένεια. Ήταν η 27η συνεχής χρονιά εορτασμού της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στο Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Μπαράκ

Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκαν ιδιαιτέρως με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για είκοσι περίπου λεπτά στο Green Room λίγο πριν από την δημόσια τελετή, η οποία άρχισε στις γύρω στις 6 μ.μ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στην ομιλία του με την οποία άρχισε και το πρόγραμμα σημείωσε τις ιδιαίτερες συνθήκες της εφετινής τελετής: «… οι καρδιές μας είναι γεμάτες λύπη, οι σκέψεις μας μουδιασμένες και η χαρά μας έχει επισκιαστεί από τη θλίψη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Δευτέρας στη Βοστώνη και για τα αθώα θύματα και τις οικογένειες τους», είπε.

Ο Αρχιεπίσκοπος μετέφερε τα θερμά συλλυπητήρια και τις προσευχές στηρίξεως του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

Έκανε παραλληλισμούς μεταξύ του αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία και ανεξαρτησία και των αρχών και αξιών της Αμερικανικής κοινοπολιτείας και διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο για τη σταθερή υποστήριξη και τις αδιάλειπτες προσευχές της Ελληνορθόδοξου κοινότητος ώστε «να δούμε όλοι σύντομα την ημέρα που η ειρήνη, η δικαιοσύνη, και η δύναμη της αγάπης θα κυριαρχήσουν στον κόσμο μας και δεν θα χυθούν άλλα δάκρυα για τους αθώους». (βλ. πλήρες κείμενο της ομιλίας που ακολουθεί)

Ο Πρόεδρος Ομπάμα καλωσόρισε τους παριστάμενους στα Ελληνικά με τον χαιρετισμό «Καλησπέρα» και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο διότι όπως είπε τον υπολογίζει μεταξύ αυτών των οποίων ζητά τη γνώμη και τη συμβουλή. Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στη Βοστώνη, νωρίτερα την ίδια ημέρα, και τόνισε ότι το θάρρος και η αποφασιστικότητα του λαού της Βοστώνης αναπτέρωσαν το ηθικό του.

Σημείωσε επίσης ότι οι δεσμοί μεταξύ της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι στενοί και δυνατοί και θα δυναμώσουν περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Καλωσόρισε επίσης και τους Ελληνοαμερικανούς φίλους του από το Σικάγο και με την ευκαιρία σημειώνοντας ότι η συμβολή όλων των Ελληνοαμερικανών των Η.Π.Α. είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Η Ελληνοαμερικανική κοινότητα είπε, αντιπροσωπεύει ότι είναι ουσιώδες στην Αμερική, αφού δημιούργησε κάτι εντελώς καινούργιο διατηρώντας παράλληλα τη σύνδεση και τους δεσμούς με τις πατροπαράδοτες αρχαίες αρχές και παραδόσεις της.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τα συλλυπητήρια τηλεγραφήματα τους και την συμπαράσταση που επέδειξαν τις δύσκολες ώρες των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βοστώνη. επίσης αναγνώρισε την παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδος στις Η.Π.Α. Χρίστου Παναγόπουλου και της εκπροσώπου της Κυπριακής Πρεσβείας της Ουάσιγκτον Ολυμπίας Νεοκλέους.

Στη δική του ένθερμη ομιλία, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάϊντεν είπε στους παρισταμένους ότι διδάχθηκε από μικρή ηλικία ότι η έννοια και η λέξη ελευθερία είναι σχεδόν συνώνυμη με την Ελλάδα και ότι θεωρεί τους Ελληνοαμερικανούς ιδιαίτερα αξιόλογους πολίτες.

Ο Αντιπρόεδρος τόνισε ότι τη μεγαλύτερη εντύπωση του έχει κάνει μια ελληνική παροιμία που λέει ότι μια κοινωνία προοδεύει όταν οι πολίτες της φυτεύουν δέντρα γνωρίζοντας ότι οι ίδιοι δεν πρόκειται ποτέ να αναπαυθούν στη σκιά τους. Τέτοια, είπε, είναι η συμβολή της κοινότητός σας στην Αμερική διότι κατανοεί τις υποχρεώσεις της.

Keywords
Τυχαία Θέματα