Αβεβαιότητα Κομισιόν για τον προϋπολογισμό 2013-2014

Την αβεβαιότητά της για τον προϋπολογισμό εκφράζει σε έκθεσή της η Κομισιόν, που παρουσιάζεται επισήμως την προσεχή Πέμπτη 25 Ιουλίου, στην οποία αποκωδικοποιούνται επίσης οι συμφωνίες τρόικας – κυβέρνησης που έγιναν κατά τον τελευταίο έλεγχο.

Οι ανησυχίες των δανειστών για το ελληνικό πρόγραμμα πρόκειται να ενταθούν το προσεχές φθινόπωρο, στον επόμενο κρίσιμο έλεγχο, όπου θα τεθούν δύο καυτά ζητήματα.

Το δημοσιονομικό κενό 2013 – 2016, το οποίο, εάν διαπιστωθεί πως υπάρχει, καλύπτεται μόνο με νέα μέτρα, και το

χρηματοδοτικό κενό 2014 – 2016, το οποίο καλύπτεται με νέα δάνεια.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως ο νέος έλεγχος θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές και η τρόικα θα είναι… απελευθερωμένη για να τηρήσει σκληρή στάση, ενώ στους τελευταίους μήνες, παρά τις υστερήσεις που καταγράφει το ελληνικό πρόγραμμα, τηρεί σχετικά ήπια στάση.
Τον κίνδυνο λήψης νέων μέτρων παραδέχεται και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. «Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2013 και το 2014 αν τηρηθούν πιστά τα χρονοδιαγράμματα και ο προϋπολογισμός», δηλώνει ο υπουργός στο «Βήμα».

Όμως η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα, ύψους 1,6 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2013, ασφαλώς και δεν καθησυχάζει τους φορολογουμένους.
«Η δημοσιονομική προοπτική για το 2013-14 συνεχίζει να υπόκειται σε μεγάλη αβεβαιότητα», επισημαίνεται στο προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν, επειδή, όπως αναφέρει, πολλές πληρωμές φόρων μεταφέρθηκαν στο β’ εξάμηνο του έτους, λόγω της καθυστέρησης των αποφάσεων για το τέλος ακινήτων και την παράταση των φορολογικών δηλώσεων.

Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία για τη δυνατότητα αποπληρωμής των συσσωρευμένων φόρων από τα νοικοκυριά στους τελευταίους μήνες του έτους, αφού εάν σημειωθούν αποκλίσεις, θα δημιουργηθεί «τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Ακόμη προκύπτει πως η Κομισιόν αμφιβάλλει για την πολιτική βούληση της κυβέρνησης «να εισπράξει τους φόρους», αλλά καθιστά σαφές πως εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι αύξησης των εσόδων, θα ληφθούν μέτρα για να καλυφθούν τα κενά.

Ταυτόχρονα η τρόικα ανησυχεί για τη δυνατότητα είσπραξης του φόρου ακινήτων το 2014 μέσω των ΔΟΥ, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως ανοίξει ξανά η συζήτηση για τη συνέχιση της είσπραξής του μέσω της ΔΕΗ ΔΕΗ-3,20% ή, όπως αναγράφεται στο προσχέδιο του μνημονίου, το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύτηκε να καλύψει την όποια απόκλιση προκύψει με νέα μέτρα.

Επιπλέον η Κομισιόν φοβάται αποκλίσεις στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, λόγω των μειωμένων εισπράξεων από ασφαλιστικές εισφορές. Στην έκθεση αναγράφεται επίσης η κυβερνητική δέσμευση για πρωτογενές αποτέλεσμα φέτος (0,3% του ΑΕΠ υπολογίζει το ΥΠΟΙΚ), 1,5% του ΑΕΠ το 2014.

Τα κενά φέρνουν μέτρα

Η ανησυχία της κυβέρνησης εστιάζεται στα σημεία της Κομισιόν που μπορεί να προκαλέσουν νέα μέτρα και αυτά είναι τα δημοσιονομικά κενά στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών.

Για το 2013, αβεβαιότητα προκαλεί η υστέρηση των εσόδων στο πρώτο εξάμηνο κατά 1,6 δισ. ευρώ, που εάν δεν καλυφθεί στο β’ εξάμηνο του έτους, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί το φθινόπωρο να λάβει νέα μέτρα είτε αύξησης των εσόδων είτε μείωσης των δαπανών.

Για το 2014, οι ανησυχίες της Κομισιόν εστιάζονται στην είσπραξη του νέου φόρου ακινήτων και εάν συγκεκριμένα αποδώσει το νέο σύστημα είσπραξης μέσω των ΔΟΥ προκειμένου να αντληθούν 2,7 δισ. ευρώ «καθαρά» το 2014 και κάθε επόμενο έτος. Πιο σαφή αναφορά υπάρχει για τα έτη 2015 και 2016, για τα οποία εκτιμάται πως με βάση τα δεδομένα του περασμένου Ιουνίου:

* Το 2015 υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό της τάξης του 1,75% ή περίπου 3,5 δισ. ευρώ.
* Το 2016 εκτιμάται πως το κενό θα υπερβεί το 2% του ΑΕΠ ή το ποσό των 4 δισ. ευρώ.
Ακριβέστερη εκτίμηση θα γίνει το φθινόπωρο στο νέο έλεγχο, όταν και θα προσδιοριστούν και τα μέτρα που θα ληφθούν για να καλυφθεί το κενό. Ταυτόχρονα το φθινόπωρο -μετά τις γερμανικές εκλογές- θα ανοίξει η συζήτηση και για το χρηματοδοτικό κενό, που δημιουργείται από το β’ εξάμηνο του 2014, μέχρι και το 2016.

Η χρηματοδότηση από την Ευρωζώνη λήγει τον επόμενο Ιούλιο και οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας (έλλειμμα προϋπολογισμού και χρεολύσια), δεν καλύπτονται από τη συνεχιζόμενη έως το πρώτο τρίμηνο του 2016, χρηματοδότηση από το ΔΝΤ.
Το ύψος του κενού υπολογίζεται σε 15-18 δισ. ευρώ, εάν δεν επιμηκυνθεί η διάρκεια των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα